Çerkezköy esnafı, destek paketini değerlendirdi

Çerkezköy esnafı milyonlarca esnafın merakla beklediği ve önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni destek paketini değerlendirdi. Bazı esnaflar desteklerin birçok insanın

GÜNDEM 15.12.2020 16:08:00 0
Çerkezköy esnafı, destek paketini değerlendirdi

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yapılan Kabine Toplantısı sonrası milyonlarca esnafın beklediği kira ve hibe desteği hakkında açıklamalarda bulundu. Koronavirüs sürecinde ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan esnaflara 3 ay boyunca aylık biner TL hibe desteği verileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 TL, diğer illerde ise 500 TL kira desteği yapacağız" dedi.

 

“KİRA DESTEĞİNİ ÇOK İYİ KARŞILADIM”

 

Çerkezköy esnafı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan destek paketini değerlendirdi. Çerkezköy Bizim Taksi’de taksicilik yapan Ali Bedir, “Büyükşehirlerdeki esnaflara 750 TL, diğer şehirlerdeki esnaflara 500 TL’lik kira yardımı yapılacağının açıklanması insanları sevince boğdu. Bazı esnaflar ‘bu yardım düşük’ diye düşünüyor olabilir ama şuanda Türkiye kendi ülkesine yardım etmekle kalmıyor bütün ülkelere yardım ediyor. Ben şahsen yapılan bu yardımı çok iyi karşıladım. Keşke imkanlarımız olsaydı daha fazlası verilseydi” dedi.

 

“BİRÇOK İNSANIN DERDİNE İLAÇ OLACAK”

 

Büyükşehirlerdeki esnaflara verilecek 750 TL’lik kira desteği ile ilgili düşüncelerini gazetemiz ile paylaşan 30 yıllık taksici Yüksel Dursun da, “Esnaflarımız bu pandemi başladığından beri sıkıntılı durumdalar. Fakat devletimiz de elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor. Alınan bu karar bence isabetli bir karar. Hiç olmazsa 750 TL, 750 TL’dir. Birçok insanın derdine ilaç olacaktır. Benim düşüncem bu yardım çok güzel. Gönül isterdi ki daha fazla olsun ama pandemi sadece ülkemizi değil tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Koronavirüs salgını devletlerin ekonomilerini çok etkiledi. Devletimiz bu zor günlerde yapabildiğinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanımız da sağ olsun elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Devletimiz güçlü, dimdik ayakta duruyor. Bu konuda biz de devletimizin arkasındayız. Daha çok olsa daha iyi olurdu ama demek ki bu uygun görülmüş” ifadelerini kullandı.

 

“VERİLEN DESTEK YETERSİZ”

 

Çerkezköy Kadir Sobaları İşlemecisi Tayfun Kabaklar da, büyükşehirlerdeki esnaflara verilecek 750 TL’lik kira desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, “Ben bu desteğin herkes için yetersiz olduğunu düşünüyorum. Fakat çok fazla esnaf olduğu için devlet de kendine göre haklı. Esnaf koronavirüs salgını dolayısıyla çok zor günler geçiriyor. Mart ayından beri koronavirüs salgını ile mücadele ediyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte dükkanları kapanan esnaflar var. Bu destek yetersiz” dedi.

 

“İKİ TANE TORUN OKUTUYORUM”

 

Uğur Market İşletmecisi Hatice Korkmaz da, “Koronavirüs salgını işlerimizi çok olumsuz etkiledi. Biz küçük bir marketten iki aile geçiniyoruz. İki tane torun okutuyorum. Geçimimiz zor. Açıklanan 750 TL’lik kira yardımı az, yetersiz. Biz esnaflar kötü bir süreçteyiz. Sadece kendi adıma konuşmuyorum diğer esnaf arkadaşlarım da kötü durumda. Evde kalan insanlar o parayla kirayı mı ödesin, evine ekmek mi götürsün? Her ay fiyatlar artıyor. Vatandaşlar nasıl satın alabilsin ki? Aldıkları ücret sabitken fiyatlara sürekli zam geliyor. İmkanı yok insanların. Biz büyük bir memleketiz. Biz Türkiye Cumhuriyetiyiz. Atatürk’ün hediye ettiği güzel bir ülkede yaşıyoruz. Biz bunun üstesinde gelemesek kim gelir? Biz 7 düveli yenen bir halkız. Birlik ve beraberlikle bu günleri de yeneriz” ifadelerini kullandı.

 

“MAĞDURUZ”

 

Sokağa çıkma kısıtlamasında alkol satışı yapan tekel bayilerin tamamen kapalı olduğunu da belirten Korkmaz, “Koronavirüsten dolayı evinde karantinada olan çok sayıda aile var. Ben bu ailelerimizin evine ekmek gönderiyorum, süt gönderiyorum. Ben kapalı olduğum zaman bu insanlar mağdur oluyor. Kapalı olduğumuzda bir yaşlı kadın beni aradı ve ekmek istediğini söyledi. Evimde ekmeğim olmadığı için gönderemedim. Mahalle arasındaki esnaflar çok önemli. Tekel var diye işletmemizi kapatmak zorunda kalıyoruz. Haksızlık oluyor. Bizi kimse desteklemiyor. Biz mahallelimizi tanıyoruz ve onlara her türlü desteği, yardımı yapıyoruz. Biz kapalı olduğumuzda bu vatandaşlar kime ulaşacak?” dedi. Vatandaşların zor durumda olduğunu da kaydeden Korkmaz, “Fakirlik var, geçim derdi var. Ama ben bir esnaf olarak Gazi Osman Paşa Mahallesi’ne çok teşekkür ederim.  Mahallemizde çok duyarlı insanlarımız var. Koronavirüs zamanında geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara çok destek oldular. Dayanışma örneği sergilediler” dedi.

 

Haber / Buse SERİN