Edirne'nin meşhur tava ciğeri dünyaya açılıyor

Kültür ve Turizm Edirne İl Müdürlüğü, Edirne'nin meşhur tava ciğerini dünyaya tanıtmak ve tava ciğeri kentin kültür envanterine kaydetmek amacıyla UNESCO´ya resmi başvuru yaptı. Edirne Tanıtma ve

GÜNDEM 17.02.2021 13:39:00 0
Edirne

Edirne'nin meşhur lezzeti olan tava ciğeri ile yanında servis edilen biberi dünyaya tanıtmak için Edirne Valiliği tarafından oluşturulan komisyon çalışmalara başladı.

 

UNESCO’YA BAŞVURU YAPILDI

 

Kültür ve Turizm Edirne İl Müdürlüğü, kentin gastronomi kültüründe önemli bir yeri olan tava ciğerini dünyada tanıtmak, Edirne´ye özgü bir lezzet olduğunu tescillemek amacıyla UNESCO´ya başvuru yaptı. Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, “Tava ciğerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girebilmesi için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile birlikte hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ŞEHRİMİZE DAHA ÇOK ZİYARETÇİ GELECEK”

 

Dinar, “Dünyadaki yöresel lezzetler arasında Edirne’nin tava ciğerinin ve yanında sunulan özel kurutulmuş acı biberin ayrı bir yeri var. Tava ciğerinin UNESCO envanterine girmesini yıllardır istiyoruz ancak bugüne kadar ciddi bir adım atılmamıştı. Dünya gastronomi envanterine Edirne´den tava ciğerin girmesi çok önemli. Hem kentimiz bütün dünyada tanınacak hem de lezzetimiz. Şehrimize daha çok ziyaretçi gelecek. Bugüne kadar söylemde kalan bu konuyu; şimdi Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz hayata geçirecek adımlar atmaya başladı. Kurulan komisyon, Edirne'nin kültürel miraslarının tespitini yaptı. Tava ciğerin, Edirne'nin il kültür envanterine girmesi için tavsiye kararı alındı. Uzun bir yolculuğa başlaması için imzalar atıldı" ifadelerini kullandı.

 

“5-6 YIL SÜRECEK BİR YOLCULUK”

 

“Tava ciğerinin UNESCO yolculuğu uzun bir süreç” diyen Bahri Dinar, “Bir kurul oluşacak. Tava ciğerin yapılışını, biberini, biberin hangi oksijende kurutulduğunu, hangi güneşte kurutulduğunu, ustaların nasıl yetiştiği gibi çalışmaları anlatılacak. Bu çalışmalar tamamlandığında önce ulusal envantere girecek. UNESCO´dan tescillenmesi 5-6 yıl sürecek bir yolculuk. Önemli olan başlangıç adımlarını atmak" diye konuştu. Dünyada yöresel yiyecekler arasında eşi benzeri bulunmayan bir tat olduğunu söyleyen Dinar, "Bir usta düşünün. Elinde özel bir bıçak, ciğeri alıyor belki 10 bin, belki 100 bin kere aynı yere vuruyor, aynı standartta doğruyor. Bunun teknolojisi yok, tamamen el emeği göz nuru" ifadelerini kullandı.

 

“TAVA CİĞER KENTTE BİR SEKTÖR”

 

Kentte 39 yıldır ciğercilik yapan Kemal İmrak da, "Dünyaya duyurulması için UNESCO'ya girmesi önemli. Türkiye´de herkes ciğerimizin tadını biliyor. Ciğerimizin tüm dünya mutfaklarında yerini alacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. Erdal Akgün ise tescilin bugüne kadar yapılmamasının eksiklik olduğunu belirterek, "Edirneli esnaf olarak hepimiz ortak hareket ediyoruz. Kentte ciğer tava bir sektör zaten. En kısa zamanda inşallah yolculuğun sonuna gelip, UNESCO'da tescilimiz onaylanır" ifadelerini kullandı.   

 

Haber / Buse SERİN