Çorlu Deresi simsiyah akmaya başladı

Ergene Nehri'nin kollarından Çorlu Deresi, son günlerde endüstriyel atıklar nedeniyle simsiyah akmaya başladı. Mahalleli, havaların daha da ısınmadan sorunlarına çare bulunmasını isteyerek, ağır kokular ned

GÜNDEM 5.05.2021 13:23:00 0
Çorlu Deresi simsiyah akmaya başladı

Çorlu Deresi’nin geçtiği Sağlık Mahallesi’nin sakinleri, yetkililerden yıllardır kirlilik yaşanan derede önlem almalarını istedi.

 

AĞIR KOKULAR YÜZÜNDEN PENCERELERİNİ AÇAMIYORLAR

 

Mahalle sakinleri havaların daha da ısınmadan sorunlarına çare bulunmasını isteyerek, ağır kokular nedeniyle evlerinde oturamadıklarını, pencereleri açamadıklarını ve özellikle sokağa çıkma kısıtlamaların olduğu koronavirüs sürecinde zorluk yaşadıklarını kaydetti.

 

“ENDÜSTRİYEL FAALİYETLERİN YOĞUN OLDUĞU BÖLGE”

 

Çorlu Deresi'nin endüstriyel atıklarla kirlendiğini söyleyen Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Bölgede Ergene Nehri'ni besleyen dereler bulunuyor. Çorlu Deresi de bunlardan biri. Bu bölge hem tarımsal faaliyetlerin hem endüstriyel faaliyetlerin yoğun olduğu bölgedir. Pandemi devresinde geçen yıl bu zamanlarda endüstriyel faaliyetlerde kısıtlama meydana gelmişti. Bu kısıtlamanın oluşmasıyla pandemi sürecinde endüstriyel faaliyetler de azaldığından atık suların miktarında azalma meydana gelmişti ki bu bölgede özellikle Velimeşe, Çerkezköy ve Türkgücü gibi OSB'lerde yüzde 54'e varan atık su deşarjında azalma meydana gelmişti. Bu da bir anlamda doğanın kendi kendini temizlemesi için fırsat olmuştu o zamanlarda. Geçen günlerden bugüne kadar endüstriyel faaliyetlerin de artmasıyla yine pandemi devam ediyor ama endüstriyel faaliyetlerdeki kısıtlamalar ortadan kalktı. Dolayısıyla tam kapasite çalışmasa bile sanayi tesisleri eski kapasitelerine ulaşmış durumdalar. Bu da doğal olarak Ergene Nehri'ni besleyen dereler üzerinden atık su kirliliğini oluşturmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

 

Haber / Ruşa ELMA