Çerkezköy'de aşılanan kişi sayısı 30 bini geçti​​​​​​​

Almanya'dan gelen 'BioNTech' ve Çin'den gelen 'CoronaVac' koronavirüs aşıları ülkemiz genelinde uygulanmaya devam ederken, Çerkezköy'de de aşılama programı başarılı bir Å

GÜNDEM 21.04.2021 11:53:00 0
Çerkezköy

Sağlık Bakanlığı tarafından kademeli olarak gerçekleştirilen aşılama süreci tüm Türkiye’de olduğu gibi Çerkezköy’de de 55 yaş üzerinin aşılanması ile devam ediyor.

 

SIRA 55 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARDA

 

İkinci doz aşı çalışmaları da sürerken, 55 yaş üstü vatandaşlara da ilk doz aşıda sıra geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum” duyurusunun ardından Çerkezköy’de de önceki gün itibariyle 55 yaş üzeri vatandaşlar aşılanmaya başlandı.  

 

AĞIR KOMPLİKASYON İLE BAŞVURAN OLMADI

 

Ülkemizde ilk olarak 13 Ocak’ta Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın aşı olmasıyla başlayan, sağlıkçıların, kronik rahatsızlığı bulunanların ve risk grubundaki vatandaşların aşılanması ile devam eden sürecin Çerkezköy’de sorunsuz bir şekilde ilerlediğini kaydeden yetkililer, “Çerkezköy’de yaklaşık 30 bin civarında kişi aşılandı. Aşılama süreci gayet sorunsuz gidiyor denilebilir. Ağır komplikasyon ile hastanelere ya da Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran olmadı. Aşıların olası yan etkileri; hafif kızarıklık ve hafif ağrı şeklinde oluyor genellikle. Bunlar da aşıların olası klasik yan etkileri” dedi.

 

HER İKİ AŞI DA İLGİ GÖRÜYOR

 

BioNTech aşısının sadece devlet hastanelerinde uygulandığını, SinoVac aşısının ise tüm hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanabildiğini belirten yetkililer, “İlçemizde BioNTech aşısını olmak isteyen vatandaşlar seçeneklerde sadece Çerkezköy Devlet Hastanesi’ni seçebiliyor. SinoVac aşısı ise diğer hastaneler ve aile hekimliklerinde olabiliyor. Her iki aşıya da eşit şekilde güven var gibi. Bir aşı daha çok tercih ediliyor, diğeri daha az tercih ediliyor diyemeyiz” dedi.

 

MHRS’DEN AŞI ÖNCELİKLERİNİ KONTROL EDEBİLİRLER

 

Sırası gelen vatandaşların, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden randevularını alıp aşılarını olmaları gerektiğini kaydeden yetkililer, “MHRS sistemi sadece öncelikli gruptaki kişilerin aşı kaydı oluşturmasına izin veriyor. Öncelikli risk grupları sırasıyla aşılanıyor. Vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile e-Nabız sisteminden aşı aşamasında hangi grupta olduğunu öğrenebilirler” dedi. İsteğe göre hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde aşılama yapıldığını da belirten yetkililer, “Vatandaşlar ister aile sağlığı merkezinden isterlerse hastaneden randevu oluşturabilirler. BioNTech aşısı sadece devlet hastanelerinde oluyor. 90 yaş üzeri vatandaşların aşıları evlerinde yapıldı. Sağlıkçılar, diş hekimleri, eczacılar gibi risk grubunda olan sağlıkçıların aşılanması da ilk aşamada yapılmıştı. Aşılama 55 yaş üzeri ile devam ediyor. Aşı olanlara 28 gün sonra ikinci doz uygulanıyor. Koronavirüsü geçirenler ise 6 ay boyunca aşı olamıyor” dedi.

 

HER AŞININ TAKİBİ ANLIK OLARAK YAPILIYOR

 

Çin aşısının inaktif virüs aşısı olduğu için, aşının saklanma ve soğuk zincir işlemlerinin de tıpkı ASM'lerde yıllardır yürütülen çocukluk çağı aşılarının takibi gibi gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, “Bu nedenle de aşıların saklanması için Pfizer-BioNTech veya Moderna'nın mRNA aşılarında olan -70 veya -20 derecelik özel soğuk zincir lojistiğinin kurulmasına bu aşı için ihtiyaç yok” dedi. Öte yandan, tüm aşı izleminin elektronik ortamda gerçekleştiğini de kaydeden yetkililer, “Aşı dolabına giren aşının soğuk zincir takibi anlık olarak izleniyor. Buzdolaplarında, ısı kontrolünü anlık olarak sağlayan ve Ankara'daki merkezden takip edilebilmesine imkan veren data akışını sağlayan cihazlarla yapılıyor. Isıda herhangi bir oynama olduğu zaman, o merkezden hangi ASM'deki buzdolabında sorun varsa o ASM'nin aşı sorumlusuna anında ulaşılıyor ve gelip buzdolabına anında müdahale edilmesi sağlanıyor” dedi.

 

“EN BÜYÜK GÜÇ AŞI”

 

Sırası gelen her vatandaşın aşı yaptırmasının virüs ile mücadelede çok önemli rol oynadığını da kaydeden yetkililer, “Elimizdeki en büyük güç şu an için aşı. Mutlaka sırası gelen her vatandaş aşısını yaptırmalı. Bir yıldan fazla süredir bu virüs ile mücadele ediyoruz. Bu mücadelede en ön safta görev alan sağlık çalışanları da çok yoruldu. Aylardır ailelerinden uzak kalan, çocuklarına sarılamayan sağlık çalışanları var. O yüzden onları da düşünerek elimizdeki tek silah olan aşıdan kaçmamalıyız” dedi.

 

Haber / Buse SERİN