Bakanlıktan ücretsiz kanser tarama hizmeti

Sağlık Bakanlığı; meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramalarının aile sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve Kanser Erken teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) b

GÜNDEM 5.02.2021 09:46:00 0
Bakanlıktan ücretsiz kanser tarama hizmeti

Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanserleri taramaları aile sağlığı merkezleri ve Kanser Erken teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimlerinde ücretsiz olarak yapılıyor.

 

“ERKEN TANI KOYMAK MÜMKÜN”

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kanserlere erken tanı konması halinde, kansere bağlı ölümlerin azaltılmasının mümkün olduğu belirtilerek, “Bu bağlamada kalın bağırsak kanseri, cilt kanseri, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve meme kanseri ile erkeklerde prostat kanserine erken tanı koymak mümkündür. Ülkemizde kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseri için Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları mevcuttur” denildi.

 

TARAMA PROGRAMLARI

 

Tarama programları hakkında yapılan bilgilendirmede; “Meme Kanseri: 20-39 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. (Kendi kendine meme muayenesi broşürüne http://kanser.gov.tr/bilgi-dokumanlar/afis-brosur/1509-kendi-kendine-meme-muayenesi-2015.html web adresinden ulaşılabilir.). Meme kanseri belirtilerden biri görüldüğünde ise vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Ayrıca iki yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmelidir. 40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmeli ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: 30-65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda bir Smear veya HPV testi yaptırması gereklidir. Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri:50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır. Bütün bu kanser taramaları her ilde bulunan Kanser Erken teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi.