Bu ürünlerde artık "seçmece" yok!

Ticaret Bakanlığı, marketlerde sebze-meyve satışıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidiyor. Hazırlanan tebliğ değişikliği taslağına göre; kayısı, çilek, kuşkonmaz, beyaz üzüm ve mantar gibi ü

GÜNDEM 28.01.2021 10:46:00 0
Bu ürünlerde artık "seçmece" yok!

Sebze ve meyvelerin satışında uyulması gereken standartlarla ilgili tebliğ değişikliğine hazırlanan Ticaret Bakanlığı, yeni bir taslak hazırladı. Alınan bilgiye göre bu taslak; sebze ve meyvelerin ambalajlanmasında, taşınmasında, depolanmasında ve perakende satışa sunulmasında uyulması gereken standartlar gözeterek, sektörden gelen taleplerin de dikkate alındığı bazı değişiklikleri içeriyor.

 

SICAKLIK DERECESİ KORUNACAK

 

Buna göre, bazı ürünlerde, üretim yerinden itibaren soğutularak muhafaza derecesine ulaştırılması ve bu derecenin nihai tüketiciye ulaşana kadar geçen tüm aşamalarda muhafaza edilmesi zorunlu olacak. Soğuk hava depolarında depolanacak olan bu ürünler, AVM'ler, büyük mağaza ve zincir mağazalardaki perakende satış yerlerinin kapalı alanlarının dışında, açık yerlerde satışa sunulamayacak. Ayrıca bu sebze ve meyve ürünlerinde seçilmesine izin verilmeden satış yapılacak. Soğutulduktan sonra, palet kullanımına uygun frigorifik araçlarla taşınacak.

 

SEÇMECE OLMAYACAK ÜRÜNLER

 

Seçmece olarak alınması mümkün olmayan ürünler şöyle: “Ahududu, böğürtlen, çilek, dut, erik, frenk üzümü, incir, kabak çiçeği, kayısı, kızılcık, kiraz, kuşkonmaz, mango, mangostan, mantar, yaban mersini, nektarin, passion fruit, pitahaya, soya filizi, şeftali, cennet elması, beyaz üzüm, çekirdeksiz üzüm, vişne, Malta eriği ve zerdali.”

 

HANGİ ÜRÜNLER DIŞARIDA SATILABİLECEK

 

Hazırlanan taslağa göre alışveriş merkezleri, büyük mağaza ve zincir mağazalardaki perakende satış yerlerinde, yıl boyu açık alanda satılabilecek ürünler ise şu şekilde belirlendi: Balkabağı, beyaz lahana, karpuz, kavun, kestane, mısır, muz, nohut, taze patates, sarımsak, kuru soğan, kuru tatlı patates, üvez, yer elması, yeşil kabuklu fındık, zencefil. Yine taslağa göre, kasım ile mart ayları arasında açık alanda satılabilecek ürünler ise şöyle sıralandı: Greyfurt, limon, mandalina, nar, portakal, turunç.

 

Haber/Buse SERİN