Ebeveynler için kitapçıklar hazırladılar

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, kliniğe çeşitli yakınmalar nedeniyle çocuklarını getiren ebeveynlere yönelik sunduğu rehberlik, psiko

GÜNDEM 29.12.2020 10:29:00 0
Ebeveynler için kitapçıklar hazırladılar

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker öncülüğünde bir araya gelen ilgili ana bilim dalı uzmanları tarafından, farklı konu ve başlıklarda hazırlanarak ailelerle buluşturulan kılavuzların, çocukların yanı sıra ergen ruh sağlığının korunmasına ve bireylerde var olan ruhsal bozuklukların tedavisine önemli bir katkı sağlaması hedefleniyor.

 

REHBERLİK HİZMETİ SUNUYOR

 

Çocuk ve ergen yakınmaları ile çeşitli psikiyatrik bozukluklar değerlendirilerek uzman hekimler tarafından belirlenen konular ve ailelerin gereksinimleri dikkate alınarak oluşturulan kılavuz kitapçıklar, 24 ayrı başlık taşıyor. Çocukların, bebeklikten itibaren okula başlama yaşına kadar süregiden gelişimsel özellikleri ile beslenme, tuvalet eğitimi, uyku, oyun oynama gibi konuların ayrı ayrı ele alındığı kılavuzlar aileleri bilgilendirmek dışında, çocukların ailesi ve çevresiyle ilişkilerini sağlıklı yürütebilmesi için de onlara rehberlik hizmeti sunuyor.

 

“PSİKOEĞİTİM HİZMETLERİ BULUNMAKTADIR”

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker, “Çocuk ve ergen psikiyatrisi alanının, çocukların ruhsal bozukluklarının tanı ve tedavisini gerçekleştirmenin yanı sıra çocuk ve ergenlerin gelişimsel dönemleri boyunca ruh sağlığını koruma gibi koruyucu sağlık hizmeti ve aynı zamanda ruhsal sorunlar ve hastalıklar hakkında aileleri bilgilendirme işlevi olan psikoeğitim hizmetleri bulunmaktadır. Psikoeğitim, hastalık ve tedavi seçenekleri hakkında sistematik, yapılandırılmış, didaktik bilgiler ile hastaları veya aileleri bilgilendirme olarak tanımlanan terapötik bir girişimdir. Psikoeğitim, hastalık tanısı alan bireylerin tedavi ve rehabilitasyonu ile aile bireylerinin hastalıkla baş etmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

 

“AİLELERE REHBERLİK EDECEĞİNE İNANIYORUM”  

 

Görker, “Ailelere bu tür hizmetlerin verilmesi, ebeveynlerin çocuklarının yaşlarına göre gelişim özelliklerini öğrenmeleri, yakınmalarına göre durumlarını fark edebilmeleri ve psikiyatrik bir hastalıkla karşılaşmaları durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini bilmeleri noktasında önemli bir katkı sağlamaktadır. Bir üniversite hastanesi bünyesinde çocuk ve ergen ruh sağlığı alanında ebeveynlere yönelik ilk kez böyle bir çalışma ve kılavuz hazırlanmasını gurur verici olarak nitelendiriyor, çocuk ve ergen ruh sağlığının korunması ile var olan ruhsal bozuklukların giderilmesinde ailelere rehberlik edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yener AKBABA