Milli Marşımızın kabulünün 100'üncü yılında Mehmet Akif Ersoy anıldı

İstiklal Marşımızın kabulünün 100'üncü yıldönümü ve İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi tarafÄ

GÜNDEM 12.03.2021 17:34:00 0
Milli Marşımızın kabulünün 100

Bugün saat 11.00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenen programa; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş ve şube müdürleri, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

“BİR GÖNÜL İNSANIYDI”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tuba Özel’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmasıyla devam etti.  Özel, “İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılını kutlama münasebetiyle bir araya geldiğimiz bu günde vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marşımızı bize armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum. İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için, Mehmet Âkif’i iyi bilmek, onun bütün yönleriyle şahsında topladığı, “milli mücadele ruhunu” yakından tanımak, bu ruhu, hakkı ile hissetmek gerekir. Peki Mehmet Akif kimdir? Milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı, bir politikacı, bir gönül insanı” ifadelerini kullandı.

 

48 SAATTE YAZDIĞI ŞİİRİ, İMZASIZ ŞEKİLDE GEREKLİ MERCİLERE İLETTİ

 

Özel, “Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yıllarda cephedeki askerleri coşturacak, onların morallerini yükseltip manevî duyguları güçlendirecek bir millî marşın hazırlanması düşüncesi gündeme gelir. Bunun üzerine ödüllü bir yarışma açılır ve durum tüm yurda duyurulur. 724 şiirin katıldığı yarışmada değerlendirme komisyonu, şiirlerin tamamını inceledikten sonra altı şiir, millî marş olmaya aday olarak belirler. Ancak yapılan ayrıntılı incelemede seçilen altı şiirin de, millî marş olma özelliği taşımadıklarına karar verilir. Bu arada Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan, akıllardan çıkmayan “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiiriyle ve Anadolu’nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, Millî Mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif’ten millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş, ancak Akif ödül nedeniyle yarışmaya katılmamıştır. Çünkü ona göre vatan için yazılacak bir marştan para alınmaz. Bu günlerde Akif’in bir paltosunun bile olmadığını, soğuk günlerde arkadaşının paltosunu ödünç aldığını da burada belirtmek gerekir.  Mehmet Akif, para ödülünü yardım olarak bağışlama şartının kabul edilmesinin ardından, marşı yazmayı kabul eder ve “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!” diye başlar İstiklal Marşını yazmaya. Ankara’daki Taceddin Dergâhında şiiri 48 saatte yazan Akif’in, 10 kıtayı yazarken kâğıdının bittiği ve mürekkep ile duvarlara yazarak şiiri tamamladığı dahi söylenir. Akif, bu 48 saat içinde yazdığı şiiri, imzasız bir şekilde gerekli mercilere iletir” dedi.

 

 

“ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN”

 

“1 Mart 1921 günü Meclis oturumunda dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, kürsüde Akif’in yazdığı şiiri okur.  Meclis binasında alkış tufanı kopmaktadır” diyen Özel, “12 Mart 1921’de Akif’in ‘Kahraman Ordumuza’ başlığını taşıyan şiiri, Türkiye Büyük Millet Meclisinde İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Oturuma Mustafa Kemal Paşa başkanlık etmektedir, ‘Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/ Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl’ mısraları en sevdiğim kısımdır. Milletimden asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır’ dediği meclis kayıtlarına geçmiştir. Akif: ‘O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir, o milletin malıdır’ diyerek bu durumu ifade etmiştir ve İstiklal Marşı’nı tüm şiirlerini bir araya getirdiği Safahat’ına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir. İstememesine rağmen muhasebeden çıkışı yapıldığı için ödül olarak verilen beş yüz (500) lirayı, fakir Müslüman kadın ve çocuklarına meslek öğreterek fakirliklerine son verme gayesi ile faaliyet gösteren ‘Daru’l-Mesai’ adlı hayır kuruluşuna bağışlamıştır” şeklinde konuştu. Özel, konuşmasını, “Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl” dizeleriyle sonlandırdı.

 

BİRİNCİ OLAN ÖĞRENCİLER

 

Daha sonra İstiklal Marşını En Güzel Okuma, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.  İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışmasında ilkokul kategorisinde 1’inci olan Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu öğrencisi Mehmet Emin Akpınar, ortaokul kategorisinde 1’inci Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrencisi Esma Nur Çoban ve lise kategorisinde 1’inci olan Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Yıldız, kompozisyon dalında 1’inci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Elanur Saçlı ve resim kategorisinde 1’inci olan Özel Çerkezköy Final Akademi Ortaokulu öğrencisi Duru Arısalan ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’dan aldı.

 

 

İKİNCİ OLAN ÖĞRENCİLER

 

İstiklal Marşını En Güzel Okuma yarışmasında ilkokul kategorisinde 2’nci olan Tepe İlkokulu öğrencisi Mehmet Ömer Balcı, ortaokul kategorisinde 2’nci olan Hanateks Ortaokulu öğrencisi Hazal Koca, lise kategorisinde 2’nci olan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Maden, kompozisyon dalında 2’nci olan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencisi Burcu Eser ve resim dalında 2’nci olan Hacı Fahri Zümbül İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hayrunis Arat ödüllerini Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız’dan aldı.

 

 

ÜÇÜNCÜ OLAN ÖĞRENCİLER

 

İstiklal Marşını En Güzel Okuma yarışmasında ilkokul kategorisinde 3’üncü olan Yunus Emre İlkokulu öğrencisi Zümra Bildik, ortaokul kategorisinde 3’üncü olan Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi İsra Akkaya, lise kategorisinde 3’üncü olan Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrencisi Rukiye Arslan, kompozisyon dalında 3’üncü olan Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Eren İzsiz ve resim dalında 3’üncü olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Ortaokulu öğrencisi Ecren Işık’a da ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi.

 

 

TÜRKÜLER SESLENDİRİLDİ

 

Ödül töreninin ardından Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Yıldız, İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Program, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy için hazırlanmış ‘Mehmet Akif İstiklal’ isimli kısa filmin izlenmesiyle devam etti. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Fikret Puza’nın Mehmet Akif Ersoy’un Bülbül isimli şiirini seslendirmesi ve Müzik Öğretmeni Mustafa Altunkaynak’ın ‘Cenk Türküsü’ ve ‘Zulmü Alkışlayamam’ şiirlerini bağlaması eşliğinde seslendirmesinin ardından program sona erdi.

 

Haber / Buse SERİN