2021 yılında hedef 80 milyon dolar ihracat

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde yüzde 100 yerli üretim yapan Hattat Traktör'ün tesislerini ziyaret eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya'da firmalara destek olmak amacÄ?

GÜNDEM 18.05.2021 16:32:00 0
2021 yılında hedef 80 milyon dolar ihracat

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy’de Hattat Grubu’nun bir kuruluşu olarak 1998 yılında kurulan, 2007 yılında ilk Hattat marka traktörün seri üretimine başlayan ve yüzde 100 yerli üretim yapan Hattat Traktör’ün Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerini ziyaret etti. Tesiste yerli traktör üretimine ilişkin incelemelerde bulunan ve üretimle ilgili bilgi alan Mahmut Şahin, Trakya’da firmalara destek olmak amacıyla kurulan Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili de bilgi verdi.

 

 

“DANIŞMANLIK İHTİYACI OLDUĞUNU GÖRDÜK”

 

Trakya Kalkınma Ajansı olarak 2-3 yıldır Trakya’nın ihracatını arttırmak için özellikle KOBİ dedikleri firmaların, küçük ölçekli işletmelerin ihracat yapmak için gerekli olan bilgi ve donanımdan eksik olduğunu, ihracatın nasıl yapılabileceğini yine bununla beraber yabancı dil eksikliğini gördüklerini belirten Şahin, “’KOBİ’lerimize, pazar arayan firmalarımıza, ilk defa ihracat yapmak isteyen firmalarımıza danışmanlık yapabilirsek, önlerini açabilirsek, kendilerine hem özgüven gelir hem de ihracatın nasıl yapılabilirliğini gösterebiliriz’ dedik.  Bu vesileyle de üretim kalitesini artırmayı ve katma değerli ürünler ürettirmeyi hedefliyorduk. Yaptığımız analizler sonucunda bu ihtiyacın olduğunu, böyle bir danışmanlık ihtiyacı olduğunu gördük ve böyle hizmet başlattık” dedi.

 

“280 FİRMAYA 355 DANIŞMANLIK VERDİK”

 

Trakya Kalkınma Ajansı olarak Sanayi Bakanlığı’nın öncülüğünde kurmuş oldukları bu sistem sayesinde tüm dünyadaki istihbarat merkezlerden bilgiler aldıklarını belirten Şahin, “Aldığımız bu bilgileri yapmış olduğumuz, geliştirmiş olduğumuz özel bir yazılımla rapor haline getiriyoruz. Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çorlu ve Çerkezköy’deki Ticaret ve Sanayi Odalarımızda ve Trakya Kalkınma Ajansımız’da  istihbarat avcılarımız dediğimiz uzmanlarımız var. Bunlar dünyadaki bütün bilgileri şirketlerimiz için buluyor ve buldukları bilgileri geliştirmiş olduğumuz yazılım sayesinde işliyor. İşlenen bu raporları birebir firmaların istediğine göre sınıflandırıyoruz. Firmamızın ülke pazar hedefinden sonra hedef kitle müşterisini bulma, bulunan müşterilere özel maillerin gönderilmesi, ilk anlaşmaların yapılmasına kadar yine bununla beraber hedef müşterilere ülkemizde bulduğumuz ihalelerin sunumuna kadar birçok alanda müşterilerimize, firmalarımıza hizmet etmekteyiz” bilgisini verdi. 2020 yılında 280 işletmeye ve firmaya 355 tane danışmanlık verdiklerini ve 64 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Şahin, “2021 yılında da 355 firmaya danışmanlık vermeyi ve 80 milyon dolar ihracat hedeflemekteyiz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU