Ayçiçeği ekimi devam ediyor

Tekirdağ'da 17 günlük tam kısıtlamadan muaf olan üreticiler, tarlalarında ayçiçeği ekimini sürdürüyor. Çiftçiler, yağ fiyatlarının artmasıyla ayçiçeği ekim alanlarının da art?

GÜNDEM 7.05.2021 13:23:00 0
Ayçiçeği ekimi devam ediyor

Yağcı Mahallesi Muhtarı Mehmet Katırcı, 600 dekarlık arazisine sadece ayçiçeği ekimi yapacağını belirterek “Girdilerimiz çok fazla, mazot fiyatları çok yüksek. Bir ayçiçeği tohumun torbası bin 200 TL civarında. Ayçiçeği yağı fiyatlarının yüksek olması bizleri kanoladan ayçiçeğine yöneltti. Ayçiçeği ekim alanı çoğaldı” dedi.

Katırcı, 20 yıldır ayçiçeği ekimi yaptığını ifade ederek, “Artan fiyatlar bizi kanoladan ayçiçeğine yönlendirdi. Kanolanın zahmeti ve maliyeti daha fazla. 20 senedir ekim yapıyoruz. Yağ fiyatlarının artması ayçiçeği ekim alanlarını artırdı. Çiftçiler fiyatların artması nedeniyle daha fazla verim almak için daha bilinçli ekim yapıyor. Kapanma sürecinde de tüm çiftçilerimiz ayçiçeği ekimi için çalışmalarına devam ediyor. Salgına rağmen üretmek var, durmak yok. Geçen yıl ayçiçeği yağı fiyatları çok yüksekti. Bu yıl verimler yüksek olursa fiyatlar daha uygun olacaktır. Çiftçilerin girdileri çok yüksek bu yıl fiyatların daha iyi olmasını bekliyoruz. Bu yıl ayçiçeği taban fiyatının 4,5-5 lira arasında olmasını bekliyoruz. Çünkü çiftçinin masrafı yüksek o yüzden fiyat beklentimiz de yüksek oluyor” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA