Akdeniz meyve sineği tuzak kontrolleri devam ediyor

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından meyve bahçelerinde Akdeniz meyve sineği tuzak kontrolleri devam ediyor.

GÜNDEM 8.12.2020 15:37:00 0
Akdeniz meyve sineği tuzak kontrolleri devam ediyor

Asılan tuzakların büyük bir kısmında Akdeniz meyve sineğinin tespit edildiğini belirten Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, “Akdeniz meyve sineği erginleri, genellikle ev sineğinin 2/3'ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır Akdeniz meyve sineğinin esas zararı larvaları tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısımda bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zaralı tarafından yumurta bırakılan vuruklu olan meyveler hasat zamanından önce dökülür” dedi.

 

İLAÇLANMASI GEREKİYOR

 

Kırklareli’de eylül ayından aralık ayına kadar tuzaklarda tespit edilen zararlının; polifag yani her türlü meyvede zarar yapmakla birlikte ayva, muşmula gibi ürünlere de verebildiğini kaydeden yetkililer, “Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama yöntemi kullanılır; Hazırlanan "cezbedici(İçeriğinde 120 g/L Hidrolize protein bulundurmaktadır.) + insektisit" karışımı ağaçların güney doğusunda büyük bir dala (1–1.5 metrekarelik alan) yapraklar iyice ıslanacak şekilde uygulanır. Zerrecikler yaprakların üzerinde belirgin olarak kalmalıdır. Ağaç başına ortalama 150 gr ilaçlı karışım uygulanır. Bir sıra ilaçlanır, bir sıra atlanır. İkinci ilaçlamada ise ilaçlanmayan sıralar ilaçlanır. Uygulamada başarılı olabilmek için zararlı ile bulaşık tüm bahçelerin ilaçlanması gerekmektedir” dedi.

 

Haber / Buse SERİN