Marangozlar, mobilyacılar ve inşaat sektörü başta olmak üzere sektördeki hammadde sıkıntısından yakınan üreticiler, Çerkezköy'deki ve bölgedeki sunta üreticilerinin dolardaki artışı fırsat bilerek üretimlerinin büyük bir bölümünü artan yurtdışı taleplerini karşılamak için ihracata kaydırmaları nedeniyle sektörde kriz çanlarının çalmaya başladığını söylediler. Covid-19 süreci yurtdışı talebini artırırken, kurdaki dalgalanmayı da fırsata çeviren üreticilerin ihracat odaklı çalışması yerli üreticileri zor durumda bırakıyor. Hammadde girdisinde yüzde 30’luk artışa rağmen sunta ve MDF bulmakta sıkıntı çektiklerini belirten yerli mobilya üreticileri, dövizin yükselmesiyle başlayan sektörel krizde döviz düşse de fiyatların düşmediğini belirterek, hammadde bulamadıklarından dert yanıyorlar.
AB ÜLKELERİNE İHRACAT ARTTI
Geçtiğimiz yılsonu yaşanan kur artışı dış pazar için fırsat olurken, bunun sektörde iç pazar için adeta kriz yarattığını kaydeden Çerkezköylü imalatçılar, "MDF ve sunta gibi ürünleri bulamıyoruz. Artan kurlarla birlikte üretici firmalar, yurtdışı bağlantıları üzerinden ihracata yöneldiler. Ayrıca pandemiden dolayı fabrikaların üretime bir süre ara vermesi de sıkıntıları artırdı" dediler. İç pazarda mobilya talebinin arttığının altını çizen üreticiler, "Bu nedenle hammaddeye olan ihtiyacımız arttı. Ancak mal tedarikinde büyük zorluklar yaşıyoruz. Türkiye, dünyada MDF üretiminde sayılı ülkeler arasında yer alıyor. AB ülkelerinde üretimin büyük oranda durması, bu ülkelerin de bizden alım yapmalarına neden oldu. Ayrıca dövizdeki kur düştüğü hale yüzde 30 zamlı fiyatlar halen geri çekilmemiş değil. Her şey üst üste gelince büyük sıkıntıya düştük” diye konuştular.
KAPANAN FABRİKALAR İMDADA YETİŞECEK
Geçtiğimiz yıllarda kapanan MDF ve sunta fabrikalarının artan iç ve dış talepler karşısında yeniden üretime başlayarak, mevcut fabrikaların ise kapasite artırımına giderek sunta ve MDF’deki darboğazı aşabilecekleri ifade edilirken, dışarıdan ithal edilen talaş ve odunların da iç pazardaki ihtiyacı karşılar hale getirilerek fahiş fiyatın rayiç bedellere çekilmesine ve üretimi rahatlatacağına dikkat çekiliyor. Pandemi sürecinde, Türkiye'de olduğu gibi dünyada birçok insanın zamanının büyük bir bölümünü evinde geçirmesi ve evden çalışmanın yaygınlaşması nedeniyle ev içi dekorasyon yenilemelerinin ve tadilatların, sektördeki talebin patlamasının en önemli nedeni olduğu kaydediliyor.
Haber/Şaban KARDEŞ