Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik reform paketini açıkladı

Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik reform paketini açıkladı. Erdoğan, reform çalışmasının özünde ekonomiyi

GÜNDEM 12.03.2021 17:28:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik reform paketini açıkladı

Erdoğan tarafından açıklanan reform paketinin satır başları şu şekilde: Harcama disiplini, kamu borç yönetimi, vergi düzenlemeleri, kamu alım ihaleleri, kamu-özel işbirlikleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi hususları kapsayan yeni politikaları hayata geçiriyoruz. Risklere karşı daha güçlü bir kamu maliyesi yapısı oluşturulacak. Yapısal politikalar tarafında ise kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, iç ticaretin kolaylaştırılması, rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetimi reform kapsamına alındı. Meclisin bütçe hakkının kapsamı genişletirken, şeffaflık ve hesap verebilirliği artırılacak. Bunun için 2 önemli politika değişikliğine gidilecek. Döner sermayeler gözden geçirilecek, verimli olmayanlar kapatılacak, diğerleri de kademeli şekilde merkezi yönetim bütçesine, dolayısıyla Meclis denetimi kapsamına alınacak. Kamu idarelerinde tasarruf anlayışını yaygınlaştıracak yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. Kamu personeliyle ilgili iş ve işlemlerin tek bir idare tarafından yürütülmesi sağlanacak. Kamu idaresinin bir bütün olduğu anlayışıyla, merkezi yönetimin yanı sıra yerel yönetimlerde de tasarrufçu bir bakış açısının oluşması hedefleniyor. Borç stokunun dış şoklara karşı duyarlılığını azaltabilmek için döviz cinsi borçların toplam borç stoku içerisindeki payı düşürülecek.

 

DAR GELİRLİ ESNAFA VERGİ MUAFİYETİ

 

Reform paketinde dar gelirli küçük esnafa yönelik bir vergi muafiyeti de yer alıyor. Vergi Usul Kanunu kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek şekilde güncellenecek. Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutulacak, beyan yükümlülükleri de kaldırılacak. Elektronik defter ve elektronik belge kullanımı uygulaması kademeli olarak yaygınlaştırılacak.

 

TÜRKİYE DİJİTAL VERGİ DAİRESİ UYGULAMASI BAŞLATILACAK

 

7 gün 24 saat hizmet verecek Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulaması başlatılacak. Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçilecek. Vergi denetiminde standart, öngörülebilir ve haksız rekabeti önleyen modellere geçilecek. Kamunun ithal ürün kullanımını azaltmak için Sanayileşme İcra Komitesi çatısı altında merkezi izleme sistemi kurulacak. Gıda Komitesinin politika önerilerini şekillendirebilmesini ve piyasanın etkin çalışabilmesini temin için veri akışını sağlayacak bir erken uyarı sistemi kurulacak. Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştirilecek. Erken uyarı sistemi üzerinden özellikle üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacak. Sistemin getirdiği anlık veri akışı sayesinde karar alma hızı artacak.

 

HAL YASASI GELİYOR

 

İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak Hal Yasası ile ilgili çalışmalar tamamlanacak. Enflasyonda risk oluşturan yapısal şokları değerlendirmek, gerekli politikaları belirlemek ve yönetmek için Fiyat İstikrarı Komitesi tesis edilecek. Kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artışlar, gerçekleşen enflasyon yerine hedef enflasyona göre yapılacak. Bireysel emeklilik sistemi çok daha geniş kesimlere yaygınlaştırılacak. Nüfusumun yüzde 25'ini oluşturan 18 yaş altındaki çocukların sisteme girebilmesinin önündeki engeller kaldırılacak. Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısı oluşturulacak.  

   

İSTİHDAMA FİNANSMAN DESTEĞİ

 

Doğalgaz piyasası yeniden yapılandırılarak bu alan rekabetçi bir temelde geliştirilecek. Enerji verimliliği desteklerinin kapsamı genişletilecek. Elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasına yönelik yasal altyapı tamamlanacak. Mesleki eğitim merkezlerini gençler için cazip kılmak amacıyla çocukların kalfalık döneminde aldıkları ücretler yükseltilecek. Salgının istihdam piyasalarında oluşturduğu tahribatı gidermek için ilave İstihdama Finansman Desteği adıyla yeni destek modeli getirilecek. Firmalar, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilecek. Kamu görevlileri, kadrolarına bağlı pozisyonları dışında, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarında görev alabilecekler. Devlet desteklerinde kamu kaynaklarının etkinliğini ve verimliliğini artırmak için tüm destek uygulamalarının ilke ve esaslarını belirleyen, etki değerlendirmesi yapılmasını mümkün kılan bir çatı mevzuat oluşturulacak.   Tüketicinin korunması, kayıtlılığın artması ve piyasada haksız rekabetin etkin bir biçimde önlenmesi amacıyla bağımsız bir Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ