“Açıklanan enflasyonu aklımız almıyor”    600 bin hastaya şifa oldu    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    25 Eylül 2021 Cumartesi   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN

Velimeşe Bozası, ‘mahreç işareti’ ile tescillendi

Ergene Kaymakamlığı ve Ergene Belediyesi tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan Velimeşe Bozası, “mahreç işareti” ile tescil almaya hak kazandı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Velimeşe Bozası, Tekirdağ’ın coğrafi işaret alan 6’ncı ürünü oldu” ifadelerini kullandı.

Velimeşe Bozası, ‘mahreç işareti’ ile tescillendi
  1. Facebook Paylaş

  2. Twitter Paylaş

  3. Google+ Paylaş

Yayın Tarihi: 14.04.2021 12:13 16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Ergene Kaymakamlığı ve Ergene Belediyesi tarafından 18 Haziran 2020’de coğrafi işaret başvurusu yapılan Velimeşe Bozası’nın onay süreci 10 aydan daha kısa sürede tamamlandı. Tekirdağ’da daha önceki tarihlerde farklı kurumların çalışmaları ve Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla Tekirdağ Köftesi, Karacakılavuz Dimi Dokuması, Malkara Eski Kaşar Peyniri, Tekirdağ Peynir Helvası ve Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı ürünleri coğrafi işaret almıştı.

 

TEKİRDAĞ’IN COĞRAFİ İŞARET ALAN 6’NCI ÜRÜNÜ OLDU

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Trakya’nın değerlerine değer katmaya devam ediyoruz. Bu konu ilk gündeme geldiğinde o dönemin Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak konuyu sahiplendi. Kendisine Ergene Belediyesi de destek verdi ve başvuruyu koordinatör kurum olarak bu iki kurum adına yaptık. Başvurudan sonra başlayan onay sürecinde laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Sahada Kaymakamlık adına süreci takip eden Velimeşe Muhtarı Mehmet Erkul’un çabalarını da anmadan geçemeyeceğim. Boza üreticilerinin bir araya getirilmesinde önemli destekleri oldu. Ayrıca denetim ekibinde yer alan Ergene İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Ergene Belediyesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’ne de teşekkür ederim. Velimeşe Bozası Tekirdağ’ın coğrafi işaret alan 6. Ürünü oldu. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim.” 

 

“TAHIL BAZLI FERMENTE BİR ÜRÜNDÜR”

 

Yetkililer de yaptıkları açıklamada, “Velimeşe, sakinlerinin önemli bir bölümü “93 Harbi” olarak bilinen Osmanlı-Rus Harbi sonrası Bulgaristan’dan göçenlerce yurt edinildi. Velimeşe’de bozacılığın yeşermesinin simge ismi Topal Hafız lakaplı Adem usta ve oğludur. Velimeşe’de filizlendirdiği boza kültürünü yetiştirdiği çıraklar eliyle sonraki kuşaklara aktardı. Bu çıraklar kendi bozahanelerini kurarak işi yaygınlaştırdı, kendilerinden sonraki kuşaklara aktardı. Velimeşe Bozası; yabancı maddelerden temizlenmiş darı, mısır ve buğday tahıllarının kırması veya unlarından biri veya birkaçına içme suyu katılarak pişirilmesi ve beyaz şeker ilave edilerek tekniğine uygun olarak fermantasyona tabi tutulması ile hazırlanan tahıl bazlı fermente bir üründür” dedi.

 

GEREKTİĞİNDE BUĞDAY UNU KULLANILIYOR

 

Velimeşe Bozası üretiminde ana bileşen olarak kullanılan kara darı ve mısır için genellikle Edirne’nin Uzunköprü ve Keşan ilçelerinde yetiştirilen kara darı ve mısırın tercih edildiğini belirten yetkililer, “Ürün koyu kıvamlı, açık sarı renkli, tatlı-ekşimsi tada ve asidik kokuya sahiptir. Fermente bir ürün olmasından dolayı ürünün mikroflorasını daha çok laktik asit bakterileri ve mayalar oluşturur. Velimeşe bozasında kullanılan ana bileşenler darı ve mısırdır. Velimeşe Bozasında bu iki ürün haricinde gerektiğinde ortalama yüzde 5 oranında buğday unu kullanılır. Velimeşe Bozası, ana bileşenleri öğütüldükten sonra belirli oranda karıştırılarak ısıl işleme tabi tutulur. Soğutulup süzülür ve daha sonra belirli oranda şeker ilavesiyle fermantasyona tabi tutularak ürün içerisinde kalan ısıl işleme dayanıklı laktik asit bakterileri ve mayalar tarafından fermente edilerek bölgesine özgü bir ürüne dönüştürülür”  dedi.

 

COĞRAFİ SINIRI ÇORLU VE ERGENE

 

Yetkililer, “Velimeşe Bozası üretiminde gıda katkı maddeleri ve/veya aroma verici ve/veya renklendirici  kullanılmaz. Bunun nedeni doğal olarak fermantasyonla birlikte içerisinde çeşitli laktik asit bakterileri ve mayalar bulunur. Velimeşe Bozasından izole edilen bazı bakteriler probiyotik özellik gösterir. Bu bakterilere örnek olarak Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Leuconostoc citreum, Lactobacillus brevis verilebilir. Bu bakteriler ürettikleri çeşitli antimikrobiyal bileşikler (bakteriyosinler) ile florada istenmeyen bakterilerin gelişimini sınırlandırır. Velimeşe Bozası’nın coğrafi sınırı Tekirdağ ili sınırları içinde yer alan Ergene ve Çorlu ilçeleri olarak belirlendi”

 

Haber / Yener AKBABA 

 

Etiketler:
Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

   DİĞER HABERLER
  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral Akşener
Temel Karamollaoğlu
Ahmet Davutoğlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Türk Metal bir ilke daha imza attı
Kaldığı pansiyonun balkonunda ölü bulundu
Elektronik Denetleme Sistemi devreye girdi
Karatepe Çöp Entegre Tesisi yolunda beton serim çalışması tamamlandı
İnsülin direncini kıran 10 önemli öneri!
8 derslikli okul için protokol imzalandı
Gönül Elçilerinden Ahilik Haftası ziyaretleri 
Kapaklı’da kaçak sigara operasyonu
Yılda 3 milyon TL tasarruf sağlanacak
Beyin ve hafızayı güçlendirecek üç tavsiye!
Mezarlık seferlerine Eski Mezarlık da eklendi
Zabıtadan esnafa uygunluk denetimi
Grip ve nezle görülme oranı arttı
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com yesidir