Buğdayda soğuk zararının nedenleri tespit edildi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri öğretim üyeleri ve Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından Tekirdağ ve ilçelerinde buğdayda soğuk zararı

GÜNDEM 10.03.2021 14:41:00 0
Buğdayda soğuk zararının nedenleri tespit edildi

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bu yıl, Trakya Bölgesinde Kasım ve Aralık aylarının hatta Ocak ayının da önemli bir bölümünde sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle özellikle mutlak kışlık olmayan alternatif karakterli erkenci buğday çeşitlerinde gereğinden daha hızlı bir vejetatif gelişmişe meydana gelmiştir. Bu hızlı vejetatif gelişme sonucunda, bitkiler 0 oC'nin altındaki düşük sıcaklıklardan zarar görmüşlerdir” denildi.

 

HAVA KOŞULLARININ ANİDEN DEĞİŞMESİ ETKİLİYOR

 

Normal koşullarda buğday çeşitlerinin -10 oC gibi düşük sıcaklıklara dayanabildiği ve bu sıcaklıklardan çok ciddi zarar görmediği belirtilen açıklamada, “Bu yıl olduğu gibi ekimden sonra hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyreder ve ardından aniden düşerse bitkiler soğuğa hazırlıksız yakalanırlar. Bu durum, özellikle hızlı gelişen alternatif karakterli çeşitlerde daha fazla görülmektedir. Farklı zamanlarda yaptığımız alan incelemelerinde yaptığımız görüşmelerde üreticiler, daha önceki yıllarda yetiştirdikleri ve yüksek verim aldıkları çeşitlerde o yıllarda soğuk zararı fazla olmadığı halde bu yıl ciddi zarar olmasını anlayamadıklarını ifade etmektedirler. Bunun en önemli nedeni bölgeye uygun olmayan çeşitlerin ekilmesinin yanında, ekim zamanı, fazla tohum kullanılarak yapılan sık ekim, azotlu gübrenin erken ve fazla uygulanması gibi yetiştirme tekniği uygulamalarındaki hatalar ve bunların yanı sıra yukarıda bahsettiğimiz gibi ekimden sonra hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması ve ardından aniden düşmesidir” denildi.

 

“DAHA ERKEN SAPA KALKMASINI SAĞLAYAMAYIZ”

 

Açıklamanın devamında, “Bu konu ile ilgili bazı yazılarda gübre uygulamasının çeşitlerin gelişiminin hızlandırdığı, bitkilerin erken sapa kalktığı ve zarar gördüğü belirtilse de burada önemli nokta bunlarla beraber çeşitlerin yazlık, alternatif ve kışlık tabiatta olmasıdır. Çeşitlerin erken sapa kalkması büyük oranda çeşidin alternatif ya da kışlık karakterli olmasına bağlıdır. Bazı çeşitler soğuklanma ihtiyacı olan vernalizasyonunu 2-3 hafta gibi kısa sürede tamamlarken (alternatif karakterli erkenci çeşitler), bazı çeşitler 5-6 haftada (orta erkenci çeşitler), bazı çeşitler ise 9-10 haftada (mutlak kışlık geççi çeşitler) tamamlamaktadır. Biz bitkilerimizi erken ekim yapmamak koşulu ile vernalizasyon isteği için gerekli olan bu süreler tamamlanmadan sadece gübre uygulaması ile bu çeşitlerin daha erken sapa kalmasını sağlayamayız” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Yener AKBABA