Kızılcıkdere Köyü'ne üzüm bağları kurulacak

Kırklareli Bağcılığı Kadın Eliyle Çağ Atlıyor Projesi'nin tanıtım programı ve Meyve Ağaçlarında Budama Kursu Sertifika Dağıtım Töreni önceki gün Kızılcıkdere Köyüâ??

GÜNDEM 2.04.2021 15:42:00 0
Kızılcıkdere Köyü

Kırklareli Valiliği tarafından bağcılık alanında Kırklareli’nin önde gelen köylerinden olan Kızılcıkdere Köyü’nde bulunan kadın üreticilere yönelik uygulamaya konulan “Kırklareli Bağcılığı Kadın Eliyle Çağ Atlıyor” Projesi ile kadın çiftçilerin bilgi yöntemini sağlamak, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amaçlanıyor.

 

VALİ BİLGİN, PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve eşi İlknur Bilgin’in katılımıyla Kızılcıkdere Köyü’nde projenin tanıtımı yapıldı. Törende konuşan Vali Bilgin, “Kırklareli Bağcılığı Kadın Eliyle Çağ Atlıyor Projesi ile 15 kadın üreticimize toplam 94 dekar alanda anahtar teslim şekilde bağ tesisi kurulması hedeflenmiştir. Toplam proje maliyeti 1.027.635 TL olup, söz konusu projenin 697 bin 800 TL’si Bakanlık katkısı, 329 bin 835 TL’si ise üretici katkısı olarak planlanmıştır. Ekiliş alanları kararlaştırılmış olup, çeşit seçiminde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte hareket edilecektir. Telli terbiye sistemi ve dikim işlemleri makineler ile yapılacağından bölgemiz bağcılığına örnek teşkil edecek tesisler kazandırılacaktır. Kızılcıkdere Köyü’nün mevcut bağ ekiliş plantasyonuna ilave olarak kurulacak yeni üzüm bağları ile ilimizdeki üzüm işleyen mevcut işletmelerin hammadde ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

 

SERTİFİKALAR VERİLDİ

 

Vali Bilgin’in konuşmasının ardından proje ile ilgili bilgilendirmeler ve tanıtım sunumu yapıldı. Proje tanıtım programının ardından kadın çiftçilere yönelik açılan Meyve Ağaçlarında Budama Kursunu başarı ile bitirip sertifika almaya hak kazanan kadın çiftçilere sertifikaları Vali Osman Bilgin ve eşi İlknur Bilgin tarafından verildi.

 

STANTLARI GEZDİLER

 

Gerçekleşen proje tanıtım programı ve sertifika dağıtımının ardından Vali Osman Bilgin, eşi İlknur Bilgin ile beraber Kızılcıkdere Köyü’nün kadın üreticileri tarafından üretilen yöresel tarım ürünlerinin sergilendiği stantları gezerek, üretilen ve sunumu yapılan yöresel ürünler ile ilgili bilgiler aldı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ