Trakya'da vakalar artıyor

Sağlık Bakanlığı İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Haritasını güncellerken, 3-9 Nisan tarihleri arasında 100 bin nüfusta en çok vakanın görüldüğü iller Kırklareli, İstanbul ve Çana

GÜNDEM 14.04.2021 14:47:00 0
Trakya

Haritada 79 ilde vakalarda artışlar görülürken, 2 ilde ise azalma yaşandı. Uzun süredir en çok vakanın görüldüğü Samsun'da geçen hafta 100 bin kişide görülen 678,72'lik vaka sayısı yeni haritada 645,17'ye düştü. En çok vaka görülen il olan Kırklareli'nde geçen hafta 518,33 olan vaka sayısı 882,13 olarak güncellendi.  Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında vaka sayısı 100 bin nüfusta 882.13'e yükselen Kırklareli, yüzde 70.22 ile en çok artış görülen il oldu.  vakaların yüzde 80-90'ını çalışan kesimin oluşturduğu, Kırklareli'de vakaların 3'te 2'sinin ise sanayinin yoğun olarak bulunduğu Lüleburgaz ilçesinde görüldüğü belirtildi.

 

 

TEKİRDAĞ VE EDİRNE’DE DE VAKALAR ARTTI

 

Tekirdağ’da da 27 Mart-2 Nisan haftasında 100 binde 409,13 olan vaka sayısı bir haftada 619,85’e yükselirken, Edirne’de de 27 Mart-2 Nisan haftasında 100 binde 409,06 olan vaka sayısı 577,54 olarak güncellendi.

 

BAKANLIKTAN KISMİ KAPANMA GENELGESİ

 

Ülke genelinde de vaka sayısı 60 bine dayanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni kısıtlama kararlarının ardından İçişleri Bakanlığı bu kararları içeren 'kısmi kapanma' konulu genelgeyi 81 ilin valiliğine gönderdi. Buna göre ülkemizde 2 haftalık kısmi sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Daha önce hafta içi saat 21.00'de başlayan sokağa çıkma kısıtlaması yeni önlemler kapsamında saat 19.00'da başlayarak sabah 05.00'e kadar sürecek. Hafta sonu ise sokağa çıkma kısıtlaması cuma günü saat 19.00'dan pazartesi saat 05.00'e kadar uygulanacak. Kısıtlamanın uygulandığı cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler 10.00 ile 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altında bulunanlar hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Engelli vatandaşlar ise ihtiyaçlarını araç kullanarak giderebilecek. Kısıtlama saatlerinde market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları adrese servis şeklinde de satış yapabilecek. Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.

 

 

EKMEK ÜRETİMİ İFTARDAN 1 SAAT ÖNCE DURDURULACAK

 

Fırınlarda iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğunu azaltmak için özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. Sokağa çıkma kısıtlamasındaki sürelere uymak için tüm işyerlerinin çalışma saatleri hafta içi günlerde 07.00 ile 18.00 saatleri arası olarak belirlenecek. Zincir marketler ise saat 10.00'da açılacak.

 

ŞEHİR İÇİ TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINI KULLANAMAYACAKLAR

 

Hafta içi günlerde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00 ile 14.00 saatleri arasında, 18 yaş altı vatandaşlar ise 14.00 ile 18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Hafta içi/hafta sonu ayrımı olmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocukların şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyecek. MEB tarafından yüz yüze eğitimin devamına karar verilen sınıflar ile destekleme ve yetiştirme kurslarında eğitim gören 18 yaş altı kişiler, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla toplu ulaşım araçlarından istifade edebilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. Zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ise ancak uçak, otobüs, tren, gemi ve benzeri vasıtalar kullanılarak sağlanacak.

 

MASADA MÜŞTERİ KABUL EDEMEYECEKLER

 

16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00'e kadar yeme- içme yerleri iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek. Bu süre içerisinde yeme- içme yerleri hafta içi günlerde 07.00- 19.00 saatleri arasında gel- al ve paket servis, saat 19.00'dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, cumartesi ve pazar günleri ise sabah 10.00'dan sahur vaktine kadar sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek. Aynı şekilde online yemek sipariş firmaları hafta içi ve hafta sonlarında saat 10.00'dan sahur vaktine kadar evlere, adrese paket servis şeklinde satış yapabilecek.

 

FAALİYETİNE ARA VERİLEN İŞ YERLERİ

 

Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi ve salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerlerin faaliyetlerine ara verilecek. Çay ocakları ise masa, sandalyelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

 

DÜĞÜNLER 17 MAYIS’TAN SONRA YAPILABİLECEK

 

17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerine izin verilmeyecek. Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yapılabilecek. Bu süreye kadar herhangi bir şekilde nişan, kına, tören, merasim, düğün yapılmasına müsaade edilmeyecek.

 

MİNİBÜSLERDE AYAKTA YOLCU YASAĞI

 

Şehir içi toplu ulaşım araçlarında; oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak. Minibüs, midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek.

 

HUZUREVLERİNDE ZİYARETÇİ YASAĞI

 

Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek. Turistik tesisler dahil tüm konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme- içme yerleri, sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla 2 kişiye servis açılmaması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinde toplu iftar organizasyonları yapılmayacak. İş yerleri tarafından açılış nedeniyle veya belirli gün ya da saatlere özgü genel indirim uygulamalarının yerine yoğunluğun önüne geçilebilmesi için en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlarla indirim uygulamaları yapılacak.

 

TEST ZORUNLULUĞU DEVAM EDECEK

 

Daha önce illere gönderilen genelge ile tüm kara, deniz ve hava sınır kapılarından 15 Nisan 2021 tarihine kadar yurda giriş yapmak isteyen kişilerden son 72 saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR testi sonucu ibrazı zorunluluğu 31 Mayıs 2021 tarihine kadar devam ettirilecek. Negatif SARS-CoV-2 PCR testi sonucu ibraz edemeyen kişilere uygulanacak karantina koşullarına ilişkin iş ve işlemler daha önceden yayımlanan genelgelere göre yerine getirilecek.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU