Kıraathaneler ve çay evleri de kontrollü normalleşti

Çerkezköy'de yeni kontrollü normalleşmeyle birlikte, kıraathaneler ve çay evleri de hizmet vermeye başladı. 4 ay sonra tekrar müşterilerini ağırlamaya başlayan Çerkezköylü kıraathane ve çay ev

GÜNDEM 3.03.2021 15:47:00 0
Kıraathaneler ve çay evleri de kontrollü normalleşti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü yaptığı, “Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebileceklerdir” açıklamasının ardından Çerkezköy’deki kıraathane ve çay evi işletmecileri de 2 Mart’ta yüzde 50 kapasite ile kapılarını müşterilerine açtı.

 

 

“KAPILARIMIZI MÜŞTERİLERİMİZE AÇTIK”

 

Yeni kontrollü normalleşme süreci kapsamında tekrar işletmesini açabildiği için mutlu olduğunu kaydeden Merkez Kıraathane işletmecisi Yücel Özbiçer, “Cumhurbaşkanının açıklamasının ardından iş yerimizi dezenfekte ettik, masaları sosyal mesafe kuralına uyarak yerleştirdik. Hazırlıklarımızı tamamlayarak yüzde 50 kapasite ile işletmemizin kapılarını müşterilerimize açtık. 4 aydır kapalıydık. Hem psikolojik olarak hem de ekonomik olarak çok sıkıntılar yaşadık. Umarım bu süreci bir an önce atlatırız” dedi.

 

“SOSYALLEŞMEYİ ÖZLEDİK”

 

Özbiçer, müşterilerin de kıraathanelere gelmeyi özlediğini belirterek, “Müşterilerimiz de kıraathaneye gelip çay içmeyi, sohbet etmeyi özlediler. Onlar için de bu süreç çok zordu. Evlerinde uzun zaman kapalı kaldılar. Sokağa çıkma yasakları vardı. Oyunlar yasak olsa da gelip çaylarını içip sohbet ediyorlar. Bu süreçte sosyalleşmeyi hepimiz çok özledik” şeklinde konuştu.

 

 

“PSİKOLOJİK VE EKONOMİK OLARAK ZORLU BİR SÜREÇTİ”

 

Çerkezköy Bizim Kahve İşletmecisi Hasan Akman da, “Yaşadığımız süreç her bakımdan çok zordu. Evde kapalı kalmak çok sıkıcıydı. Sosyalleşememek, sevdiklerimizden ayrı kalmak psikolojik olarak yıprattı. Ekonomik olarak da kötü bir süreçti. Kira ödemek zorunda kaldım, zorluklar yaşadım. Elemanım vardı ama maddi sıkıntılardan dolayı elemanımı işten çıkararak yalnız çalışmak mecburiyetinde kaldım” dedi. Bundan sonraki yeni kontrollü normalleşme sürecinde her şeyin daha güzel olması temennisinde bulunan Akman, “Koronavirüs süreci herkesi yordu. Kurallara harfiyen uyarak bu süreci sonlandırmak bizlerin elinde. Müşterilerime sürekli tedbirleri hatırlatıyorum. Hiçbir şey sağlıktan önemli değil. Bu süreçte sağlığımızın kıymetini çok daha iyi anladığımızı düşünüyorum. Umarım bir an önce bu süreç son bulur” ifadelerini kullandı.

 

 

KART VE TAHTA OYUNLARI YASAK

 

Oyun yasaklarının sürdüğünü de sözlerini ekleyen Akman, “Kart ve tahta oyunları hala yasak. Gazete almak yasak. Müşteriler sadece çay içmeye gelebiliyor. Masalar mesafe kuralına uygun. Sosyal mesafeyi hatırlatıcı işaretler koydum” dedi.

 

“TEKRAR KAPANMAK İSTEMİYORUZ”

 

Çerkezköy Efsane Çay Evi İşletmecisi Ufuk Baş, “4 ay sürenin ardından müşterilerimizi ağırlıyoruz. 4 ay kapalı kaldığımız süreç boyunca çevredeki esnaflara çay verdik. Bu süreçte ayakta durmak bizim için çok zordu. Kira yardımı aldık devletten ama yeterince ihtiyaçlarımızı karşılamadı bu yardım” dedi. Baş, işletmeyi yarı kapasite ile tekrar açabildikleri için mutlu olduklarını da ifade ederek, “Müşterilerimizi tekrar işletmemizde ağırlamak iyi oldu bizler için. Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından düzenli olarak yaptığımız dezenfekte ve temizlik çalışmalarını tekrar yaparak kapılarımızı açtık. Sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaları için müşterilerimizi sık sık uyarıyoruz. Bu süreci ancak kurallara uyarak atlatmak mümkün. Tekrar kapanmak istemiyoruz. Yarı kapasite ile de olsa işletmemizi açmak bizim için bir nefes oldu” diye konuştu.

 

 

“MÜŞTERİLER DE ÖZLEDİ”

 

Çerkezköy Meydan Çay Evi işletmecisi Salih Bezgin de, işletmelerinde oyunların olmadığını belirterek, “Bizim işletmemizde oyun yok. Merkezi bir konumda olduğumuz için çarşıya çıkıp soluklanmak isteyen, belediyede işi olup beklemek istemeyenler bir çay molası vermek için işletmemize geliyorlar” dedi. Sezgin, müşterilerin de çay evlerine ve kıraathanelere gelmeyi özlediğini belirtti.

 

Haber / Buse SERİN