"Hizmet sektöründe acil eylem planı olmalı"

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri tarafından düzenlenen toplantıda; pandemi sürecinde kapalı olan restoran, lokanta, kafe işletmelerinin sorun, talep ve çözüm önerileri hakkında değerlendirmelerde bulu

GÜNDEM 23.03.2021 15:38:00 0

KTSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya; KTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Kadir Mutaf ve Murat Arıkan, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İşçimen ve Genel Sekreter Erdem Başak katıldı.

 

“AÇALIM, KURALLARA UYMAZSAK CEZAYA DA RAZIYIZ”

 

Toplantıda ilk olarak söz alan Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Edirne’nin kırmızı renkte olmasının sadece restoran, kafe işletmeleri değil; tedarik zinciri içerisinde olan manav, kasap, akaryakıt ve benzeri sektörleri de olumsuz etkilediğini belirterek, “Vakalara baktığımızda, işletmelerimiz ve üyelerimizden değil, farklı nedenlerle kaynaklanan vakalar oluyor. HES koduyla her yere gidiyoruz. Restoranlara, kafelere lokantalara giremiyoruz. Girişlerde ateş ölçümü, yüzde 25 veya yüzde 50 doluluk oranı ile faaliyete açılması, gerekirse restoran başı, lokanta başı denetimlerle açılma talebimiz var” şeklinde konuştu. Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İşçimen de, “Büyüklerimizden şunu istiyoruz. En azından biz restoranlar kontrollü şekilde örneğin yüzde 25 kapasite ile açılsın. Açık alan ve kapalı alanlar görülsün. Örneğin 4 dönüm bahçem var, orada beni yüzde 25 ile sınırlandırma, bahçeme göre sınırlandır. Kırmızı bölgedeysek yüzde 25’e razıyız. En azından o şekilde açılalım. Turuncu renge döndüğümüz zaman yüzde 50 olsun. Açalım, kurallara uymazsak cezaya da razıyız” dedi.

 

“BU UYGULAMADA AKSAKLIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Arıkan da, “Hizmet sektöründe acil eylem planı olmalı. Kısa çalışma ödeneği, zarar gören sektörlere olmalı, genele olmaması lazım. Burada lütfen elma ile armudu birbirinden ayıralım. Cirolar ile işletilen otomotiv sektörü de kısa çalışma ödeneği alıyor. Gıda sektörü var, ciroları geçen seneye göre %150 artmış yine kısa çalışma ödeneği alıyor. Bizim 8 aydır kapalı olan hizmet sektöründeki üyemiz bundan faydalanamıyor ya da sınırlı faydalanabiliyor. Bir düzenleme yapılmasını, bilim kurulu ve bakanlar kuruluna TOBB nezdinde iletiyoruz. Üyelerimiz gerçekten çok zor durumda, hizmet sektörü zor durumda. İvedi olarak planlamanın değişmesi ve açılmanın biran önce olmasını istiyoruz. 15-20 kilometre güneyimiz, İstanbul tarafı açık, biz oraya HES kodumuz ile girebiliyoruz. Riskli bölgeden geliyoruz, baktığınızda oraya girmememiz lazım. Uygulamanın yanlışlığı oradan belli. İnşallah en kısa zamanda düzelir de biz de normalleşiriz” dedi.

 

“İNŞALLAH KISA ZAMANDA NORMALE DÖNERİZ”

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf da, “Ticari faaliyeti ilgilendiren bir karar alındığında hıfzıssıhha kurullarında bizleri temsil eden biri olması büyüklerimizden beklentimiz. Vatandaşımıza da sesleniyoruz, bu dönemde lütfen yerel esnafımıza destek olalım. Alacağınız ürünlerin en azından bir kısmını komşumuza, arkadaşımıza, eşimize dostumuza yönlendirelim. Bu süreç bittiğinde onlar bizim yine eşimiz, dostumuz, konu komşumuz olacaklar. Ev ve iş yerimize paket servisli ürün alacaksak yerel işletmelerimizi deneyelim. İnsanlarımızın bu süreçte buna çok ihtiyaçları var. Onların bu süreçte beklentisi işletmelerini ayakta tutabilmek. Yaklaşık 20 bin kişiyi ilgilendiren bir konudan bahsediyoruz. Bu insanlar pandemi bittiğinde de bizimle beraber olacaklar. Vatandaşlarımızdan rica ediyoruz, biraz daha hassasiyet göstermeliler. Özelikle alışveriş konusunda yerel esnafa dönmemiz gerektiğini buradan duyuruyoruz. İnşallah kısa zamanda normale döneriz” dedi.

 

Haber / Buse SERİN