Edirne Meclisi olağanüstü toplandı

Edirne Belediye Meclisi İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işleri için İller Bankası A.Ş.'den 2021 yılı için 120 milyon TL kredi kullanılması konusunda olağanüstü toplandı. Yapılan

GÜNDEM 20.04.2021 12:21:00 0
Edirne Meclisi olağanüstü toplandı

Toplantıda, meclis üyelerine altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Toplam 520 kilometre altyapımız var. Bunun 380 kilometresi İçme Suyu Şebekesi’nin tamamen yenilenmesi, 6 tane de içme suyu deposu var. Bugün itibariyle 380 kilometrelik içme suyu şebekesinin 146 bin 757 metresi tamamlandı. Oran olarak baktığımızda da İçme Suyu Şebekesi’nin yüzde 38.6’sı tamamlanmış vaziyette. Yeni yerleşimin, 1. Murat Mahallesi’nde parsel ve abone bağlantıları hariç hemen hemen tamamı bitti. Kanalizasyon ve yağmur suyu toplama kanalı ile entegre bir şekilde gitti. Bitirdiğimiz noktalarda abone bağlantılarının büyük çoğunluğu yenilendi, 10 yılı doldurmuş sayaçlar yenilendi, ana hatlar yenilendi. 1 aya kadar 1 Murat Mahallesi ve eksik olan abone bağlantıları da tamamlanacak. Yaklaşık bir ay sonra yeni yerleşimdeki içme suyunu tamamen yeni şebekeden vereceğiz. Eski şebekeyi tamamen devreden çıkaracağız. Yine toplamda 110 kilometre kanalizasyon hattımız vardı. Bununda 83 bin 168 metresi bitti. Yani yüzde 75.67si bitti. Yüzde 25,7’si kaldı. Bu yıl bu kalan bölümü de tamamlayarak kanalizasyon çalışmasını tamamen bitirmiş olacağız” dedi.

 

“YAĞIŞLARDA ÇOK ŞÜKÜR HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK”

 

Gürkan, “Yine 30 kilometre yağmur suyu hattımız vardı. Yeni yerleşim bölgesinde 13 bin 425 metre yağmur suyu hattı yaptık. Yüzde 44,7’sini bitirmiş durumdayız. Son 7-8 ayda, bu kış geçirdiğimiz yağışlarda çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bu da sistemin çalıştığını gösteriyor bize.  Toplama baktığımızda 520 kilometre altyapı çalışmamız var. Bunu bugün itibariyle 243.35 kilometresini bitirdik. Altyapının yüzde 46,17’si bir yılda bitmiş durumda. Bugüne kadar 30 milyonu nakit 100 milyonu teminat mektubu olmak üzere 130 milyon TL kullandık. Bu rakamın 107 milyon lirası imalatlara ödendi.  23 milyon 400 lirası da KDV olarak ödendi.”

 

“KONTROL TEŞKİLATINI TAMAMEN İLLER BANKASI KURAR”

 

Gürkan, Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantıya çağırılmasının nedeninin çalışmaların devamı için ek 120 milyon liralık kredi ihtiyacı temini için olduğunu da belirterek, İller Bankası’nın işleyişi hakkında şu açıklamalarda bulundu: “’Altyapı İler Bankası’na mı devrediliyor; İller Bankası mı Belediye mi yapacak altyapıyı?’ diye kamuoyunda da yer aldı. Bu çok açık bir konu. Ama tabi kafa karışıklığı yaratılıyor ya da kafa karışıklığı oluşuyor. Bunu bir kez daha açıklamak istiyorum. İller Bankası Anonim Şirketi Türkiye’deki bütün belediyelerin hissesi bulunan, belediyelere çeşitli işleri için finans sağlamak için kurulmuş bir anonim şirkettir, bir bankadır. Tüm belediyeler nüfusa oranla orada temsil yetkisine sahiptir ve hissedarıdır. İller Bankası bize piyasadan daha düşük faizlerle ve daha uzun vadeler ile kredi temin eder. Ve belediyelerde bu kredileri alır, işlerini yapar ve zamanı içerisinde öder. Sistem bu. İller Bankası altyapı ve üstyapı çalışmaları için kredi verirken 3 çeşit kontrol teşkilatı kurabilir ya da kontrole müdahil olabilir. Eğer belediyenin teknik elemanı yoksa, İller Bankası o işin nasıl yapıldığını kontrol için tamamen kontrollüğü üstlenir, kontrol teşkilatını tamamen İller Bankası kurar” dedi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, altyapı çalışmalarının tamamlandığı noktalarda asfaltlama çalışmalarına hız verdiklerini söyledi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Başkanlığında yapılan toplantıda, Edirne (Merkez) Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işlerinde İller Bankası A.Ş.’den 2021 yılı için 120 milyon TL kredi kullanılması hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından borçlanma yetkisi alınması ve ilgili her türlü işlemi yapmaya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın yetkilendirilmesi konusu görüşüldü.

 

120 MİLYON TL KREDİ KULLANILACAK

 

Daha sonra yapılan oylamada, Edirne (Merkez) Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işlerinde İller Bankası A.Ş.’den 2021 yılı için 120 milyon TL kredi kullanılması hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından borçlanma yetkisi alınması ve bu kapsamda 120 milyon TL ek kredi kullanılması ile ilgili her türlü işlemi yapmaya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın yetkilendirilmesi kabul edildi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ