İçöz: Tekirdağ, içme suyu en iyi iller arasında

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Mayıs Ayı Olağan Genel Kurulu Toplantısı bugün Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında yapıldı. Yahya Kemal Beyatlı KÃ

GÜNDEM 24.05.2021 17:49:00 0
İçöz: Tekirdağ, içme suyu en iyi iller arasında

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Mayıs Ayı Olağan Genel Kurulu Toplantısı bugün Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde yapıldı.

 

GENEL KURUL TOPLANTISI YAPILDI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda Millet İttifakı Meclis Üyeleri adına önerge okunarak İsrail’in Filistinlilere ve Mescid’i Aksa’ya yaptığı saldırılar kınanarak, Birleşmiş Milletler’in saldırıları durdurmak için uluslararası hukuk ve temel insan hakları hukuku çerçevesinde yaptığı çağrı desteklendi. Kudüs ve Gazze’de son bir haftadır devam eden İsrail saldırganlığının, Birleşmiş Milletler kararına aykırı şekilde sürdürülen işgalin ve hukuk tanımazlığın geldiği son aşamayı ibretle gözler önüne serdiği belirtilerek “Filistin topraklarında işlenen bu suçlardan dolayı İsrail’in hesap vermesi, suçluların, sorumluların tespit edilerek yargılanması ve cezalandırılması için uluslararası toplumla birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Bu çerçevede Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ivedilikle harekete geçmesini talep ediyor, bu maksatla insana ve yaşam hakkına duyan herkesi sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz” denildi. Başkan Albayrak bu bildirinin büyükşehir belediye meclisinin görüşü olması için öneri sunarken, Albayrak’ın önerisi oy birliğiyle kabul edildi.

 

 

ÖNERGELER OKUNDU

 

Toplantıda Millet İttifakı meclis üyeleri adına sunulan diğer bir önergede de Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2014 yılından itibaren Uygur Türklerine ve diğer soydaşlarımıza yönelik sistematik ve kitlesel şekilde uyguladığı zulüm kınandı. Bu önerge de yapılan oylama sonucu Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önergesi olarak kabul edildi. Toplantıda geçtiğimiz günlerde “Yüzde 90’ı Selanik göçmeni ve sabetayist. Ne demek sabetayist? Müslümanlığa girmiş gözüken Yahudiler. Aslında Müslüman değil” şeklindeki ifadeleri kullanan Düzce Akçakoca Müftüsü Şaban Soytekinoğlu da kınandı.

 

TESKİ’NİN ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ SUNUM YAPTI

 

Toplantı TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, TESKİ’nin çalışmalarına ilişkin yaptığı sunumla devam etti. TESKİ olarak 1 milyon 81 bin 65 vatandaşa hizmet ettiklerini belirten İçöz, su arzı, içme suyu hatlarının uzunluğu, kanalizasyon hatlarının uzunluğu, atık su arıtma tesisleri, içme suyu arıtma tesisleri konularında da bilgi verdi. Günümüze kadar aktif oluşan abone sayısının 523 bin 314 olduğunu kaydeden İçöz, 2014 yılından bugüne kadar yapılan yatırımlarla ilgili de kısa bilgiler verdi. 1420 kilometre içme suyu, 1429 kilometre kanalizasyon, 190 kilometre yağmur suyu olmak üzere toplamda 3039 kilometrelik altyapı yatırımı yaptıklarını söyleyen İçöz, “Bunun karşılığında 627 milyon 409 bin TL ödeme yapmış bulunuyoruz. Günümüze kadar yine bu dönem içerisinde 140 adet içme suyu hattı açarken, bakım onarım bedeli olarak yaklaşık 210 milyon, diğer çalışmalar dediğimiz çalışmalar için yaklaşık 470 milyon, devam eden işlerimiz 135 milyon ve toplamda il genelinde yapmış olduğumuz yatırımların rakamsal değeri 1 milyar 466 milyon 228 bin TL olarak görülmektedir” dedi.

 

 

“FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 55 CİVARINDA”

 

Çerkezköy, Kapaklı, Saray’da açılan 6 adet içme suyu sondaj kuyusunun devreye alınmasıyla ilgili çalışmanın devam ettiğini söyleyen İçöz, fiziki gerçekleşmenin yüzde 25’ler civarında olduğunu belirtti. Çerkezköy Fevzipaşa Mahallesi Yağmursuyu Şebeke İnşaatının da devam ettiğini ifade eden İçöz, “Çerkezköy’de özellikle BSH Kavşağı ve Halide Edip Adıvar Caddesi’nin bulunduğu kısımda yağışlardan sonra meydana gelen sorunu çözmek adına burada bir ihale gerçekleştirildi. Bu ihalenin ederi Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Büyük çaplı borularla çalışıyoruz. 400 ve 1800 mm aralığındaki beton borularla çalışmalarımız devam ediyor. Burada yapılacak olan hattın uzunluğu 6 bin 586 metre olup fiziki gerçekleşmesi yüzde 55 civarındadır” dedi.

 

“YÜZDE 4’LÜK KISMINA GELDİK”

 

Çerkezköy Atatürk ve Öztrak Caddeleri Altyapı çalışmasına girmek üzere olduklarını söyleyen TESKİ Genel Müdürü İçöz, “Bu çalışma da Çerkezköy Belediye Başkanlığımızın koordinasyonuyla yapılıyor. TESKİ ve Büyükşehir de burada belli bir görev aldı. Biz bu görev içerisinde 14 bin 390 metrelik içme suyu, 8 bin 900 metrelik kanalizasyon, 4 bin 600 metre yağmur suyu imaları gerçekleştireceğiz. Bu çalışma yeni başladı. Yüzde 4’lük kısmına geldik” dedi.

 

“SON AŞAMAYA GELDİK”

 

Kapaklı’da 2018 yılından bugüne devam eden bir ihalelerinin olduğunu kaydeden İçöz, “Bu çalışma kapsamında 4 adet içme suyu deposu, 3 adet terfi merkezi ve toplamda 87 bin 210 metrelik bir hat imalatı gerçekleştiriyoruz. Buradaki hatların imalatı büyük ölçüde tamamlandı. Depolarımızda da son aşamaya geldik” bilgisini verdi. Kapaklı Erbay Caddesi’nde yapılan altyapı çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren İçöz, burada zorlu bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. TESKİ genel Müdürü İçöz, diğer ilçelerde devam eden çalışmalarla ilgili de bilgiler aktardı.  

 

“İÇME SUYU EN İYİ İLLER ARASINDA”

 

Tekirdağ il genelinde aylık 400 noktadan alınan şebeke suyunun kontrollerinin Halk Sağlığı ile birlikte yapıldığını dile getiren İçöz, “Alınan örnekler aylık bazda sürekli olarak inceleniyor. Bu incelemeler sonucunda Halk Sağlığı tarafından verilen rapora göre ilimiz içme suyu en iyi iller arasında bulunmaktadır” dedi. Abone durumuyla ilgili de konuşan TESKİ Genel Müdürü İçöz, “Abone sayımız şuanda 592 bin 756 olarak görülmekte. Aktif abone sayımız 523 bin 314. Nüfusa orana baktığımızda yüzde 54.83 olarak görülüyor” dedi. 2014-2020 arasında ilçeler arasında nüfus artışına bakıldığında en fazla nüfus artış oranının Çerkezköy’de olduğunu belirten İçöz, küresel su kaynakları konusunda da bilgi verdi.

 

“ÇALIŞMALARINA GECE GÜNDÜZ DEVAM EDİYOR”

 

Genel kurulda ayrıca TESKİ'nin 2020 yılı faaliyet ve denetim raporları da oylanarak kabul edildi. TESKİ'nin, Tekirdağ'ın altyapı çalışmalarında önemli yatırımları hayata geçirdiğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “TESKİ kurulduğu günden beri Tekirdağ için, Tekirdağ'ın altyapısını uzun yıllar boyunca hizmet verecek şekilde yeniden yapılandırmak için il genelinde 11 ilçede en ücra köşelere kadar çalışmalarına gece gündüz devam ediyor. Bundan sonra da bu çalışmalarına devam edecektir” dedi.

 

DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADI

 

Başkan Albayrak toplantıda ayrıca, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Münür Karaevli'nin doğum gününü de kutlayarak kendisine bir çiçek takdim etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU