Baharın gelişini bu yıl mahallelerinde kutladılar

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile koronavirüs vaka artışının önlenmesi amacıyla geçilen tam kapanma sürecinde Kakava Ateşi sembolik olarak yakıldı. Sembolik ateşin yanmasıyla başl

GÜNDEM 7.05.2021 13:36:00 0
Baharın gelişini bu yıl mahallelerinde kutladılar

Her yıl 5- 6 Mayıs tarihleri arasında Edirne’de kutlanan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, pandemi tedbirleri kapsamında, tam kapanma uygulaması nedeniyle buruk geçti.

 

GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILDI

 

Kutlamalar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve çeribaşı Fikri Ocak tarafından sembolik olarak dev ateşin yakılmasıyla önceki gün akşam saatlerinde başladı. Normal şartlarda binlerce kişinin katılımıyla yapılan kutlama alanı olan Sarayiçi, tam kapanma uygulaması nedeniyle, polis ekiplerince giriş- çıkışlara kapatıldı.

 

ATEŞ ÜZERİNDE ATLADILAR

 

Kutlamalar yapmak için Sarayiçi’ne gidemeyen Romanlar, havanın kararmasıyla birlikte evlerinin önünde ateş yakarak Kakavayı kutladı. Menzirahır Mahallesi'nde kutlamalar yakılan ateşlerler başladı. Ateşin üzerinden dilek tutup atlayanlar, ardından çalınan Trakya’nın 9-8'lik havaları eşliğinde göbek atıp eğlendi. Genç kızların gelinlik giyerek ateşin etrafında göbek attığı gecede koronavirüs önlemlerinin de unutulduğu görüldü.

 

“BU GELENEĞİMİZİ YÜZ YILLARDIR DEVAM ETTİRİYORUZ”

 

Kakava'nın Romanların bayramı olduğunu söyleyen Levent Demirbozan, "Kakava bizim bayramımız, geleceğimiz. Kakava olmazsa biz Romanlar olmayız. Bizi yasak tutamaz, biz Romanız. Bu geleneğimizi yüz yıllardır devam ettiriyoruz" dedi. Eğlenceye katılanlardan Hayriye Çelik ise "Bu yıl yasaklar nedeniyle biz de mahallede yaktığımız ateşin üzerinde atlayıp göbek atarak Kakava'yı kutluyoruz. Bugün bizim günümüz, giyinip süslendik ve eğlenmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ruşa ELMA