Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler, stres seviyesini düşürüyor

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Başakşehir Okulları Beden Eğitimi Öğretmeni Aslıhan Buksur, pandemi döneminde spor ve egzersizin önemine vurgu yaptı. Yapılan araştırmaların her gün düzenl

GÜNDEM 17.02.2021 13:48:00 0
Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler, stres seviyesini düşürüyor

Başakşehir Okulları öğrencileri, öğretmenler ile yaptıkları röportajları sürdürüyor. Öğrencilerin bu haftaki konuğu Başakşehir Okulları Beden Eğitimi Öğretmeni Aslıhan Buksur oldu. Kariyer geçmişinden ve okul olarak Beden Eğitimi derslerinde yapılan çalışmalardan bahseden Buksur, pandemi döneminde vücut hareketsizliği sonucu oluşan durumlardan da bahsetti.

 

GELİŞİMİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEYEN BİR DERS

 

Spora olan merakını 8-9 yaşlarında keşfettiğini, daha sonra okuldaki öğretmenlerinin fark etmesi ile okul atletizm takımında spor hayatına başladığını belirten Buksur, “Küçük yaşta sporla tanışmamın verdiği büyük katkılardan biri de birden fazla branş ile ilgilenmem oldu” dedi. Beden Eğitimi dersinin öğrencilerin her yönden gelişimini olumlu yönde etkileyen önemli bir ders olduğunu kaydeden Buksur, “Öğrencinin bütün ilişkilerini etkileyen beden eğitimi dersi öğrenciye psikolojik, sosyal birçok katkı sağlar. Öğrencinin arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden eğitimciyle olan davranışlarına kadar pek çok şeye nüfuz eden beden eğitimi dersi ancak nitelikli ve donanımlı beden eğitimi öğretmeni sayesinde çocuklarımıza daha faydalı olur. Bu bağlamda anaokulu ve ilkokul kademesinde görev alan bir öğretmen olarak spor ancak beden eğitimi öğretmenlerinin katkısıyla çocuklarımız tarafından bir yaşam felsefesi haline getirilebilir” dedi. Sporda başarının en temel şartının spor bilincinin küçük yaşta kazandırılması ve yeteneklerin keşfedilerek doğru yönlendirme ve eğitimlerle geliştirilmesi olduğunu kaydeden Buksur, “Öğrencilerimizin beslenme, sağlıklı yaşama kültürleri bu ders aracılığıyla sağlanabilir. Öğrenci bu derste yeteneklerini keşfeder, yenilgiyi kabul ederek başkalarını takdir edebilmeyi öğrenir, kazanma sonrası mutluluk-başarma ve tevazu duygularını yaşayarak öğrenir. Çocuklarımız sporun bir lüks olmadığını; bir ihtiyaç olduğunu da beden eğitimi dersleriyle öğrenirler. Okullardaki beden eğitimi derslerinin öğrencilere fiziksel, zihinsel, duygusal ve toplumsal pek çok katkısı vardır. Beden eğitimi dersleri öğrencilerin sorumluluk kazanmasında, saldırganlık, öfke vb. duygularında boşalım sağlayarak kontrol etmesinde de rol oynar” diye konuştu.

 

ÖĞRETMENLERE VE SPORCULARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

 

Salgının ne zaman tamamen temizleneceğinin bilinmediği bu süreçte Beden Eğitimi öğretmenlerine ve sporculara büyük görev düştüğünü kaydeden Buksur, “Yapılan araştırmalar her gün düzenli yapılan fiziksel aktivitelerin insanların stres seviyesini düşürdüğünü, psikolojik bakımdan daha iyi hissedilmesini ve fit kalmayı sağladığını ispatlamıştır. Bu nedenle günlük uzaktan eğitim dersleri başlamadan önce her gün 10 dakika bile olsa yapılması yeterli olacak ev egzersizleri, bedenimizi sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk bakımından yeterli kılacaktır” dedi.

 

TAVSİYELERDE BULUNDU

 

Pandemi sürecinde beden eğitimi ve spor dersinin uzaktan eğitimde nasıl bir yol izlediğini de anlatan Buksur, pandemi sürecinde çocuklara ve ailelerine de tavsiyelerde bulunarak “Hadi kalk ve hareket et, salın, dön ve dans et kendini daha iyi hissettiğini fark et! Bu cümlelerimden yola çıkarak, çocuklar kadar aileleri de bu süreç de hareketiz kaldılar, hareketsiz kalmanın verdiği mental yorgunlukla beraber hareketsiz beden yorgunluğu da oluştu. En az yarım saat olacak şekilde kısa yürüyüş ya da birçok spor videolarına internet üzerinden erişim sağlayarak hareketsiz kalmamalarını tavsiye edebilirim” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ