Şarköy Belediyesi'nden şaka gibi cevap

Bir apartmanın ışıklığına kapı açtırarak, mevzuata aykırı bir şekilde kendi dairesinin bir bölümü gibi kullanmaya başlayan kişiye, 3 yıldır kimsenin gücü yetmedi. Mağdur kadının C?

GÜNDEM 21.12.2020 17:37:00 0
Şarköy Belediyesi

Şarköy'ün Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Mine Yorulmaz, 2018 yılının ilk aylarında, dairesinin bulunduğu apartmanın ışıklığına komşusu tarafından kapı açılması ve söz konusu yerin evin balkonuymuş gibi kullanılmaya başlanması üzerine bu kapıyı kapattırmak istedi. Şarköy Belediyesi'ne 18 Haziran 2018 günü dilekçeyle başvuran Yorulmaz, kapıyı açtıran mesken sahibinden şikayetçi olarak, kapının kapatılmasını talep etti.

 

"RUHSATA AYKIRI ORTAK ALAN İŞGALİ" KARARI

 

Mine Yorulmaz'ın başvurusu üzerine Şarköy Belediyesi yetkilileri, 13 Eylül 2018 tarihinde söz konusu binada inceleme yaparak, açılan kapının "ruhsat ve eklerine aykırı ortak alan işgali" olduğuna dair rapor hazırladılar. Raporda, "3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci maddesine göre yapı tadil tutanağı düzenlenerek mühür ve faaliyeti durdurma işlemi yapılmıştır. Kaçak uygulamalar için idari para ceza raporlarına göre 2 bin 565 lira idari para cezası uygulanması ve alınacak encümen kararı tebliğinden itibaren bir aylık süre içerisinde ruhsat alınması veya yıkılması gerekmektedir" denildi. Dönemin Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok imzasıyla gönderilen yazıda da kapının kapatılması ve eşyaların kaldırılması için daire sahibine 10 gün süre tanındı.

 

İKİNCİ RAPORDA YIKIM VE SUÇ DUYURUSU KARARI

 

Raporu inceleyen Şarköy Belediyesi Encümeni, apartman ışıklığına kapı açıp söz konusu alanı kendi dairesinin bir bölümü gibi kullanan Nuri B.'ye 2 bin 565 lira para cezası uygulanmasına karar vererek, bir ay içinde yapıya ruhsat alması veya yıkımı için Nuri B.'ye süre tanıdı. Ancak bu süreçte daire sahibi hiçbir adım atmadı. Bunun üzerine 5 Şubat 2019 tarihinde, Şarköy Belediye Başkanlığı bir rapor daha hazırladı. Bu raporda da "Mühür ve faaliyeti durdurma işlemi yapılmış, idari para cezası ve izinli hale getirilmesi için verilen süre sonunda 4 Şubat 2019 tarihli yerinde ve dosyasında kontrolde kusurun giderilmediği anlaşılmıştır" ifadeleri kaydedilerek, "gerekli yıkım kararı ve Cumhuriyet Başsavcılığına imar kirliliği sebebi ile suç duyurusu kararı alınması gerektiği" yazıldı.

 

 

3 YILDA BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI

 

Yetkililerin hazırladığı raporlar, belediye encümeni kararı, para cezası ve suç duyurusu kararına rağmen değişen bir şey olmadı. Aradan 3 yıla yakın bir süre geçtiği halde sorun çözülmeyince son çareyi CİMER'e başvurmakta bulan Mine Yorulmaz, 28 Eylül 2020 tarihli başvurusunda, o tarihe kadar kimsenin gelip kapıyı mühürlemediğini ve aynı şekilde kullanıma devam edildiğini yazdı. Şarköy Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nden Mine Yorulmaz'a verilen 1 Aralık 2020 tarihli yanıtta ise, "Şikayete konu yer sahibine ulaşılamadığı ve kapılar kapalı olduğu için belediyemiz tarafından herhangi bir işlem yapılmamış olduğu hususunu bilgilerinize arz ederiz" ifadeleri kaydedildi.

 

"KAPI KAPALI OLSA, BEN O İNSANLARI NASIL GÖREYİM?"

 

Aldığı yanıt için "Şaka gibi" değerlendirmesini yapan Mine Yorulmaz, Marmara Haber'e yaptığı açıklamada, 3 yıldır sorunun çözülmediğini belirterek, şunları anlattı: "Meskende ikamet edenler orasını dairenin odası, bahçesi, lavabosu gibi kullanıyorlar. Can ve mal güvenliğim yoktur. İkaz edince 'Biz belediyeye 3 bin lira verdik, orasını aldık' diyorlar. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, şikayete konu yer sahibine ulaşılamadığını ve kapılar kapalı olduğu için herhangi bir işlem yapılmadığını yazmış. Kapı kapalı olsa ben o insanları nasıl göreyim, niye şikayetçi olayım? Kırmızı bültenle arananlar bulunuyor, ama bu sorun çözülmüyor."

 

Haber / Şaban KARDEŞ