Kaplan, Kapaklı'daki STK'ları ziyaret etti

TBMM Katip Üyesi ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan bugün Kapaklı'da Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın Kapaklı'daki İrtibat Bü

GÜNDEM 21.01.2021 17:46:00 0
Kaplan, Kapaklı

Saat 11.00’da İYİ Parti Kapaklı İlçe Teşkilatı’nda partililerle bir araya gelen Kaplan, saat 11.30’da da Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi’ni ziyaret etti. Şube Başkanı Günay Özden tarafından karşılanan Kaplan’a ziyaretinde Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin ve partililer de eşlik etti. Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi’nin yeni binasının hayırlı olmasını temenni eden Kaplan, “Meclisin kapalı olmasından dolayı bu süreçte sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmek istedik. Esnafı geziyoruz, sivil toplum kuruluşlarını geziyoruz. Emekle ilgili olan herkesi ziyaret etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

“PANDEMİYİ HİSSETMEDEN BUGÜNE KADAR GELDİLER”

 

Bu süreçte Mart ayında işlerimizde düşüş yaşandı. Ama Haziran dönemiyle birlikte metal sektöründe iyi bir iş var elimizde. Bu süreci de bizim çalışanlarımızın rahat bir şekilde ve hissetmeden atlatmasının en büyük nedeni şuydu. Bizim genel başkanımızın daha mart ayının başında MESS’in genel başkanıyla bir protokol anlaşması yapmıştı. Bu protokol anlaşmasının ilk maddesi de ‘pandemi sürecinde işçi çıkartılmayacak’ maddesiydi. Kısa çalışmada da İŞKUR yüzde 60’ını ödüyor. Kalan eksiği de işverenler tarafından tamamlanacaktı. Onun dışında izin kullanılacaksa işçinin bir haftası gidecekse bir hafta da işveren feragat edecekti. Bizler bu protokolle çalışan üyelerimiz pandemiyi hissetmeden bugüne kadar geldi. Halen evinde kronik rahatsızlığı olup martın başından bu yana çalışmayan, fabrikaya gelmemiş ama ücretini tam almaya devam etmiş arkadaşlarımız var. Bu süreç içerisinde pozitif ya da temaslı olan arkadaşlarımız da herhangi bir ücret kaybına uğramadan evlerinde bu sürelerini geçirdiler” dedi.

 

 

“FABRİKALARDA ALINMASI GEREKEN TÜM ÖNLEMLER ALINDI”

 

Ama genel anlamda piyasaya bakıldığında pek çok kişinin işçi çıkarmak yasak olmasına rağmen işinden olduğunu söyleyen Özden, “Bazı işverenler işten çıkartmadı, işçiyi evine gönderdi ama bir kuruş ücret ödemedi. Hükümet de ‘işçi çıkarmak yasak, ücretsiz izne çıkartabilirsin’ diyor ama bin 177 liraya mahkum ediyor seni. Bugün asgari ücretle çalışan ailesini geçindiremezken bin 177 liraya insan nasıl hayatını idame ettirsin?” dedi. Pandemi sürecinde fabrikalarının çarklarının dönmesi için çalışanların işinin başında olduğunu söyleyen Özden, “Bu sürfe zarfında işverenlerimiz de fabrikalarda alınması gereken önlemlerin tamamını aldılar. Halen de uygulanmaya devam ediyor. Önlemleri alarak bugüne kadar getirdik. Ama bu süreçte vefat eden emekçi arkadaşlarımız da oldu” diye konuştu.

 

“HERKES KENDİ ÖNLEMİNİ KENDİ ALDI”

 

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan da “Sendikalı olan çalışanlar bu süreçten fazla etkilenmezken, sendikasız olanlar ise aşırı derecede etkilendi. Bir de serbest meslek erbapları ve esnaflar çok etkilendi” dedi. Son zamanlarda vaka sayılarındaki düşüşün tek nedeninin uygulanan kısıtlamalar olmadığını söyleyen Kaplan, “İnsanlar korkudan kendi önlemlerini aldı. Yasaklar etkili oldu ama fabrikalarda çalışanlar hafta sonu işlerine gitti. Sadece işi olmayanlar evlerine girdi. Ölümler çok olmaya başlayınca halkımız bilinçlendi. Herkes kendi önlemini kendi aldı” ifadelerini kullandı.

 

 

“ASGARİ ÜCRET YETERLİ DEĞİL”

 

Ziyarette ‘2 bin 825 TL’ olarak açıklanan asgari ücret de konuşuldu. Bu asgari ücretin yeterli olmadığını söyleyen TMS Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, “Geçim şartları, alım gücü düştü. Geçen yıl markete girdiğimizde 100 TL ile yaptığımız alışverişi şuanda 200 TL’den aşağıya yapamıyoruz. Gıdanın enflasyona etkisi düşürüldüğünden dolayı, gıdadaki enflasyon genel enflasyona etki etmiyor. Keşke gerçek enflasyon açıklanıyor olsa, biz de enflasyon oranlarında zam alarak alım gücümüzden kaybetmesek” dedi. Özden, vergi diliminden dolayı işçilerden kesilen vergi nedeniyle yaşanan sıkıntıyı da dile getirerek “Mart ayında bizim enflasyon zammımız var. Ama Mart ayında bizim çalışan arkadaşlarımız yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine giriyorlar. Eylül ayında da yüzde 27 vergi dilimine giriyorlar. Bugün asgari ücretli çalışan bile yüzde 20’lik vergi dilimine giriyor. Vergi konusunda bu ülkenin en namuslu kesimi bordrolu çalışanlar. Onlar daha paralarını almadan vergisini veriyor. Bizim almamız gereken paranın yaklaşık yüzde 35’i daha bizim elimize geçmeden gidiyor. Yaptığımız her alışverişte de vergi veriyoruz. Genel olarak baktığımızda almamız gereken paranın yüzde 65-70’i devlete vergi olarak gidiyor” dedi.

 

“VERGİ SİSTEMİNDE SIKINTI VAR”

 

Ülkemizdeki vergi sisteminde sıkıntı olduğunu söyleyen TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan da “Dünyada dolaylı vergiler yüzde 40’ı geçmiyor. Ama bizim ülkemizde dolaylı vergilerin oranı yüzde 80’e yaklaştı” dedi. Enez Kaplan ve beraberindeki partililer Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ’ı da Kapaklı’daki irtibat bürosunda ziyaret etti.

 

“KOLAY BİR SÜREÇ DEĞİL”

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bozdağ “Bu süreç ne esnaf, ne vatandaş, ne devlet, ne hükümet işi değil. Bu olayın içinde milli duygularımızı kabartarak el birliği ile çıkmamız için mücadele etmemiz lazım” dedi. Desteklerle ilgili de konuşan Bozdağ, “Esnafı Türkiye geneline yaydığınız zaman büyük bir rakam. Kolay bir süreç değil, çok ağır bir süreç. Bu devlet bizim, bu millet bizim. Hepimiz bu geminin içindeyiz. Enflasyon rakamlarına bakıyoruz, çarşıya bakıyoruz denk değil. Tekirdağ’da sayısal olarak en çok üyesi olan odayız. 200’den fazla meslek bizde mevcut” dedi. Bozdağ, Çerkezköy ve Kapaklı halkının alışverişlerini bölge esnafından yaparak bu süreçte bölge esnafına karkıda bulunmaya çağırdı.

 

“DEVLETTEN 23 YIL KİRA ALACAK”

 

TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan da “Esnafa 5 milyon TL destek bulamayan hükümet, 4-5 tane müteahhidin vergisini silebiliyor. Bu hükümet hepimize yasaklar getiriyor. Ama yasak olan zamanlarda geçsen de geçmesen de karayollarının parasını ödüyorsun. Ona kaynak var da esnafa kaynak mı yok? Hayrabolu-Tekirdağ yolunu açtık dediler. 54 kilometrelik yolda 11 kilometre yol yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan Tekirdağ İl Kongresi’nde ‘Ergene güldür güldür akıyor’ dedi. Hadi gidelim Ergene Nehri’nden bir bardak su için. İnsanları kandırıyorlar. Biz de bunları halkımıza anlatabilmek için sahadayız. Tekirdağ Şehir Hastanesi açıldı. Hasta garantisi, kirası ne kadar bilen var mı? 6 yılda devlet bu hastanenin parasını ödeyecek. Yapan kişi daha 23 yıl kira alacak. Bana onu yapacağına Kapaklı’daki ya da Çerkezköy’deki hastaneyi daha modernize hale getirsin, oraya sevk olmasın” diye konuştu.

 

“ARADAKİ FARKI KAPATTIK”

 

Enez Kaplan, saat 13.00’da da Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin ve partililerle birlikte Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni de ziyaret ederek ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’la görüştü. Ziyarette konuşan Sözdinler “Bu süreçte herkesin kendine göre sıkıntıları var. Çok talihsiz bir dönemden geçiyoruz. Pandemi süreci hem sanayiyi, hem sanayide çalışanları, herkesi olumsuz etkiledi. Biz buna rağmen Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak bizim Mart-Nisan-Mayıs aylarında üretimimizde neredeyse yüzde 50’ye yakın düşüş oldu. Ama Temmuz-Ağustos-Eylül’den sonra aradaki farkı kapattık. Şuanda kısa dönem çalışması yapan fabrikamız yok denecek kadar az. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi zaten Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri. İlk 3’e giren bir organize sanayi bölgesi” dedi.

 

“MALİYET ENFLASYONU GETİRECEK”

 

Asgari ücretle ilgili de konuşan Sözdinler, “Asgari ücrete yüzde 21’lik zam yapıldı. Çalışan açısından bakarsak yapılan zam ama. Ama sanayici açısından bakarsak da yüzde 21 çok. Çünkü sanayici bunu eninde sonunda maliyetlerine yansıtacak. Maliyet enflasyonu getirecek. Biz ‘hem çalışanların üzerindeki, hem de işverenin üzerindeki vergilerden bir takım istisnalara gidilsin. Hiç olmazsa çalışanın eline de fazla para gelsin. Sanayici de çok etkilenmesin’ dedik. Ama maalesef bu olmadı” ifadelerini kullandı. TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan da, “Ekim ayında Genel Başkanımız grup toplantısında bu konuyu dillendirdi. ‘Asgari ücreti 3 bin TL yapın ama vergi almayın. Vergiyi almayın. Sanayici de etkilenmesin’ dedi. Ama maalesef bu olmadı” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU