Yılmaz: Anayasa, ilk 3 maddesi dışında tamamen değişmeli

Son zamanlarda sıkça tartışılan anayasa değişikliği ile ilgili konuşan Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, Anayasa'nın ilk  3 maddesi dışında A'dan Z'ye tamamen değ

GÜNDEM 11.12.2020 18:05:00 0
Yılmaz: Anayasa, ilk 3 maddesi dışında tamamen değişmeli

Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrıldıktan sonra Yenilik Partisi’ni kuran Bağımsız Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, bugün Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi’nde plastik sektöründe faaliyet gösteren Sem-Ka Plastik isimli firmayı ziyaret etti.

 

ÜRETİM YAPMAK ÇOK DEĞERLİ

 

Aynı zamanda akrabası ve hemşehrisi olan firma sahibi Turgay Kaya ve firma yetkilileri tarafından karşılanan Öztürk Yılmaz, ziyarette ülke gündemine ilişkin de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öztürk Yılmaz ile gurur duyduklarını belirten Kaya, kendisini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Kaya, Yılmaz’a çıktığı yolda da başarılar diledi. Kaya ile gurur duyduğunu belirten Öztürk Yılmaz da “Bizim köyümüz küçük bir köy. Oradan çıkıp burada sanayici olmak önemli bir şey. Bizi gururlandırıyor. Türkiye’de üretim yapmak çok değerli. Siz de burada üretim yapıyorsunuz. Üretimin ve istihdamın devam etmesi önemli” dedi.

 

“8 İLDE TEİKİLATLARI OLUŞTURDUK”

 

Yenilik Partisi’nin teşkilatlanma çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Yılmaz, 8 ilde teşkilatları oluşturduklarını belirterek “Martta da seçim yeterliliğini alıp kongremizi yapmış olacağız. Kadınlar ve gençler bizim partide çok önemli. Yüzde 50 kadın erkek eşitliği kotamız var. Siyasetle ilgilenen ilgilenmeyen her kesime saygı duyuyoruz. Biz bir ideoloji partisi değiliz, biz kitle partisiyiz. Değişim, dönüşüm, yenilik istiyoruz. İllegal yapılara bulaşmamış her kesime de açığız” dedi.

 

“İLK 3 MADDE DIŞINDA A’DAN Z’YE DEĞİŞMELİ”

 

Türkiye’de şuanda bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Yılmaz “Biz şuanda ittifak sistemlerinde yer almıyoruz. Ne cumhur ittifakında yer alıyoruz, ne de millet ittifakında yer alıyoruz. Zaten bu iki ittifak sistemini birbirinin kopyası olarak görüyoruz. Anayasa’nın ilk 3 maddesi aynen korunmalıdır. Onun dışında ne varsa hepsi A’dan Z’ye değişmelidir. Ülkemizin başkenti, bayrağımız, Atatürk’ün ismi ve onun kurduğu Cumhuriyet ile onun ilkeleri korunmalı, onun dışında ne varsa değişmelidir. Biz tamamen otokratik bir rejim yaşıyoruz” diye konuştu. Bu rejimin Türkiye’ye demokratik bir faydasının olmadığını kaydeden Yılmaz, “Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü yok. Kurumlar aşınmış durumda. Bilgi alamıyorsunuz. TÜİK rakam açıklıyor, ne kadar doğru belli değil. Devletin, bürokrasinin ve siyasetin A’dan Z’ye yenilenmesi lazım. Türkiye’nin bu sistemle hiçbir yere gitmesi mümkün değil. Gider diyen varsa kendini kandırıyor. Ya dünyayı bilmiyor ya çok yerel kasaba politikacısıdır” dedi.

 

“DIŞ DESTEKLİ KUKLA BİR MUHALEFET VAR”

 

Türkiye’nin üretime başlaması, çok değerli olan topraklarını iyi bir şekilde kullanması, dijitalleşmeden iyi bir şekilde yararlanması gerektiğini ifade eden Yılmaz “Türkiye’de varsa yoksa rant. Böyle gidemez. Bu sistemin; ekonomisiyle, işe yaramaz eğitimiyle, sağlığıyla yeniden bir düzenlemeye tabi tutulması şart. Bunu hükümet yapmaz çünkü getiren o. Rejimi de değiştirmez çünkü getiren o. Anayasada kozmetik değişiklik yapar, esaslarına girmez çünkü getiren o. Ama diğer taraftan muhalefete de baktığınız zaman dış destekli kukla bir muhalefet var. Dışarıdan ne geliyorsa onları uygulayan bir muhalefet var” diye konuştu. 4 parti tarafından oluşturulduğu iddia edilen anayasa taslağı ile ilgili de konuşan Yılmaz “Bölücü, Türkiye’yi federasyona çeviren, tamamen Atatürk’ü anayasadan atmak isteyen, kuruluşla ilgili ne kadar hassasiyetimiz varsa pkk’nın ve diğer illegal yapıların diliyle yazılmış bir anayasa taslağından bahsediyoruz. Millet şu kararı verecek, otokratik, baskıcı bir Erdoğan yönetimi mi, dış destekli kukla bir muhalefetin getirdiği bölücü ve ayrıştırıcı bir anayasa mı, bir de onun karşısına çıkan Yenilik Partisi’nin fikirleriyle birleştirici, uzlaştırıcı, bu tartışmaya son verecek bir yaklaşım mı? Biz bu açıdan bakıyoruz” dedi.

 

“GÜÇLER AYRILIĞI YOK”

 

Seçimlere mevcut sistemle gidileceğini dile getiren Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz “Seçime gittikten sonra biz güçler ayrılığını, ifade hürriyetini ve devletin A’dan Z’ye organizasyonunu sağlayacak yeni bir sistem oturtacağız. Yani parlamento yasama yapacak, denetim yapacak; yargı bağımlı ve taraflı olmayacak, yürütmenin alanı belli olacak. 2 model hazırlayacağız. En iyi parlamenter demokratik sistem modeli, en iyi idari federasyona dayanmayan üniter yapı üzerine bir başkanlık modeli. Halka bu ikisi arasında neyi tercih edeceğini sormak istiyoruz. Bir kötü ile bir başkasının getirdiği kötü arasında değil, iki en iyi örneği hazırlayıp bunu sunmak istiyoruz. Altlar var ama güçler ayrılığı yok” dedi.

 

 

“ADALET BAKANININ GÖREVİ TERFİ YAPIP BAŞKAN ATAMAK OLMAMALI”

 

Yargıya hükümet tarafından atama yapılmasını da eleştiren Yılmaz “Hükümet tarafından atama yaptığın zaman hükümete bağlı bir yargı olur. Kılıçdaroğlu ve Akşener de parlamento seçsin diyor, o zaman da parlamentoya bağlı bir yargı olur. Hakimler eğer kendi içinden başkanını ve yönetimini seçemiyorsa, Yargıtay’ı seçemiyorsa, Danıştay’ı seçemiyorsa, Hakimler Savcılar Kurulu halen Adalet Bakanlığı’na bağlıysa o zaman olmaz. Adalet Bakanının görevi tayin, terfi yapıp başkan atamak olmamalı. Onun görevi adaletle, adalet ihtiyacı ile ilgili yasa çıkartmak, adaletle ilgili parlamentoyu çalıştırmak olmalı. Adalet bakanı ya da Cumhurbaşkanı atama yaptığı anda ona bağlı olur” diye konuştu. Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’sinin cumhurbaşkanı tarafından atandığını, 3 tanesinin de parlamento tarafından seçildiğini ifade eden Yılmaz “Anayasa Mahkemesi bağımsız ve tarafsız karar verebilir mi? Bizim modelimizde bütün yargı organları kendi başkan ve yönetimlerini kendi seçecek. O zaman hükümete karşı bağımsız olurlar, parlamentoya karşı bağımsız olurlar, yargı gerçekten yargı olur. Bağımsız ve tarafsız olur. Bizim çıkış yolumuz bu. Seçimden sonra vatandaşla en iyi 2 örneği sunmak. Ama ikisinde de güçler ayrılığı, demokrasi, özgürlük olacak. İkisi de gerçekten vatandaşın anayasası olacak” dedi.

 

“MİLLİ İLAÇ ENDÜSTRİSİ OLUŞTURMA ÇALIŞMAMIZ VAR”

 

Yenilik Partisi olarak bir yıl önceden 4-5 konu üzerinde çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, “Birincisi tohum bizim olacak, hakim olacaksınız. İkincisi ilaç. Milli ilaç endüstrimiz yok. 11 tane aşı var. 11 aşının hepsinde dışarıya bağlıyız. Ürettiğimiz ilaçların yüzde 97-98’inde dışarıya bağımlıyız. Yüzde 2-3 ilaç üretiyoruz onlar da jenerik ilaç yani patenti geçmiş. Biz ilaçta bağımlıyız. Üçüncüsü enerji. İlaca yılda 15-20 milyar dolar paramız gidiyor, enerjiye 40 milyar dolar paramız gidiyor. Ekecek tohum yok. Buna da paramız gidiyor. Biz dijitalleşmede milli bir yazılım yapamıyorsak biz bitmişiz. Bunlar önemli. Pandemi döneminde de milli ilaç konusuna çok önem verdim. Bizim milli ilaç endüstrisi oluşturma konusunda bir çalışmamız var” diye konuştu.

 

“YANDAŞA DAĞITIRSANIZ ELEŞTİRİ ALIRSINIZ”

 

Hükümetin yaptığı doğru şeylerin de olduğunu söyleyen Yılmaz, “Mesela yol yapıyor, köprü yapıyor, havaalanı açıyor. Bunlar hepsi olması gereken yatırımlar. Eleştirilen konu şudur, bunlar hazine garantili, geçiş garantili, hasta garantili verildiği zaman yandaşlara gidiyor ve devlet soyulmuş oluyor. Yoksa köprü, yol, havaalanı yapmasını alkışlamayacak bir tane vatandaş çıkamaz. Yatırım yapmak güzel bir şey. Olması gereken bir şey. Yatırımı yandaşlara, kaymağını yemdaşlara dağıtırsanız eleştiri alırsınız. Eleştiri de bundan kaynaklanıyor. Kamu özel ortaklığında yapılmış, kamuyu zarara uğratan, vatandaşı zarara uğratan ve bütçede sarsıntı yaratan bütün bu yatırımların kamulaştırılması lazım” dedi.

 

“UZAKTAN YAKINDAN BİR ALAKAMIZ YOK”

 

“CHP ile sizin yolunuzu ayıran bu milli söylemler mi? Ya da milli duruşlar mı?” sorusuna da cevap veren Yılmaz “Benim kafam Atatürk’ün kafası. Onların kafasında takip ettikleri başka kafalar var. Baştan ayrılıyoruz. Bizim onlarla uzaktan yakından bir alakamız yok. Türkiye’de milli olmayan hiçbir ideolojiyi, hiçbir düşünceyi kabul etmiyorum. Değişimi halk ile yapıyorum. Dışarının etkisi ile değişim yapmaya kalkanlar anca kukla olurlar. Atatürk bu ülkeyi işgal eden İngilizlerle, Fransızlarla masada kurmadı. Atatürk bu ülkeyi Erzurum’da Sivas’ta halk ile Ankara’ya kitle olarak gelen halkla kurdu. Bu milletle kurdu. Kuklalar başkalarından medet umarlar. Onlar hep eğilirler. Millet iradesine inanan insanlar ise milletin ayağına giderler. Dolayısıyla onlar ile hiçbir şeyimiz örtüşmüyor” dedi. Ziyarette Öztürk Yılmaz’a tandırda pişirilen lavaş ile cağ kebap ikram edilirken, Yılmaz fabrikayı da gezerek üretimle ilgili bilgiler aldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU