Bakan Kurum: Tekirdağ'daki binaların yüzde 60'ı 2000 öncesi yapıldı

Tekirdağ'da çeşitli incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İl Değerlendirme Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da 200 bin binanın bulunduğunu ve

GÜNDEM 10.01.2021 15:30:00 0
Bakan Kurum: Tekirdağ

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere önceki gün Tekirdağ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çorlu ve Marmaraereğlisi’ndeki incelemelerinin ardından Süleymanpaşa  Aydoğdu ve 100. Yıl Mahalleleri ile Eski Sanayi Sitesi'nde incelemelerde bulundu. Daha sonra Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ı makamında ziyaret eden Bakan Kurum, Valilik önünde Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.

 

VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ

 

Valilik makamına geçerek Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Kurum, sonrasında Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kurum; “2021 yılının ilk ziyaretini dün Ordu’muza gerçekleştirdik. Bugün de Tekirdağ’ımızdayız. Balkanların açılan kapısı, Anadolu’nun Avrupa’ya bağlanan kapısı, yiğitlerin, mertlerin, şehitlerin diyarı Tekirdağ’ımızdayız. Buradan tüm Tekirdağlı vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi sevgi, saygı ve hürmetle selamlıyorum” dedi.  

 

 

“23 MİLYARI AŞKIN YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK”

 

Son 18 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Tekirdağ’da eğitimden sağlığa, sanayiden çevre ve şehircilik alanına kadar hemen hemen bütün alanlarda 23 milyarı aşkın yatırım gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Kurum, “5 milyarı da çevre ve şehircilik alanındaki yatırımlar oldu. Hız kesmeden 18 yıldır olduğu gibi yine yatırımlarımıza olağanca hızıyla devam ediyoruz. İstişarelerimizi vatandaşlarımızla birlikte yapmak, bir masa etrafında toplanıp yine aynı masa etrafında karar almak suretiyle bugün Tekirdağ’ımız için, Tekirdağ’ımızın geleceği için 2023’e, 2053’e, 2071’e giden yolda daha güçlü bir Tekirdağ için istişarelerimizi yaptık, kararlarımızı aldık” açıklamasını yaptı.

 

“TEKİRDAĞ BÜYÜKM ACILAR YAŞADI”

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiren konuların başında depremin, depremle ilgili mücadelenin geldiğini söyleyen Kurum, “Tekirdağ’ımız da bu noktada hakikaten büyük acılar yaşadı. 1912 Şarköy depreminde 2 bin 600 vatandaşımızı kaybettik. Ve Tekirdağ’ımız Marmara depremlerinde olsun, bölgeye yakın depremlerde olsun hep birinci derece deprem bölgesi içerisinde olması hasebiyle depremi çok yakından hissetti, acılarını yaşadı. İstiyoruz ki biz Türkiye’mizin hiçbir yerinde aynı acıları bir daha yaşamayalım ve şehirlerimizi depreme hazırlıklı hale getirelim” dedi.

 

 

“ANA GÜNDEM MADDEMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM, DEPREM DÖNÜŞÜMÜ OLDU”

 

İl Değerlendirme Toplantısı’nda ana gündem maddelerinin ‘kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü’ olduğunu dile getiren Kurum, “Bugün Çorlu’dan başlamak üzere Marmaraereğlisi’nde, Süleymanpaşa’mızda, Kapaklı’da, Hayrabolu’da, bütün ilçelerimizde yapılması gereken kentsel dönüşüm projelerini, deprem dönüşüm projelerini hep birlikte istişare ettik ve bu çerçevede de inşallah hızlı bir şekilde hazırlanan kentsel dönüşüm master planları çerçevesinde deprem dönüşümünü ilimizin her noktasında, Süleymanpaşa’mızda, Tekirdağ’da yapmak istiyoruz. İnşallah Tekirdağ’ımızı güçlü sanayisiyle, tarımıyla, ekonomisiyle, yeşil doğal alanlarıyla çok daha güzel, çok daha yaşanabilir bir Tekirdağ yapmak için gayretlerimizi gece gündüz sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

 

“BÜYÜK BİR KISMI RİSK İÇERİSİNDE”

 

Tekirdağ’da 200 bin binanın bulunduğunu ve bunların yüzde 60’ının 2000 yılı öncesi yapılmış yapılar olduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Yani 99 yönetmeliği sonrası yapılmış yapılar. Bu yapıların da büyük bir kısmı risk içerisinde. Tabi risk durumlarına baktığınızda acil veya öncelikli olanlar yine orta riskli, az riskli olanlar şeklinde sıralandırılabilir. Bu çerçevede bugün Büyükşehir Belediye Başkanımızla da istişarelerde bulunduk. Kendisine de bakanlığımızın tüm kentsel dönüşüm alanlarında her türlü desteği vereceğini, gerek maddi gerek teknik olarak Tekirdağ’da, Tekirdağlı vatandaşlarımızın yanında olduğunu söyledik, ifade ettik. Ve bunu sizler aracılığıyla da tekrar söylemek, ifade etmek isterim” diye konuştu.

 

 

“SANAYİ SİTELERİ ŞEHRİN DIŞINA TAŞINACAK”

 

Süleymanpaşa’daki küçük sanayi alanıyla ilgili de açıklama yapan Bakan Kurum, “Şehrin içinde köhneleşmiş, artık şehre tam anlamıyla hizmet veremeyen, hem gelen vatandaşlarımıza  hem oradaki esnafımıza artık külfet olmuş, ihtiyaçlarını giderememiş eski sanayi alanımız var. Yaklaşık 40 bin metrekarelik sanayi alanında 200’e yakın tesisimiz var, sanayi sitemiz var. Bu sanayi sitelerini şehrin dışındaki Karadeniz Mahallesi’nde belirlediğimiz 148 bin metrekarelik alana taşıyoruz. Bu çerçevede 400 sanayi sitesini inşallah Karadeniz Mahallesi’nde belirlediğimiz alana inşasını gerçekleştiriyor olacağız. İnşaatı bakanlığımız Toplu Konut İdaresi eliyle yapacak. Burada vatandaşımızın eski sanayi alanındaki değeri neyse değerinin karşılığında Karadeniz Mahallesi’nde yapacağımız yerlerden hem oradaki dükkan sahiplerine, hem de kiracı esnafımıza şehrin içindeki sanayi sitesini taşımak suretiyle destek olacağız” şeklinde konuştu.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ BAŞLATACAĞIZ”

 

Taşınma ve kira yardımı vermek suretiyle sanayi sitesinin dönüşümünü sağlayacaklarını kaydeden Kurum, “Diğer taraftan mahallelerimizde incelemeler yaptık. Yavuz Mahallemizde, Ertuğrul Mahallemizde, Aydoğdu Mahallemizde - ki kısmen Roman vatandaşlarımızın da yaşadığı bir mahallemiz - hem deprem  riski içeren hem de burada vatandaşlarımızın artık sosyal ihtiyaçlarını gideremedikleri alanları kentsel dönüşüm alanı ilan ediyoruz. Bu 3 mahallede de eski sanayi sitesi alanına yapacağımız konutlardan Yavuz Mahallesi, Ertuğrul Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızı rezerv konutlara taşımak, bu konutlarda vatandaşlarımızın bu süreçte taşınma ve kira yardımını alması ve etaplar halinde Yavuz ve Ertuğrul Mahallelerindeki dönüşümü yürütmek istiyoruz” dedi. Aydoğdu Mahallesi’nde ilk etapta 500 konuta bu yıl içerisinde başlayacaklarını dile getiren Kurum, “Orada mahalle kültürünü yaşatacak, oradaki sosyal dokuyu yaşatacak, vatandaşlarımızın oradaki ihtiyaçlarını giderecek bir proje gerçekleştireceğiz. 500 konutla birlikte etaplar halinde de orada vatandaşımızı en iyi şartlarda yaşatacak projeyi gerçekleştiriyor olacağız ve 3 alanda aynı anda kentsel dönüşüm projelerini başlatmış olacağız” dedi.

 

 

300 REZERV KONUT ÜRETİLECEK

 

Bakan Kurum, “Marmaraereğlisi’nde yapı kayıt belgesi almış, ancak yapılaşma şartlarını doldurmamış yapı kayıt belgesi alan vatandaşlardan ötürü de boş parsellerdeki vatandaşların yapılaşma yapamadığına ilişkin belediye başkanımızın, vatandaşlarımızın talepleri oldu. Bu çerçevede yönetmelikte yapacağımız değişiklikle imar hakkını doldurmamış adalarda, parsellerde inşallah onların yapılarını yapabilmenin de önünü açacağız” dedi. Yine Marmaraereğlisi’nde sahilde arkeolojik sit alanının olduğunu belirten Kurum, “Arkeolojik sit alanında kalan yaklaşık 300 konutumuz var. Bunlar birinci derece sit alanında, aynı zamanda dolgu alanında. Hem deprem riski taşıyor hem de arkeolojik sit alanında bulunmaması gereken binalar. Belediyemizle bugün o konuyu da istişare ettik. Belirlediğimiz bir rezerv alanda Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız 300 konut üretecek ve sit alanında bulunan vatandaşlarımızı değerleri karşılığında yapacağımız konutlara taşımak suretiyle arkeolojik sit alanını tarihe uygun bir şekilde yenilemiş, düzenlemiş olacağız” diye konuştu.

 

OCAK SONUNDA YAPIMINA BAŞLANACAK

 

Marmareereğlisi Atık Su Arıtma Tesisi’ne ilişkin İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün TESKİ ile birlikte ihalesini gerçekleştirdiğini kaydeden Kurum, “İnşallah Ocak ayı sonunda yapımına da başlıyor olacağız” dedi. 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Bakan Murat Kurum “Tekirdağ’ımız da bizim için çok kıymetli, önemli. Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop’un memleketi. Hakikaten ülkeye çok büyük hizmetleri oldu. Biz de Tekirdağ’ımıza hizmet etmekten, Tekirdağ’ımıza proje yapmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Bu çerçevede hem kentsel dönüşümü yapacağız hem de yapacağımız projeler çevre ve insan odaklı olacak” dedi.

 

“6 TANE MİLLET BAHÇESİNİ KAZANDIRACAĞIZ”

 

Bugün aldıkları kararlar toplam 6 tane millet bahçesini Tekirdağ’a kazandıracaklarını dile getiren Bakan Kurum, “430 bin metrekare büyüklüğünde millet bahçelerinin, bir kısmını ihale ettik ki bugün Çorlu Millet Bahçesi’nin 30 bin metrekarelik alanda ilk etabına başladık. İkinci etabını da Milli Savunma Bakanlığımızla yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde devam ettireceğiz ve şehrin merkezinde bütün Çorlu’nun ihtiyaçlarını giderecek millet bahçesi inşası devam etmektedir” dedi.

 

OCAK AYINDA İHALESİ YAPILACAK

 

Hayrabolu Millet Bahçesi’nin ihalesinin ocak ayında yapılacağını söyleyen Kurum, “İnşallah 2021 yılı içerisinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız yapıp vatandaşlarımızın kullanımına sunuyor olacak. Süleymanpaşa’da sahilde çok önemli bir millet bahçesini projelendiriyoruz. 73 bin metrekarelik alanda ki sahil kısmında bütün Tekirdağ’ın ulaşabileceği, hem denizden hem yeşil alandan faydalanabileceği önemli bir projeyi inşallah Nisan-Mayıs ayları içerisinde sahilde Altınova’da gerçekleştiriyor olacağız” diye konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU