Vali Canalp: Aslına uygun şekilde yeniden inşa edeceğiz

Edirne'de henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangında kullanılamaz hale gelen tarihi müftülük binası, aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek. Edirne Valisi Ekrem Canalp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, &qu

GÜNDEM 22.01.2021 14:33:00 0
Vali Canalp: Aslına uygun şekilde yeniden inşa edeceğiz

Edirne'de 1881 yılında inşa edilen ve ilk olarak 'Böcek Mektebi' olarak kullanılan, daha sonraki yıllarda ise Edirne İl Müftülüğü binası olarak hizmet veren tarihi yapı, pazartesiyi salıya bağlayan gece, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

 

“BÜTÜN EDİRNELİLERİN HİSSETTİĞİ DUYGUYU HİSSETTİM”

 

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, tarihi Selimiye Camii'nin hemen arkasında bulunan tarihi yapının yok olmasına neden olan yangınla ilgili soruşturma başlattı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, önceki gün tarihi binanın önünde açıklama yaptı. Canalp, "İki gün önce saat 04.00'te, halk arasında 'Böcek Mektebi' olarak bilinen ve daha sonrasında da müftülüğe 30 yıl öncesinde tahsis edilmiş olan tarihi yapılarımızdan bir tanesi olan, Selimiye'nin gölgesindeki sivil mimari örneğindeki tarihi binada bir yangın çıktı. Ben saat 04.40 sularında geldiğim zaman bütün Edirnelilerin hissettiği duyguyu hissettim. Binayla beraber aslında içimiz de tarihin bir parçasıyla birlikte yanıyordu. Ve bütün Edirnelilerin düşündüğü gibi ciğerlerimiz de yandı” dedi.

 

 

“BÖCEK MEKTEBİ TARİHİ MİRASIMIZIN BİR PARÇASI”

 

“Edirne bir tarih kenti, tarihi dokunun müthiş şekilde hissedilebildiği bir kent” diyen Vali Ekrem Canalp, “Ve Böcek Mektebi de aslında bizim güçlü olan tarihi dokumuzun, geçmişimizin, tarihi mirasımızın bir parçası. Öyle bir parça ki aslında bütün Edirnelilerin, herkesin de hatırasının olduğu bir bina. Bu bina okul olarak, sürücü kursu olarak da hizmet vermiş, herkesin hatırası olduğu bir bina. Bu kadar hatırası olan bir binanın yanması da hepimizde derin bir üzüntüye sebebiyet verdi" ifadelerini kullandı.

 

“BİR AYLIK SÜRE İÇERİSİNDE PROJELENDİRECEĞİZ”

 

Tarihi binanın 1 yıl ve daha kısa sürede aslına uygun şekilde onarılacağını söyleyen Vali Canalp, “Tarihi binanın rölöve çalışmasının hazır olduğunu kaydeden Canalp, "Bizlere düşen bir görev var; bu tarihi yapıyı tekrar diriltmek, tekrar inşa etmek. Bunun için de valiliğimiz, şu anda daha önce rölövelerini çıkarmış olduğumuz bu binayı, bir aylık süre içerisinde projelendireceğiz, koruma kurulumuzla beraber ortak bir çalışma yapacağız. Ve inşallah bir yıldan daha az zaman içerisinde bu tarihi yapıyı aslına uygun şekilde, var olduğu o sivil mimari örneği ile inşallah yeniden inşa edeceğiz" dedi.

 

VALİ CANALP: İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTIK

 

Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini ayrıca Edirne Valiliği’nce idari soruşturma da açıldığını belirten Vali Canalp, "Yangın ile ilgili şu anda hem Edirne Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü çalışma var, aynı zamanda valilik olarak da başlatmış olduğum bir idari soruşturma var. Yangının gerçek sebebinin bu iki soruşturmanın neticesinde ortaya çıkacağını söyleyebilirim. Şu anda elektrik ve elektrik sistemi üzerinden kaynaklı olabileceğine ilişkin bir ön değerlendirme var. Kesin sonuçları soruşturmanın sonunda söylemek uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

 

“ÇOK TARİHİ YAPININ RÖLÖVESİNİ ÇIKARMIŞ DURUMDAYDIK”

 

Gazetecilerin, 'Edirne'de çok sayıda tarihi binalar bulunduğunu ve bazılarının yandığını' sorması üzerine konuşan Vali Ekrem Canalp, şu ifadelere kullandı: “Bununla ilgili yapmamız gereken birkaç tane şey var. Birincisi, tarihi yapının biri yandı. Ama şükürler olsun ki biz Edirne Valiliği olarak pek çok tarihi yapının rölövesini çıkarmış durumdaydık. Yine aynı şekilde bu yanmış olan tarihi yapının da rölövesini çıkarmış olduğumuz için şu anda yanmış olan binanın aslına uygun birebir şekilde yapımı mümkün hale gelebilecek. İkincisi, yangınların tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek sistemler. Tarihi dokuları çok zedelemeden, bunlara zarar vermeden özelikle ön uyarı sistemlerini çok iyi uygulamak gerekiyor. Yangın saat 04.00'te başladı, çok kısa süre içerisinde itfaiye buraya yetişti. Arkasından da diğer itfaiyeciler yetişti. Ama bina tamamen ahşap olduğu için ben 40 dakikada buraya geldiğim zaman, yangın binanın neredeyse yüzde 80'ini sarmış durumdaydı, pek çok yer de çökmüş durumdaydı. Tarihi yapılar, özelikle ahşap olan yapılar, yangına karşı çok hassas olan yapılar. Dolayısıyla bunların korunmasında özel yöntemler ve teknikleri uygulamak gerekiyor. Edirne'de bunların örnekleri de çok fazla. Hem merkezimizde hem de ilçelerimizde ahşap örnekleri çok fazla. Tüm Türkiye'de olduğu gibi buradaki ahşap yapılar için de çok özel tedbirleri almaya devam edeceğiz"

 

Haber / Menşure KARDEŞ