"Esnafın ışığı sönerse, ekonomimiz karanlıkta kalır"

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, odanın Kapaklı'daki irtibat bürosunda basın mensupları ile bir araya geldi. Çerkezköy ve Kapaklı'daki vatandaşlara alışverişleri

GÜNDEM 10.12.2020 17:38:00 0
"Esnafın ışığı sönerse, ekonomimiz karanlıkta kalır"

 

 

Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu koronavirüs salgını sürecinde en çok etkilenen işletmelerin küçük ve orta ölçekli yerel esnaf olduğunu belirten Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Çerkezköy ve Kapaklı’daki vatandaşlara alışverişlerini yerel esnaftan yapmaları çağrısında bulunarak “Bugünlerde bölgemizdeki yerel esnafımızdan alışveriş yaparak onların zor günlerde yaşadığı sıkıntılarının bir nebze olsun önüne geçelim. Bu zorlu süreçte bizlerden destek bekleyen ve bizlere hasret kalan yerel esnafımızın yüzlerini güldürmek adına her türlü ihtiyacımızın tedarikini yerel esnaflarımızdan yaparak onların yanında olduğumuzu gösterelim. Bizim ufak ve orta ölçekli esnafımız inanın büyük marketlerden hem daha kaliteli hem daha ekonomik ürün satıyor” dedi.

 

“SAĞLIKLI BİR SONUÇ ALMAYI BEKLİYORUZ”

 

Bakkallarla ilgili bir takım sıkıntıların olduğunu söyleyen Bozdağ “Ruhsatında kantin, büfe veya market yazan ama kapısında başka isim yazan arkadaşlarımız var. Bunu yerel yönetimlerdeki yöneticilerle, zabıtayla, güvenlik güçleriyle paylaştım. Bunda sıkıntı yok” dedi. Alkol satışıyla ilgili de konuşan Bozdağ “Belki de bölgede alkol satışını suistimal edenler var. Bu Türkiye’nin genelindeki bir sorun. Halk alkol konusunda suistimaller yaptığı için bizim esnafımız da mağdur oluyor. Büyük marketler de alkol satışını kesti. Ama diğer ürünleri satmaya devam ediyorlar. Nasıl büyük marketlerde ‘alkol satışı yapmayacaksın’ denilerek kapısı açık bırakılıyorsa bizim de işletmelerimizde ‘alkol satışı yapmayacaksın ama normal satışına devam edebilirsin’ denilmeliydi. Küçük esnafımızın üvey evlat muamelesi görmemesi lazım. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı yaptık. Federasyonumuza, mülki amirliklere, bakanlığa bilgi verdik. İnşallah bu konuda sağlıklı bir sonuç almayı bekliyoruz” dedi.

 

"KAPANAN İŞ YERLERİNİ LİSTELERİNİ BİLDİRDİK"

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden “Pandemi dolayısıyla işyerleri kapalı olan esnafa 2 bin 500 TL maddi yardım yapılması, kapalı olan işyerleri ve işletmelerde çalışan kişilerin meskenlerindeki su ücretlerinde yüzde 50 indirim yapılması, belediyeler tarafından alınmakta olan reklam ilan vergilerinin esnaftan 2020-2021 yıllarında alınmaması, 2021 yılında araçlardan yol izin belgesi alınmaması, belediyenin kendi işyerlerinde esnaftan kira almaması” taleplerinde bulunduklarını söyleyen Ali Bozdağ, “Taleplerimizin ardından bizden kapanan işyerlerinin listelerini istediler. Biz de listeleri  bildirdik” dedi. 

 

“ESNAF 6 AYDA KENDİNİ TOPARLAYAMIYOR”

 

Vergi borçları için yapılandırma sürecinin devam ettiğini belirterek esnafların borçlarını yapılandırabileceğini belirten Bozdağ “Esnafın kredi borçlarının, vergi borçlarının, SGK ve Bağkur primlerinin 1-2 sene faizsiz ötelenmesini talep ediyoruz. Esnaf kredi alıyor ama 3 ay sonra ya da 6 ay sonra ödemeye başlıyor. Esnaf 3-6 ayda kendini toparlayamıyor” dedi. Esnaf ve sanatkarlar adına devletten ‘pandemiden dolayı esnafımızdan bağkur ve SGK bedellerinin 1 yıl alınmamasını, esnaf ve sanatkarların vergiden 1 yıl muaf tutulmasını, işyerleri kapalı olan esnafa 25 bin TL nakdi yardım yapılmasını, yaş sınırlaması olan araçlarda sürenin 2 yıl uzatılmasını’ talep ettiklerini belirten Bozdağ, esnafın elektrik borçları ile ilgili de TREDAŞ’tan destek beklediklerini söyledi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU