Kuruyemiş alerjisi

Astım ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, kuruyemiş alerjisiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

YAŞAM SAĞLIK 7.12.2020 16:30:00 0
Kuruyemiş alerjisi

 

Kuruyemiş alerjisinin, en yaygın olan besin alerjisi türlerinden biri olduğunu kaydeden Akçay, “Belirtileri çok kısa sürelerde ortaya çıkan kuruyemiş alerjilerinin çok ciddi etkileri olabilir. Besin alerjileri neticesinde gerçekleşen alerjik şokların en yaygın sebebi de kuruyemiş alerjileri. Kuruyemişi yemek kuruyemiş alerjisi için tek sebep değil. Çok küçük bir kuruyemiş parçasının solunması bile alerjiye sebep olabilir” dedi.

 

KURUYEMİŞ ALERJİSİNİN NEDENLERİ

 

Kuruyemiş alerjilerinin nedenlerini de açıklayan Akçay, “Kuruyemiş alerjisi, bağışıklık sisteminin kuruyemişte bulunan proteinlere karşı aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak görünen bu proteinlere karşı vücut tehdit altında olduğunu düşünür ve kendini korumak için bu duruma karşı tepki verir. Bu tepkinin sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir. Yediğiniz ya da soluduğunuz bir parça bile bu alerjinin meydana gelmesini sağlar. Kuruyemiş alerjisi genellikle çocukluk döneminde başlar ve genel olarak ömür boyu devam eder” bilgisini verdi.

 

KURUYEMİŞ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ

 

Kuruyemiş alerjisi olan kişilerde; kuruyemiş yedikten ya da soluduktan itibaren bazı belirtilerin kendini göstermeye başladığını kaydeden Akçay “Bu belirtiler; deri döküntüsü, kurdeşen, burun akması, mide bulantısı, kusma gibi durumlar olabilirken anafilaksi (alerjik şok) gibi şiddetli reaksiyonlar da olabilir. Anafilaksi acil müdahale edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Kuruyemiş alerjisi olan kişilerin yanlarında adrenalin oto enjektörü bulunması gereklidir. Adrenalin oto enjektörü, alerjik şok gibi durumlarda hayat kurtarıcı bir tedavidir” dedi.

 

KURUYEMİŞ ALERJİLERİ ÖMÜR BOYU SÜRMEKTEDİR

 

Kuruyemiş alerjileri ve yer fıstığı alerjilerinin ömür boyu sürme ihtimalinin yüzde 90 civarında olduğunu dile getiren Akçay “Özellikle fındık alerjisinin düzelmesi çok zordur. Kuruyemiş alerjisi, alerjik şok nedeniyle acil servise en sık başvuru nedeni olabilen besin alerjisi türüdür. Uçaklar ya da trenler gibi toplu taşıma araçlarında kuruyemişin bulundurulmaması ve tüketilmemesi konusunda hem görevlilere hem de yolculara bilgi verilmesiyle, kuruyemiş alerjisi olan kişilerin ciddi belirtiler yaşamasının önüne geçebilir. Okul kantinlerinde kuruyemiş satışının yapılmaması gerekir. Çünkü kuruyemiş alerjisi olan çocukların arkadaşları, yanlışlıkla alerjik çocuğa kuruyemiş ikram etmesi hayati tehlike oluşturmaktadır” dedi.

 

Haber / Buse SERİN