Baharda enerjinizi yükseltecek 10 besin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, baharda zindelik sağlayan 10 besini anlattı; önemli bilgiler verdi!

YAŞAM SAĞLIK 2.05.2021 11:21:00 0
Baharda enerjinizi yükseltecek 10 besin!

YUMURTA

 

Yumurtanın içeriğindeki zengin protein sayesinde özellikle bahar yorgunluğuyla savaşan önemli bir besin olduğunu kaydeden Uzunoğlu, “İçerdiği kolin hücre çeperinin korunmasına yardım ederken, biyotin ve A vitamini de bağışıklığı güçlendiriyor. İçeriğindeki biyotinden yararlanabilmek için yumurtanın doğru pişirilmesi gerekiyor. İyi pişmiş yumurtada yeşil halka oluşmamasına dikkat edilmeli, çünkü demir-sülfür olarak adlandırılan bu halka demirin vücutta kullanımını engelliyor. Sağlığımız üzerindeki pek çok faydası nedeniyle günde bir adet yumurtayı mutlaka tüketin” dedi.

 

ELMA

 

Posa kaynağı pektinden zengin olan elmanın bağırsak sağlığını desteklediğini kaydeden Uzunoğlu, “Antioksidan bir vitamin olan C vitamini açısından zengin yönüyle de bahar yorgunluğunun etkilerini azaltmada destek sağlıyor. Günde bir adet elma tüketmeniz bir porsiyon meyve ihtiyacınızı karşılıyor” dedi.

 

ÇİLEK

 

“İçerdiği antosiyanin maddesiyle yüksek antioksidan özellik gösteren çilek, vücudun bahar yorgunluğuyla savaşmasına katkı sağlıyor” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, çileğin aynı zamanda B6 vitamin içeriğiyle stresli durumlarda sakinleşmenize destek olduğunu belirtti. Günde 10-12 adet çilek tüketmeniz bir porsiyon meyveye denk geliyor.

 

ENGİNAR

 

Uzunoğlu, “Faydaları saymakla bitmeyen enginar, potasyum, magnezyum, A vitamini ve B3 vitaminine ek olarak içerdiği ‘ciarin’ ile organların düzenli çalışmasına yardım etmesinin yanı sıra vücut yorgunluğuyla da savaşıyor. Prebiyotik etkisiyle bağırsak sağlığını destekleyen ve düşük kaloriye sahip olan enginarı haftada 2-3 porsiyon tüketmeyi ihmal etmeyin” diye konuştu.

 

ISPANAK

 

En zengin antioksidan kaynaklarından biri olan ıspanağın, içerdiği magnezyum, demir ve potasyum içeriğiyle vücut direncinin arttırılmasında rol oynadığını, bu sayede bahar yorgunluğuna karşı iyi geldiğini kaydeden Uzunoğlu, “Düşük kalorisi ve zengin lif içeriğiyle bağırsak sağlığını da destekliyor. Ispanakta yüksek miktarda bulunan ‘kuersetin’ vücudun stresle savaşmasına katkıda bulunuyor” dedi.

 

ROKA

 

Glukozinolat ve yüksek klorofil içeriğiyle güçlü bir antioksidan olan rokanın, bahar yorgunluğunun vücutta yarattığı stresle savaşarak zindeliği arttırdığını kaydeden Uzunoğlu, güne daha enerjik başlamak için kahvaltılarda rokaya yer verilmesini önerdi.

 

CEVİZ

 

E vitamini içeriğiyle bağışıklık dostu ve değerli yağ asit örüntüsüyle beslenmelerde mutlaka yer verilmesi gereken cevizin, içerdiği antioksidan polifenolik bileşenler ile kabuk kısmında bulunan lif sayesinde bahar yorgunluğunun vücutta yol açtığı stresle savaştığını kaydeden Uzunoğlu, “Baharı zinde geçirmek için günde 2 adet ceviz tüketmeyi alışkanlık haline getirin” ifadelerimi kullandı.

 

KİVİ

 

Kivinin içerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklığın güçlenmesinde önemli role sahip olduğunu söyleyen Uzunoğlu, “Yapılan çalışmalar, kivinin ruh halimizi iyileştirdiğini ve daha enerjik hissetmemizi sağladığını gösteriyor. Kiviyi kahvaltınızda yumurtayla birlikte tüketmeniz güne daha enerjik başlamanıza destek sağlayacaktır” dedi.

 

SEMİZOTU

 

Yüksek omega-3 oranına sahip semizotu ayrıca içerdiği potasyum ve magnezyumla birlikte bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunuyor, bahar yorgunluğuyla başa çıkmanıza destek veriyor. Düşük kalori, yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken semizotu yoğurtla birlikte tüketildiğinde daha da faydalı oluyor.

 

ERİK

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu eriğin yüksek C vitamini içeriğiyle demir emilimini arttırdığını belirterek, “Erik sahip olduğu antioksidan özellikler sayesinde bağışıklığı sistemini destekliyor ve yorgunluğa karşı vücut direncini arttırıyor” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA