Sulardaki nitrat kirliliği izleniyor

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırklareli'nin yer altı ve yer üstü sularında nitrat kirliliği izleme çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, sularda tarımsal faaliyetlerden

GÜNDEM 28.04.2021 12:31:00 0
Sulardaki nitrat kirliliği izleniyor

​Tarımsal kaynaklı kirlilik unsurları daha çok tarımsal üretim sonucu oluşan bitkisel atıklar, tarımsal sanayi atıkları, aşırı gübrelemeden dolayı oluşan tuzluluk ve ağır metal birikimleri, sularda ötrofikasyon ve nitrat birikimi olarak sıralanabildiğini belirten Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, “Tarım alanlarında yanlış ve bilinçsiz gübrelemelerle birlikte ciddi nitrat birikimleri meydana gelmektedir. Nitratın bitkilerdeki miktarlarındaki artışla birlikte sulama sularındaki miktarlarındaki oranları da canlı yaşamı için tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir” dedi.

 

“SUYU KİRLETMEK, HAYATI KİRLETMEKTİR”

 

Çevresel dengenin bozulmasında önemli rol oynayan kimyasal gübre uygulamasında azot içeren gübrelerin kullanılmasının toprakta, suda, bitkide, hayvan ve insan sağlığında önemli zararlanmalara sebep olduğunu söyleyen yetkililer, “Aşırı nitrat azotu içeren gübre kullanılması sonucu nitrat toprakta yıkanıp suya geçmektedir. Yaprağı yenen bitkilerde aşırı nitrat birikimi bu bitkilerin insan ve hayvanlar tarafından tüketilmesi sonucu canlılarda rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Topraktan yıkanıp suya geçen nitrat yine aynı şekilde canlılar tarafından içme suyu olarak kullanıldığında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Su kirliliği insanlığın gelecekteki yaşam sürecini etkileyecek önemli faktörlerdendir. Suyu kirletmek hayatı kirletmek demektir” ifadelerini kullandı.

 

30 NOKTADAN NUMUNE ALINIYOR

 

Yetkililer, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin kontrolü ve yönetimi çalışmaları kapsamında İl Müdürlüğünün teknik personeli tarafından her ay 16 yer üstü ve üç ayda bir 14 yer altı olmak üzere toplamda 30 noktadan numune alım ve analiz çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU