Çetin: Kapaklı değişiyor, dönüşüyor

Trakya Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Kapaklı Belediyesi tarafından projesi hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen K

GÜNDEM 26.02.2021 17:49:00 0
Çetin: Kapaklı değişiyor, dönüşüyor

 

Bugün saat 10.30’da açılış programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılışta konuşan Trakya Kent Konseyi Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bugün Kapaklı için ilk defa bu tarzda yöresel ürünlerin, yapılan el emeği işlerin hem yapıldığı hem sergilendiği ve sonrasında da satışlarının yapılacağı bir merkezin açılışı için buradayız. Kapaklı’da ilk defa böyle bir mekan açılıyor.  Genelde Kapaklı göçüyle, sanayisiyle, istihdamıyla, iş gücüyle anılırken, yöresel ürünler anlamında, coğrafi işaretli ürünler anlamıyla, el emeği ürünleri yapıldığı, satıldığı, kadınlarımızın bir araya gelerek hem sosyalleşip hem de ürünlerini üretip sonrasında da maddi kazanç sağladığı, o değerleri ortaya çıkardığı, Kapaklı’ya özgü ya da Kapaklılı kardeşlerimizin kendi memleketlerinden getirdiği kültürlerini yaşatabilecekleri bir mekan olması açısından çok önemli. Bu anlamda Kapaklı için tarihi bir gün. Bu merkezin inşallah ikinci boyutu da sadece üretmekle kalmayıp uzun vadede hem stantlarda satış imkanıyla hem de e-ticaret kanalıyla bunu hem Trakya’da hem Türkiye’de üretmiş olduğunuz güzel ürünleri satma imkanı bulacak” dedi.

 

 

“GÜÇ BİRLİĞİNİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUM”

 

Kapaklı’da ilk defa böyle resmi bir açılış gerçekleştirdiklerini kaydeden Şahin, “Ajansımız 12 yıldır Trakya bölgesinde faaliyet gösteriyor. Kapaklı ile ilk defa böyle resmi açılış yapma imkanı bulabildik. Böyle bir imkanın olması birlikte çalışma imkanının olması bizim için de önemli. Bunun arkasında daha büyük, farklı alanlarda çalışmalar da yapmaya başladık.  İnşallah bu işbirliğini, güç birliğinin devam etmesini istiyorum” dedi. Meselenin sadece proje yapmak olmadığını söyleyen Şahin, “’Aslında Kalkınma Ajansı’nın gücünü, fikrini, parasını yine Kapaklı Belediyesi’nin altyapısını, gücünü, parasını birleştirerek beraberce Kapaklı için daha fazla ne yapılabiliriz’i konuşuyoruz. Sadece günü kurtarmak değil biz Kalkınma Ajansı olarak elimizde bilgi, belge anlamında elimizde ne varsa belediyemizle paylaşarak hem Kapaklı’nın kendi içinde hem Trakya bölgesinde parmakla gösterilen, bazı yönleriyle örnek alınabilen ve kendi içinde mutlu bir kent olması için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Paranın, bilginin, zamanın çok kıymetli olduğu bu dönemde Kapaklı’nın kaybedilmiş yıllarını hızlıca bertaraf etmek, ilerlemek, hem Trakya hem de Türkiye’deki örnek illerle beraber yarışabilmek için çok çalışmalı, zamanı kısaltmalıyız” dedi.  Bu binanın bütçesinin yaklaşık 1 milyon TL olduğunu, bunun yaklaşık 697 bin lirasını Kalkınma Ajansı olarak verdiklerini kaydeden Şahin, Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve ekibine de teşekkür etti.

 

 

“KAR ELDE ETMEK İÇİN KURMADIK”

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de, Kapaklı’da bir ilki daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadığını belirtti. Göreve geldikten birkaç ay sonra Trakya Kalkınma Ajansı’nın ilanını gördüklerini ve bu konuyla ilgili hızlıca bir aksiyon planı tertiplediklerini kaydeden Çetin, “Belediyemizin personeli günlük o kadar şeyle uğraş veriyorlar ki bu tür projeler için ayrı departmanlar gerekiyor. Ya belediyenin içinde ya da dışından bir destek alınması şart görünüyor. Bu anlamda uzun yıllar beraber siyaset yaptığımız, büyükşehirde beraber görev yaptığımız değerli ağabeyimiz Halil İbrahim Yerlioğlu ile beraber dışarıda Ar-Ge departmanı gibi çalışacak, Kapaklı’nın vizyonuna değer katacak, yol verecek bir çalışmayı nasıl yapabileceğimizi düşündük. Bu anlamda muhalefet tarafınca da sıkça eleştirilen ama eleştirilerin hiç de bir karşılığı olmayan Kent A.Ş.’yi kurduk. Kente aş kazandırmak için, kentimize değer katmak için orada bir ekibimizi organize ettik. Kent A.Ş. aslında bir ticari faaliyet olarak kurulmadı. Kent A.Ş.’yi belediyenin Ar-Ge departmanı olarak çalışacak organizasyon olarak düşündük. Kar elde etmek için de kurmadık. Her yerde zarar etti deniyor. Orası bizim kar elde etsin diye kurduğumuz bir şirket değil. Dışarıdan bu hizmetleri alsak daha yüksek maliyetlere mal olacak. Ama kendi içimizde, kendi değerlerimizle bizi bilen, bizi tanıyanlarla beraber bu yolculuğu hayata geçirmek böyle eserleri bizlere kazandırıyor” diye konuştu.

 

“12 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLADIK”

 

Aynı zamanda yaklaşık 3 milyon lira değerinde olan ve yaklaşık yüzde 70’i hibe olan mantar üretim tesisi projesini de belirli bir aşamaya getirdiklerini belirten Çetin, “Karı, zararı ortaya koyarsanız aslında Kent A.Ş.’nin ilçemize nasıl bir katma değer kattığını görüyoruz. Biz olaya maddi bakmadık. Kapaklı Trakya’nın bir coğrafyası ama 81 ilden gelen vatandaşın yaşadığı, kültürel anlamda Trakya’nın kültür merkezi olarak baktık. 81 vilayetten vatandaşımızın kardeşçe yaşadığı, ama sadece bir işçi yatağı olmuş olan Kapaklı’yı biz kültürel, sosyal nasıl bir değişimin içine sokabiliriz, insanları nasıl birbiriyle kaynaştırırız, bu bağlamda projeleri nasıl hayata geçiririz diye düşündük” dedi. Bu merkezde Anadolu’nun ve Trakya’nın farklı yerlerinden gelmiş kadınları ve engelli vatandaşları hayallerini Kapaklı halkıyla ve ülkemizle buluşturmak istediklerini kaydeden Başkan Çetin, “Burada 12 kişilik bir istihdam da sağladık. Bu da ilçemiz açısından ayrı bir katma değer” dedi. Termal sıcak su ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Çetin, “Bin metrelere geldik. Çok yakında sıcak suyu çıkartırsak orada bir sera projemiz var. Çok daha büyük kapsamlı, Türkiye’de ses getirecek, hemen yanımızda bulunan İstanbul’a ürün satabileceğimiz, büyük bir pazara hizmet vereceğimiz seraları inşa etmek istiyoruz. Sağlık sektörüne yönelik termal sıcak suyla ilgili faaliyetleri de organize etmeye çalışıyoruz. Bunlar saymakla bitmez. İnşallah ilçemize daha da fazlasını kazandıracağız” diye konuştu.

 

“ÇOK DAHA GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”

 

Bu projenin iştirak kuruluşları olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kapaklı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür eden Başkan Çetin, “Buraya gelen kursiyerlerimiz bir süre sonra Halk Eğitimi Merkezi üzerinden sertifika alacaklar. Maksadımız her bölgenin insanını kaynaştırmak, onların bildikleri, bizlerin unuttuğu birçok kültürü su üzerine çıkarmak. Burayı ön alandaki deremizi de ıslah ederek,  ailelerimizin çocuklarıyla vakit geçireceği, tezgahların konularak satışların yapılabileceği yaşam alanına dönüştüreceğiz. Kapaklı değişiyor, dönüşüyor. Emin olun çok daha güzel günler bizi bekliyor. Pandemiye rağmen, zor şartlara rağmen biz belediyedeki tüm mesai arkadaşlarımızla, meclis üyelerimizle beraber gece gündüz demeden Kapaklı’ya değer katmanın mücadelesi içerisindeyiz. Söz verdiğimiz gibi bütün çalışmaları hayata geçireceğiz. Kapaklı bunu hak ediyor. Birkaç yıl sonra Kapaklı’nın adı daha farklı konuşuluyor olacak” dedi. Kurdele kesiminin ardından katılımcılar Kapaklı Turizm ve Yöresel Ürünler Merkezi Emek Sepeti Üretim Atölyesi gezerek bilgiler aldı. Açılışa Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Kapaklı Emniyet Müdürü Özkan Kara, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Kent AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yerlioğlu, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU