Çiçekçilerde 14 Şubat hazırlıkları sürüyor

14 Şubat Sevgililer Günü bu yıl koronavirüs tedbirleri dolayısıyla, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı pazar gününe denk geliyor. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi il

GÜNDEM 9.02.2021 14:50:00 0
Çiçekçilerde 14 Şubat hazırlıkları sürüyor

İçişleri Bakanlığı, 14 Şubat Sevgililer Günü için, "Çiçek Satışı Yapan İş Yerleri" hakkında ek genelge yayınladı. Ek genelge, 14 Şubat dolayısıyla talepte yaşanacak yoğunluk göz önünde bulundurularak hazırlandı. Genelgeye göre çiçek satışı yapan iş yerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı 12 Şubat Cuma günü 20.00-00.00 saatlerinde evlere servis, 13 Şubat Cumartesi ve 14 Şubat Pazar günlerinde 10.00-­17.00 saatlerinde iş yerinden ve evlere servis, 10.00-­00.00 saatlerinde ise sadece evlere servis şeklinde hizmet verebilecek.

 

“SEVGİLİLER GÜNÜNDEN UMUTLUYUZ”

 

Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bugünün vazgeçilmezi olan çiçekler, bu hafta içinde satılmayı bekliyor. Çiçekçilerin 12 Şubat Cuma akşamından başlayarak üç gün boyunca akşam saat 20.00 ile 00.00 arası evlere servis yapabileceğini belirten Çerkezköy İkinci Bahar Çiçek Evi sahibi Mustafa Kenar, "13 Şubat Cumartesi ve 14 Şubat Pazar günleri de saat 10.00'la 17.00 arası iş yerinde satış yapacağız. Alınan bu karar bizim iyi oldu. 14 Şubat Sevgililer Günü, çiçek satışlarının yoğun olarak yapıldığı önemli ve özel bir gün.  Çiçekçiler olarak pandemi dolayısıyla işlerimiz durgun. Düğün salonlarına, eğlence merkezlerine, hastanelere, cenazelere çiçek yollanmıyor. Tören yok, kutlama yok. 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaştı. Hazırlıklarımızı yaptık. Umudumuz 1 gün değil de 365 gün iş yapabilmemiz. Tabi ki o gün yapacağımız işlerden umutluyuz. 14 Şubat Pazar gününe denk geliyor. Bakanlığımızın genelgesi ile hafta sonu da açık olacağız” dedi.

 

 

GÜL FİYATLARI 10 TL’DEN BAŞLIYOR

 

Hazırlıklarını tamamladıklarını da kaydeden Kenar, “Son günlerde yoğunluğun artmasını bekliyoruz, genellikle son gün çiçek almaya geliyor vatandaşlar. Biz 14 Şubat’a hazırız. Çeşitlerimiz bol. Fiyatlarımızda uygun,  geçen seneki fiyatlarımızı uyguluyoruz” dedi. Gül fiyatlarının 10 TL’den başladığını da kaydeden Kenar, “Ufak güllerimiz 10 TL. Orkide fiyatlarımız da 80 TL’den başlıyor. Sevdiklerini mutlu etmek isteyenler için çiçek çok özel bir hediye. Özellikle orkide ve kırmızı gül tercih ediliyor” şeklinde konuştu. Kenar, koronavirüs tedbirlerine uyarak vatandaşlara hizmet vereceklerini de sözlerine ekledi.

 

“KISITLAMADAN MUAF TUTULMAMIZ BİZ ÇİÇEKÇİLERİ SEVİNDİRDİ”

 

Eğlence, kutlama, düğün, tören, toplantı gibi birçok özel gün ve kutlamaya hasret bırakan pandemi nedeniyle ciroları ciddi seviyede düşen çiçekçiler için hafta sonu kısıtlamadan muaf tutulma kararının çok isabetli olduğunu kaydeden Çerkezköy Uğur Çiçek Evi sahibi Uğur Nas da, "Aylardır işlerin durgunluğundan umutları solan çiçekçilerin en büyük beklentisi 14 Şubat Sevgililer Günü'ydü. Çiçekçi esnafı işlerde hareketlilik olması için 14 Şubat'ı bekliyordu. Sevgililer Günü'ne çiçekçi esnafı olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Stoklar mevcut. Geriye bir tek sevdiklerimizi sevindirmek için çiçek siparişi vermek kalıyor" ifadelerine yer verdi.

 

 

“TEDBİRLERE UYARAK HİZMET VERECEĞİZ”

 

Ağırlıklı olarak kırmızı gül ve orkidelerin tercih edildiğini kaydeden Nas, “Müşterilerimiz özellikle kırmızı gül ve orkide tercih ediyor. Kırmızı güllerimizin fiyatı 10 TL’den, orkidelerimizin fiyatı ise 100 TL’den başlıyor. Satışlarımızın son gün yoğun olmasını bekliyoruz. Çünkü çiçek bekletilecek bir hediye değil. Ancak kısıtlamadan muaf tutulmamız iyi oldu çünkü sıkışıklık olmayacak. Vatandaşlarımız önceden de sipariş verebilecek. Biz hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Çiçek aranjmanlarımızı hazırladık, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda hazırlamaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Nas, koronavirüs sürecinde sağlığın değerinin çok daha iyi anlaşıldığını da sözlerine ekleyerek, “Koronavirüs sürecinde ülke olarak çok sıkıntılı günler yaşadık. Sağlığın en önemli hazine olduğunu öğrendik, farkına vardık. Biz hijyen, mesafe ve maske kurallarına riayet ederek müşterilerimize hizmet vereceğiz. Vatandaşlarımızdan istediğimiz de tedbirlere harfiyen uymaları” dedi.

 

 

“SON GÜNLERDE YOĞUNLUK VAR”

 

Sevgililer Günü’ne sayılı günler kala kuyumcularda da zaman zaman yoğunluk yaşanıyor. Hafta sonu kısıtlamasında kapalı olacak olan kuyumcular, altın fiyatlarının düşmesinden dolayı son günlerde özellikle çeyrek altın satışlarının arttığını kaydetti. Çerkezköy İstanbul Kuyumculuk Satış Danışmanı Türker Bulut, “Müşterilerimizin bütçesine uygun takılarımız mevcut. Altında 500-bin 500 lira arası, pırlantada 1000 liradan 3 bin liraya kadar ürünlerimiz var. Pırlanta fiyatları 14-18-22 ayara göre değişiyor” dedi. Sevgililer Günü için sevdiklerine altın ve pırlanta almak isteyenlerin genellikle son günlere bıraktığını da sözlerine ekleyen Bulut, “Cuma günü satışların daha da atmasını bekliyoruz. Son günlerde satışlarımız çok iyi. Yoğunluk var. Ayın 10’u maaş günü olduğu için daha da yoğunluk olmasını bekliyoruz. Vatandaşlar genellikle altını yatırım için alıyor. Altın en güvenilir liman, yatırımcısını zarar ettirmez” dedi.

 

 

“ÇOK BİR BEKLENTİMİZ YOK”

 

Çerkezköy Sedat Kuyumculuk sahibi Murat Çelik de, “Hafta sonu kısıtlamasında kapalıyız. Bu zorlu süreçte, çoğu işletme kapalıyken, esnaf kardeşlerimiz zor günler geçirirken biz de hafta sonu 2 gün iş yapmasak bir şey olmaz” dedi. Sevgililer Günü için eskiden olduğu gibi tektaş, küpe ve kolyelerin tercih edilmediğini de sözlerine ekleyen Çelik, “Eskiden Sevgililer Günü hareketli olurdu ancak pandemi salgını dolayısıyla eski hareketlilik yok. Çok da bir beklentimiz yok açıkçası. Altın fiyatları da sürekli değişiyor. Son günlerde en çok çeyrek altın satışı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN