Çerkezköylüler asgari ücreti değerlendirdi

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 2021 yılı asgari ücret rakamı belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un 2021 asgari ücret rakamını net 2 bin 825,90 TL olarak aÃ?

GÜNDEM 29.12.2020 17:53:00 0
Çerkezköylüler asgari ücreti değerlendirdi

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, önceki gün yapılan son toplantının ardından Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücrete ilişkin kararı açıkladı. 2021 yılında uygulanacak asgari ücret yüzde 21.56 artırılarak 2 bin 324 TL'den 2 bin 825 TL olarak belirlendi. Asgari ücreti değerlendiren Çerkezköylü bazı vatandaşlar asgari ücretin beklentilerini karşıladığını belirtirken bazı vatandaşlar ise açıklanan rakamın yeterli olmadığını dile getirdi.

 

“SOSYAL AKTİVİTELERE PARA KALMIYOR”

 

Açıklanan asgari ücretin beklentilerin altında olduğunu belirten Yüksel Çemberli, “Asgari ücret yetersiz. Hayat şartları pahalı. Ev kirası 800 TL, elektrik, su faturaları var. Geriye vatandaşın cebine ne kalacak? Vatandaş geçim derdi çekecek. 4 kişilik bir aile nasıl geçinecek bu parayla? Pazar alışverişi, market alışverişi var bir de. Sosyal aktivitelere ayıracak para kalmıyor. Ayakkabısı yırtılsa, acil ihtiyacı çıksa millet kara kara düşünecek. Bu şartlarda asgari ücret 4 bin TL’nin altında olmamalı” dedi. Vatandaşlardan Recai Gazi de, “Asgari ücret yetersiz, çalışanları memnun edecek bir rakam açıklanmadı” ifadelerini kullandı.

 

“DEVLETİMİZ İYİ VERDİ”

 

Vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu belirten İslam Bala da, “Her şey çok pahalılaştı. Kiralar pahalı. Çerkezköy’de neredeyse bin TL’den aşağı kira yok. Yine de devletimiz bunu uygun görmüş. Çünkü pandemi şartları da var” ifadelerini kullandı. Ramazan Kara da, “Ülke olarak kötü günlerden geçiyoruz. Pandemi şartları tüm vatandaşları kötü etkiledi. Devletimiz bu kötü süreçte yine iyi verdi. Daha çok olsa daha çok verirdi” dedi.

 

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI İLE AYNI OLMALIYDI”

 

Asgari ücretin çalışanları tatmin etmesi için en az 3 bin TL’nin üstünde olması gerektiğini savunan Zihni Aktaş ise, “Asgari ücretin düşük olduğunu düşünüyorum. Hayat şartları pahalı, vatandaşların alım gücü düşük. Kimine şeker beylik kimine sefer beylik” dedi. Vatandaşlardan Duran Çelik de, açıklanan asgari ücretin düşük olduğunu ancak pandemi şartları göz ününde bulundurulduğunda tatmin edici olduğu dile getirdi. Arif Gürdal da, asgari ücretin ancak en düşük memur maaşı ile aynı olduğunda vatandaşları tatmin edeceğini belirterek, “Bin TL’den aşağıya kira yok. Üniversitede çocuk okutanlar ne yapacak? Doğal gaza, elektriğe, suya her şeye zam geliyor. Her şey zamlandı” dedi.

 

“BU ASGARİ ÜCRET NEYE YETECEK?”

 

Vatandaşlardan Remzi Alkan da, asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerektiğini belirterek, “Her şeye zam geliyor. Yaşam şartları ortada, ben açıklanan rakamı düşük buluyorum” diye konuştu. Vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını belirten Musa Arslan ise, “Asgari ücret eğer 3 bin 500 TL olsaydı vatandaşlar bir nebze olsun rahatlardı. Her geçen gün yeni zamlar geliyor. Markete gidince cebimiz yanıyor. Bu asgari ücret neye yetecek?” şeklinde konuştu. “Vatandaş ya açlıktan ölecek ya da koronadan” diyen Yüksel Arslan da, “Asgari ücret yetersiz. Zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılarken bile sıkıntıda kalabiliriz” dedi. Asgari ücretin büyük bir kısmının vergilere gideceğini kaydeden Rıdvan Akdağ ise, “Geçim derdi var. Vatandaşlar zor durumda” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN