Halkalı-Çerkezköy hattının yüzde 15'i tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Edirne-Kırklareli yolu Sazlıdere Varyantı'nın açılış programına katıldı. Yapımı devam eden Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesiâ€??

GÜNDEM 25.12.2020 16:58:00 0
Halkalı-Çerkezköy hattının yüzde 15

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Edirne-Kırklareli yolu Sazlıdere Varyantı’nın açılış programına katılmak ve restorasyonu yapılacak olan tarihi Uzunköprü'de incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye geldi.

 

 

ULAŞIM YATIRIMLARINI DEĞERLENDİRDİLER

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, ilk olarak Edirne Valisi Ekrem Canalp’i ziyaret etti. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı, lojistik açıdan son derece önemli bir konuma sahip olan Edirne’de valiliği ziyaret ettiklerini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, ziyarette tarım ve sanayide istihdamın, şehir hayatında sosyal ve kültürel gelişimin önünü açan ulaştırma yatırımlarını değerlendirdiklerini ifade etti.

 

 

“CAN DAMARI OLACAK”

 

Valilik ziyaretinin ardından Bakan Karaismailoğlu, AK Parti Edirne İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek İl Başkanı Belgin İba ve partililerle bir araya geldi. Ziyarette konuşan Bakan Karaismailoğlu, yapımı devam eden Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi ile Türkiye'nin Asya Avrupa arasında taşımacılığın can damarı olacağını ifade etti.

 

 

“TİCARİ TAŞIMACILIKTA LİDER KONUMA TAŞIYACAĞIZ”

 

Demiryolunun ekonomik kalkınmanın dinamosu olduğunu da dile getiren Karaismailoğlu, yük ve yolcu taşımacılığı tarihinde önemli bir yeri olan demiryolu sektörünün, yeni kaynak arayışlarının giderek yaygınlaştığı günümüz dünyasında hem ekonomik oluşuyla hem çevre dostu kimliğiyle ön plana çıktığını ifade etti. Yüksek hızlı tren ağını genişleterek şehirlerarası seyahatlerde vatandaşlara konforlu ve hızlı bir ulaşım imkanı sunmak için var güçleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Karaismailoğlu, “Ülkemizin avantajlı konumunu, demiryolu çalışmalarıyla destekleyerek Türkiye'yi ticari taşımacılıkta bölgesinde lider konuma taşıyacağız” dedi.

 

“KITALARI, MEDENİYETLERİ BİRBİRİNE KAVUŞTURACAK”

 

Bu anlayışın önemli eserlerinden birinin de Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, ülkemizin Asya-Avrupa arasında taşımacılık alanında can damarı olacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’nin kıtaları, kültürleri, medeniyetleri birbirine kavuşturacağını söyledi. Bu projenin, sadece Edirne'ye değil bölgeye ve Türkiye'ye katma değer sağlayacağını, ekonomik, sosyal, kültürel gelişmeyi de tetikleyeceğini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Toplam uzunluğu 229 kilometre olacak demiryolu hattında; saatte 200 kilometre hızla ulaşım sağlanabilecek. Demiryolu yük ve yolcu taşımaya uygun olacaktır” dedi.

 

“HAT KAPASİTESİ 4 KAT ARTACAK”

 

Projenin tamamlanmasıyla, Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresinin 4 saatten, 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresinin ise 6 saat 30 dakikadan, 2 saat 20 dakikaya ineceğini kaydeden Karaismailoğlu, mevcut hat kapasitesinin de 4 kat daha artırılacağını söyledi.

 

“RESTORASYON İHALESİ 28 ARALIK’TA YAPILACAK”

 

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde bulunan ve ilçeyle aynı adı taşıyan tarihi Uzunköprü'nün restorasyon ihalesini de yapacaklarını dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Padişah 2’nci Murat, Varna seferinden dönerken su taşkınları nedeniyle Ergene Nehri’ni geçememiş ve buraya bir köprü yapılmasını emretmiştir. Bu emir üzerine 1425 senesinde inşaata başlanmış ve inşaat 1444 senesinde sona ermiştir. 18 senede tamamlanan Uzunköprü, 1293 metre uzunluğunda, 5.5 metre genişliğinde ve 174 kemerli olarak yapılmıştır” dedi. Karaismailoğlu, tarihi Uzunköprü'nün restorasyon ihalesini, 28 Aralık pazartesi günü yapacaklarını paylaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, AK Parti hükümetleri döneminde ülkedeki tüm ulaşım ve haberleşme yatırımlarını artırdıklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, büyük atılımlar yaparken, iyi niyetinden şüphe ettikleri kimi çevrelerin yalan ve iftiralarına maruz kaldıklarını dile getirerek “Başımızı işimizden kaldırmadan çalışmaya devam ediyoruz. Ama art niyetli çevreler, her zaman olduğu gibi Türkiye aleyhine çalışmalarını sürdürüyor. Ancak unuttukları bir şey var; biz Allah'tan başka hiçbir güçten korkmayız. Türkiye'nin ilerlemesini, her alanda söz sahibi olmasını istemeyenler, son günlerde ilk ihracat trenimizi Çin'e uğurlamamızın ardından, yalanlara sarılarak karalama kampanyaları başlattı. Oysa gerçek başka. Bizlerin görevi de bu gerçeği milletimize anlatmak” dedi.

 

“2’NCİ YÜK TRENİ DE YOLA ÇIKTI”

 

 4 Aralık 2020'de Çerkezköy’den yola çıkan ve İstanbul Kazlıçeşme'den uğurladıkları Türkiye-Çin ilk ihraç blok yük treninin, 8 bin 693 kilometre yol kat edip, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülkeyi aşarak, Çin´in Xi'an şehrine ulaştığını ifade eden Karaismailoğlu, Türkiye-Çin arasındaki ikinci yük treninin de yola çıktığını belirterek “Kim ne yaparsa yapsın, ne söylerse söylesin; bizler yalanlara geçit vermeden hizmetlerimize devam edeceğiz” dedi.

 

“2022 YILI İÇİNDE TAMAMLAYIP TAMAMINI HİZMETE ALACAĞIZ”

 

Bakan Karaismailoğlu, ziyaretlerinin ardından Edirne-Kırklareli Yolu Sazlıdere Varyantı'nın 5 kilometrelik kesiminin açılışı dolayısıyla düzenlenen programa katıldı. Açılışta konuşan Karaismailoğlu, Edirne Kırklareli Yolu’nun İskender-Sazlıdere Varyantı’nın bölgeye, Edirne’ye hayırlı olmasını temenni ederek “İnşallah bu yolun tamamını Kırklareli’ne kadar 2022 yılı içerisinde tamamlayıp, tamamını hizmete alacağız. Zaten Kırklareli tarafından da 10 Kilometrelik yolu hizmete almıştık. Ülke için gurur veren, dünya için örnek olan projeleri üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

 

“EDİRNE’YE DEĞER KATACAK”

 

1915 Çanakkale Köprüsü’nde hummalı bir çalışmanın olduğunu ve bu projenin Edirne’ye çok büyük bir değer katacağını dile getiren Karaismailoğlu, “18 Mart 2022 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Daha erken de açma ihtimalimiz var” ifadelerini kullandı.

 

“YÜZDE 15 SEVİYESİNE GELDİK”

 

Edirne-Halkalı hızlı tren hattında da yoğun bir çalışmanın olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, “Halkalı-Çerkezköy hattında yüzde 15’ler seviyesine geldik. İnşallah hızlı şekilde devam ediyoruz. Halkalı- Çerkezköy arası için de finansman görüşmelerimize devam ediyoruz. İnşallah orasının ihalesini yaptığımızda Edirneli bir vatandaşımız trene bindiğinde buradan Ankara'ya kadar gidebilecek. Hatta önümüzdeki yıllarda buradan Gaziantep'e kadar gitme imkanı olacak. Edirne- Halkalı- Ankara- Konya- Eskişehir ve hatta Sivas'a da gidebilecek direk hızlı trenle. Devamındaki projelerimiz Konya, Karaman, Mersin, Gaziantep'e kadar bir hızlı tren ağı. Bir taraftan kara yolu bir taraftan hızlı trenler. Ülkemizin her tarafında hummalı bir çalışma var” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU