'Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi' Kapsamında incelemelerde bulundular

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, 'Halka

GÜNDEM 20.05.2021 17:22:00 0

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin bağlantı noktası Çerkezköy Tren İstasyonu'nda açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut demir yollarının özellikle Avrupa ile Türkiye'yi bağlaması açısından güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Özellikle sürdürülebilirlik hedefleri açısından, Avrupa ile Türkiye'nin demiryolları hedeflerine ulaşması bakımından projenin çok önemli olduğunu söyleyen Nikolaus Meyer-Landrut, bu projenin AB'nin desteklediği en büyük altyapı projelerinden biri olduğunu dile getirdi.

 

“YAKLAŞIK 175 MİLYON AVROLUK KATKI SÖZ KONUSU”

 

Bu projenin birçok boyutunun olduğunu söyleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı da, bu boyutlardan bir tanesinin de Türkiye ile Avrupa Birliği arasında olan işbirliği olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin 1999 yılından itibaren resmi bir aday olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım öncesi mavi yardım adı altında fonlarından yararlandığını söyleyen Kaymakçı, “Bugünkü ziyaret edeceğimiz projede de Avrupa Birliği’nin yaklaşık 175 milyon avroluk katkısı söz konusu” dedi.

 

 

SÜRE 1 BUÇUK SAATE İNECEK

 

Bu proje sayesinde Halkalı ile Kapıkule arasında ulaşımın güçleneceğini söyleyen Kaymakçı, kargo taşımacılığında sürenin 8 buçuk saatten 3 buçuk saate, yolcu sürelerinde de 1 buçuk saate ineceğini dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa bağlantısı arasında merkezi bir ülke konumunda olduğunu kaydeden Kaymakçı, bu projenin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

 

“BİRÇOK ÖNEMLİ PROJEDEN FAYDALANIYOR”

 

Tren İstasyonu’nun ardından Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nü ziyaret eden heyet, ÇOSB Yönetimim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler tarafından ağırlandı. Burada yapılan toplantı öncesi konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı; Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin birçok önemli projesinden faydalandığını, bu projelerden bir tanesinin de Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi olduğunu belirtti. 

 

 

“İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA DA ARTIRACAĞIZ” 

 

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin önemine dikkat çeken Kaymakçı, “Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’nin içerisinde olduğu sınır ötesi projelerimiz ve işbirliğimiz var. Bu projelerin detayında da gerek atık su, gerek içme suyu, gerek Meriç Nehri’nden gelen taşkınların önlenmesi konusunda birçok projemiz var. Türkiye-Avrupa Birliği Mavi işbirliği, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde de olumlu gelişme kaydettirecektir. Bu projelerle işbirliğimizi daha da artıracağız” dedi. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da projenin iki taraf arasında işbirliğini daha da arttıracağını ifade etti. Meyer-Landrut, “Daima ekonominin asıl nerede olduğunu görmeyi severim, hakkında okumaktan, konuşmaktan çok yerinde olmayı severim. Sayın Bakan Yardımcısının da belirtmiş olduğu gibi birçok ortak noktamız var. Demiryolu hattı projesi de bu bağlantının güçlenmesini sağlayacak” dedi.

 

“TÜRKİYE BİZZAT KENDİSİ AVRUPA’DIR”

 

Bu yıl Avrupa’da Demiryolu Yılı ilan edildiğini kaydeden Meyer-Landrut’un “Böylece bir aday ülkemizde de, dostumuz olan ülkede de işbirliğimizi geliştirmiş oluyor ve projemizi geliştirmiş oluyoruz. Sizlerin ihtiyaçlarını, karşılaştıkları sıkıntıları, ekonominin nereye ilerlediğini duymak da memnun eder” sözleri üzerine konuşan Bakan Yardımcısı Kaymakçı gülümseyerek, “Sayın Büyükelçi izin verirse küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Sayın Büyükelçi Türkiye ve Avrupa dedi. Türkiye bizzat kendisi Avrupa'dır. Sanıyorum kendisi Türkiye ve Avrupa Birliği demek istedi. Biz şu anda AB'de değiliz ama Avrupa'yız, Avrupa'dayız” dedi. Bakan Yardımcısı Kaymakçı, “Dolayısıyla Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri denmesini tercih ediyorum” derken, Meyer-Landrut da Bakan Yardımcısı Kaymakçı’ya gülümseyerek “Ben AB için çalışıyorum. İşim bu ama haklısınız” cevabını verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU