Kalkan: Aile içi bulaşlar arttı

Nüfusa göre vaka artış oranında 5'inci sıraya yükselen Tekirdağ'da aile bulaşının arttığını belirten Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, "Aynı apartmanda otu

GÜNDEM 20.04.2021 14:13:00 0
Kalkan: Aile içi bulaşlar arttı

Tekirdağ’da 3-9 Nisan tarihleri arasında 619.85 olan 100 bin kişide görülen vaka sayısı 10-16 Nisan tarihleri arasında 747.13’e yükselirken, Tekirdağ bu sayıyla Türkiye'de nüfusa oranla vaka sayısı en fazla olan 5'inci il oldu.

 

“BİRİNCİ YOL OLARAK GÖRÜLÜYOR”

 

Virüsün çok sosyal olduğunu, hareketi, dolaşımı sevdiğini, kapalı alanlarda bulunan insanlara hemen bulaşabildiğini belirten Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Bizim başından beri söylediğimiz dolaşımın kısıtlanması bu virüsün bulaşımını kısıtlamak için birinci yol olarak görülüyor. Burada erişkin çalışan kesimimizin ve gençlerimizin arasında sayının yaşlılarımıza oranla daha çok arttığını gözlemliyoruz. Aile içi bulaşların arttığını gözlemliyoruz. Aynı apartmanda oturan aile bireylerinin oturduğu yerlerde de bu artışın olduğunu görüyoruz” dedi.

 

AŞI KONUSUNDA HASSASİYETE DAVET ETTİ

 

Aile içi temasların da kesilmesi, evlerde buna uygun maske takılarak sosyal hayatın sürdürülmesi konusunda da hatırlatmada bulunan İl Sağlık Müdürü Kalkan, “Gerçekten de biz hızı kesmediğimiz, gereksiz dolaşımı kesmediğimiz sürece ve toplu alanlarda bulunmayı sürdürdüğümüz sürece bu virüs de bize bulaşmaktan imtina etmeyecek, kaçınmayacak. Şuanda bir rehavet söz konusu. ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesi egemen. Halbuki görüyoruz hep bize oluyor, hep bizim yakınımızdakilere oluyor, bana oluyor, sana oluyor. ‘Bana bulaşmaz’ diyen insanlara da bu virüs bulaşmayı daha çok seviyor. Bu anlamda giderek sürecin uzaması bir umursamazlık da meydana getirdi diyebiliriz. Ancak şunu unutmayalım ki kurallara riayet eden, dikkat gösteren ve özellikle de bu konuda bakanlığımızın büyük bir özveri ile hepimizin kullanımına hazır sunduğu aşılarımızı da olma konusunda hassasiyete davet ediyorum” dedi.

 

EN BÜYÜK SONUCU ALDIRACAK EN ÖNEMLİ BULUŞ

 

Aşının bu işte en büyük sonucu aldıracak en önemli buluş olduğunu kaydeden Kalkan, “Aşılanmaya bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum. Evlere giden filyasyon ekiplerimizce pozitif vakalı hastalarımıza algoritmaya uygun bir şekilde kullanım kılavuzu veriliyor. Buna uygun şekilde ilaçların kullanılmasını tekrar hatırlatmak isteriz. Çünkü ilaçların kullanılmadığı bilgisi ile sık karşılaşıyoruz. Yeterli dozda ve uygun sürede kullanılmadığını gözlemliyoruz. İlaçlarımızın kullanılmaması hastalarımızın evlerinden servislere, servislerden de yoğun bakımlara taşınma sürecini arttırıyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU