"Buğdayın üstüne beton olmaz"

Ergene Marmaracık Mevkii'ndeki tarımsal sit alanı kapsamında olan araziye PAKOP Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından kurulmak istenen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) ÇED Halkın

GÜNDEM 4.03.2021 17:04:00 0

Bugün saat 11.00’da Ergene Velimeşe Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen ÇED Halkın Katılımı Toplantısı öncesi, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, Tekirdağ Baro Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, CHP Ergene İlçe Başkanı Nuh Nuhoğlu, Çorlu Kent Konseyi yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar bir araya gelerek, Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmak istenmesine tepki gösterdi. Gelecek nesillere sağlıklı bir hava ve sağlıklı bir toprak bırakılması gerektiğini ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Trakya’da gün geçtikçe artan çevre sıkıntıları bulunuyor” dedi. Ergene’de 8 tane ıslah OSB’nin bulunduğunu kaydeden Aygun, bir tane de normal OSB’nin bulunduğunu ifade ederek, “Tekirdağ Valiliği’nin 1/25000’lik planlarla ilgili aldığı karara istinaden bu OSB’lerdeki yüzde 75’lik doluluk oranına ulaşılmadığı takdirde yeni bir sanayi bölgesi açılmayacak diye bir kararı var” dedi.

 

 

“KABUL EDİLEMEZ”

 

Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanan alanın Ergene Koruma Havzası içerisinde yer aldığını ve birinci sınıf tarım alanı olduğunu kaydeden Milletvekili Aygun, “Tarımın en güzel olduğu topraklarda sanayinin açılması ile ilgili çalışma var. Biz sanayiye karşı değiliz. OSB’ler varken, boş alanlar varken tekrar birinci sınıf tarım arazisine ve devletin tarım reformu kaynaklarını kullanarak toplulaştırma yapılan tarım arazilerine sanayi yapılması kabul edilemez” dedi.

 

 

“İÇLER ACISI BİR DURUM”

 

Çevreye duyarlı olduklarını ve gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakmak istediklerini söyleyen Milletvekili Aygun, 2018 yılında bu alanla ilgili hazırlanan rapora da değinerek, “2018 yılında bu araziyle ilgili bir rapor ortaya çıktı. Numunelerin nasıl alındığını bilmiyoruz. Raporda içler acısı bir durum ortaya çıkıyor. ‘Kalıntılardan dolayı tarım arazisi olamaz’ deniyor. Yanında buğday tarlası var. Onu görememişler. Kimseye burayı yedirmeyeceğiz, kimseye kullandırtmayacağız” dedi. Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci de doğanın ve çevrenin korunması gerektiğini ifade ederek, “ÇED raporuna itirazda bulunduk. Toplantıya göre iptali için başvuruda bulunacağız” dedi.

 

 

“BURASI BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ”

 

İlhami Özcan Aygun ve beraberindekiler, açıklamaların ardından toplantının yapılacağı salona geçti. Toplantının yapılmasına itiraz eden Milletvekili Aygun, “İtirazlarımızı size takdim edeceğiz. Bu ÇED toplantısının yapılması konusunda itirazlarımız var. Burada bizler yaşayacağız. Burası birinci sınıf tarım arazisidir” dedi. Kendisinin de ziraat mühendisi olduğunu söyleyen Aygun, “Toprak numunelerinin nasıl alındığını biliyoruz. 2 milyon 800 metrekare alandan nasıl numune aldınız? Devlet tarım reformu kaynaklarını kullanarak oradaki araziyi en az masrafla işleme konusunda toplulaştırma yapmış. Geldiğimiz noktada kaynaklara yazıktır. Toplulaştırma yapılan alana sanayi getireceksiniz. Biz buna itiraz ediyoruz” dedi. Tekirdağ’daki kanser vakalarına da dikkat çeken Aygun, “Bizler burada yaşıyoruz, burada yaşamaya devam edeceğiz. Gidip o araziyi gördünüz mü? Yanında buğday yetiştiriliyor. Bu yanlıştan dönelim. Diğer arazilerimiz de zarar görecek. Bu kadar zengin ülke değiliz. Önce bizim kendi topraklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu toplantının yapılmasına da hayır diyoruz” diyerek gerekli tutanakların tutularak toplantının sonlandırılmasını istedi.

 

 

“İTİRAZLARINIZI BAKANLIĞA İLETECEĞİZ”

 

Milletvekili Aygun’un sözleri üzerine konuşan Tekirdağ Çevre Şehircilik  İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca da, “Biz yatırımcı değiliz. Biz bakanlığımızın ÇED yönetmeliğinde yer alması nedeniyle Halkın Katılım toplantısını yapıyoruz. Toplantısın yapılması projenin kabul edildiği anlamına gelmiyor” dedi. Kişilerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini dile getirebileceğini kaydeden Karaca, “ÇED süreci ile ilgili gerekli itirazlarınızı bakanlığımıza biz ileteceğiz. Burada görüşlerinizi dile getirin. Endişelerinizi, çekincelerinizi ve neden istemediğinizi söyleyiniz. Hepsini not alalım. Bunların hepsini kayıt altına alıp bakanlığa gönderelim. Bakanlığımız da bu süreci değerlendirecektir” dedi.

 

“EKMEĞİMİZE VE BUĞDAYIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

 

“Biz ekmeğimizin ve buğdayımıza sahip çıkıyoruz. İstanbul’u yok edenler, Trakya’yı da yok etmesinler. Buğdayın üstüne beton olmaz” diyen çevreciler de masaya buğday ve ekmek bırakarak yetkililere tepki gösterdi. Toplantıya katılmak isteyenler ve istemeyenler arasında tartışma çıkması üzerine Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca toplantının iptal olduğunu ve kayıtlara geçtiğini ifade etti.

 

Haber / Yener AKBABA