İl Müdürü Kalkan: Şimdi gençlerin dikkat etme zamanı

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında, vaka sayısı her 100 bin kişide 273,06'dan 409,13'e yükselen Tekirdağ'da artan vakaların yüzde 30'unu gençlerin oluşturduğu o

GÜNDEM 8.04.2021 14:54:00 0
İl Müdürü Kalkan: Şimdi gençlerin dikkat etme zamanı

Kent genelinde vaka sayılarının artmasıyla birlikte özellikle gençlerin çok dikkat göstermesi gerektiğini ifade eden Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Hareketli bölgelerimizde doğal olarak artışlar biraz daha kendini göstermekte. Daha kırsal alanlarımızda, insanların bir araya fazla gelmedikleri mekanlara dayalı olarak daha az vakalara rastlamaktayız. Hemen hemen eşit bir şekilde toplumumuzun bütün kesimlerinde bunu görmekteyiz. Ama gençlerimizde oran biraz daha artmakta. Bu bağlamda şunu söylemek isterim; yaşlılarımız üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptılar, sağ olsunlar var olsunlar. Şimdi gençlerimizin dikkat gösterme zamanı. Çünkü vakaların irdelenmesini yaptığımızda gençlerimizde oran biraz daha yükselmekte. Hastanelere müracaatta da, yoğun bakımlara yatışlarda da erişkin yaşlarımızda bir artış görüyoruz. Yaşlılarımız o zor zamanlarda sabrettiler, gayret ettiler ve buna dayalı olarak aşılarımızın da uygulanmaya başlanması sonrasında, yaşlılarımızdan hastaneye yatış oranları azaldı” dedi.

 

“AŞILAMADA YENİDEN BİR İVME YAKALADIK”

 

Gençlere seslenen İl Müdürü Kalkan, “Kafelerde, restoranlarda ve benzeri yerlerde bir araya gelişlerde, 10 dakikadan fazla bir arada bulunmamak lazım. Bu işin anahtarı burada saklı. Uzun süre bir araya gelişler toplu alanlarda, kapalı mekanlarda uzun süre bir arada oturmalar vaka sayılarını hızlandırmakta, tırmandırmakta. Bunu azaltırsak, buna paralel olarak göreceğiz ki hızla sayılarımız düşecek” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın büyük gayretleriyle aşılamada yeniden bir ivme yakaladıklarını kaydeden Kalkan, “Bu ivmemizden beklediğimiz iyileşmeyi, kurallara riayet ederek de tamamladığımız zaman inşallah bu koronayı da hep birlikte yeneceğiz” diye konuştu.

 

“EN AZ HAREKETLE YETİNMELİYİZ”

 

Vaka sayılarındaki artışın en büyük nedeninin toplu olarak mekanlarda bir araya gelinmesi olduğunu kaydeden Kalkan, “Bu artışın nedeni hareketin arttırılması, uzun aralıklarla bir arada toplu mekanlarda oturulması, dikkatin gözden kaçırılması, rehavete sürüklenilmesi diye özetleyebilirim. Gerçekten de uzun süreli bir araya gelişler, toplu mekanları fazla kullanma bunların başında sayılabilir. En başından beri söylediğimiz 'evde kal Türkiye' sloganını belki şimdi tekrar etmek zorundayız. Çok belirgin bir artışı hep birlikte gözlüyoruz. Neden meydana geldiğini görüyoruz. Çok az bir süremiz kaldı, inşallah bunu yeneceğiz. Ama 'benim üzerime ne düşüyor' sorusunu dürüstçe cevaplandırarak, mümkün olabilecek en az hareketle yetinmeliyiz” dedi.

 

“420 BİN PCR TESTİ SAYISINA ULAŞTIK”

 

Tekirdağ’da PCR testinde 420 bin civarında sayılara ulaştıklarını kaydeden İl Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Pozitiflik oranlarımız Türkiye geneli ile paralellik arz ediyor. Yoğun bir şekilde de temaslılar dahil olmak üzere şikayet taşıyan, semptom taşıyan kişilerin de hem mobil olarak hem hastanemizde bütün imkanlarımızı seferber ederek testlerini yapmaktayız. Çok hızlı test sonuçlandırma süreleri ile filyasyon ekiplerimiz canla başla sahadalar. İlk günlerdeki gibi hiç eksilmeyen, azalmayan bir heyecanla 250 civarında bir filyasyon ekibimiz sahada dinamik olarak çalışıyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU