İki barajın isale hattı birleştiriliyor

Edirne'nin içme suyu ihtiyacını karşıladığı Kayalıköy Barajı'nda sadece oradaki canlıların yaşamını sürdürecek kadar su rezervi kaldı. Edirne Belediyesi, kentin içme suyu ihtiyacÄ?

GÜNDEM 27.11.2020 09:16:00 0
İki barajın isale hattı birleştiriliyor

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kuraklık nedeniyle su miktarı kritik seviyeye düşen Kayalıköy Barajı ile Süloğlu Barajı’nın isale hatlarının birleştirildiği nokta olan Küküler Köyü’ne giderek, çalışmaları inceledi.

 

 

 “KURAKLIK, HER YERİ TEHDİT EDER HALE GELDİ”

 

Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kuraklık maalesef her yeri tehdit eder hale geldi. Edirne merkezin içme suyunu DSİ ile yaptığımız proje ile 3 yıl önce çözmüştük. Kırklareli Kayalıköy Barajı’ndan yıllık 20 milyon 500 küp suyu Edirne’ye alıp, arıtarak vatandaşlarımızın içme suyunu temin ediyorduk. Ancak aşırı kuraklık nedeniyle DSİ Bölge Müdürlüğü bize bir yazı göndererek, artık Kayalı’dan içme suyu alınamayacak noktaya geldiğini, barajın kritik seviyeye geldiğini ve daha önce su aldığımız Süloğlu Barajı’ndan, en azından yağışlar başlayana kadar, almamızı istediler. 6 gündür burada bir çalışma yürütüyoruz. Kayalıköy’den buraya getirdiğimiz isale hattı ile bundan 30 yıl önce yapılmış Süloğlu isale hattının çakışma noktası. Burada ileri ki günlerde tekrar kuraklık yaşanması ihtimaliyle, bu sorunu kalıcı olarak çözmek adına Süloğlu Barajı İsale Hattı ile Kayalı Köy İsale Hattını, yani Edirne’ye su taşıyan 2 hattı bir noktada birbirine bağlayacağız. Biri 30 yıl önce birisi 3 yıl önce yapılmış hatlar bunlar” ifadelerini kullandı.

 

 

 “MUTLAKA SUYU TASARRUFLU KULLANALIM”

 

Kayalıköy Barajı’nda yeterli su olduğunda suyu Kayalıköy Barajı’ndan ama Kayalı Köy Barajı’ndan su rezervi düştüğünde buradaki vanaları açarak, Süloğlu Barajı’ndan su almaya devam edeceklerini belirten Gürkan, “Böylece Edirne’nin önümüzdeki günlerde de kuraklık olabileceği düşüncesiyle A ve B planlarını şimdiden devreye almış olacağız” dedi. Gürkan, Kayalı Köy’deki su rezervinin sadece oradaki canlıların yaşamını sürdürecek kadar kaldığını da belirterek, “Yağış olmazsa Süloğlu’nun suyu bize 6 ay kadar yetecek gibi duruyor. Ama inşallah yağış olur çünkü bu barajlar tarımsal sulamada da kullanıyor. Pandemi var hijyen kurallarına uymamız gerekiyor ama bu suyu tasarruflu kullanmamamız anlamına gelmiyor. Mutlaka suyu tasarruflu kullanalım” dedi.

 

 

Haber / Menşure KARDEŞ