Edirne'de çiftçiler sararan buğday tarlalarını bozdu

Havaların aşırı soğumasıyla birlikte Edirne'de zirai don yaşandı. Buğday tarlaları sararınca, çiftçiler de ayçiçeği ekmek için tarlalarını bozdu. Suakacağı Köyü'nde sararan

GÜNDEM 26.03.2021 12:20:00 0
Edirne

Edirne'de, hava sıcaklıklarının sıfırın altında 10 dereceyi bulduğu Şubat ayında, buğday ekili tarlalar bir gecede sarardı, ürün zarar gördü.

 

“BİRAZ DAHA BEKLESİNLER”

 

Ziraat Mühendisi Ediz Ün, "Sararmaların birçok nedeni olabilir. Ama en önemli parametrelerden biri doğru buğday çeşidi seçimi yapabilmek. Trakya bölgesi soğuk iklime sahip olduğu için soğuğa dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi lazım. Lalapaşa ve Sırpsındığı bölgesindeki buğdayları incelediğimde yoğun şekilde sararma olduğunu gördüm. Bu, çeşit seçimiyle de alakalı" şeklinde konuştu.  Söz konusu sararan buğdayların azot takviyesi ile kurtarılabileceğini söyleyen Ün, "Sararan buğday çeşitlerini de gezdiğim de kök yapısının kuvvetli olduğunu gördüm. Bu sararan buğdaylara azot takviyesiyle tekrar kurtarılabilir. Çiftçilere şunu öneririm, sararmış olan buğdayların eğer bir de geniş yapraklı yabancı ot ilacı atmışlarsa ve bozma niyetindeler ise bozmasınlar, biraz daha beklesinler, sabretsinler” şeklinde konuştu.

 

“SAP İLE KÖKÜN BEYAZ OLMASINA DİKKAT ETSİNLER”

 

Edirne Ziraat Odası eski Meclis Başkanı Erdal Akgün ise, “Buğdayda sararan birçok bölge var. Özellikle Lalapaşa ve Havsa bölgesine doğru çok ciddi şekilde sararmalar mevcut. Çok acele edilmesini de tavsiye etmiyorum çünkü cuma gününden itibaren sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte bu hastalık belki geçebilir. Bütün çiftçi arkadaşlarımız, buğdayın toprağa bağlanmış olmasına ve sap ile kökün beyaz olmasına dikkat etsinler. Eğer böyleyse ürünün düzelme şansı da var. Sıcaklıklarla birlikte düzeleceği kanaatindeyim" dedi.

 

“BU DURUMA DÜŞECEĞİMİZİ BİLEMEDİK”

 

Suakacağı Köyü’nde sararan buğday tarlasını bozan Adnan Duran da, "Tarlalarımız ne yazık ki sarardı ve bozduk. Yerine ayçiçeği ekmeyi düşünüyoruz. Buğdaydan temizledik tarlayı, komple sürdük. Şimdi tarlayı hazırlayıp ayçiçeği ekimi için bekleyeceğiz. Bu şekilde bozan bir kaç kişi var köyümüzde. Şu anda beklemedeyiz. Nisan'ın 20 'sinden 25'inden sonra ayçiçeği ekeceğiz" şeklinde konuştu.  Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını söyleyen Duran, "Bir gece buğdaylarımız toz oldu gitti. Biz de yapacağımız başka bir şey olmadığı için tarlamızı bozduk. Böyle bir şey yaşayacağımız aklımıza gelmezdi. Yanlış tohum seçiminden kaynaklanıyor. Bu duruma düşeceğimizi bilemedik" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yener AKBABA