Ilık: Ek tedbirlerin acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, koronavirüs ile mücadele kapsamında geçtiğimiz hafta açıklanan tedbirleri değerlendirdi. Eğitim ve yeme içme sektörünün d

GÜNDEM 23.11.2020 17:10:00 0
Ilık: Ek tedbirlerin acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz

 

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, yaptığı açıklamada, yeni tedbirlerden etkilenen işletmelere yönelik ek desteklerin verilmesi gerektiğini söyledi.

 

“YAKINIMIZDAKİ İNSANLARIN ACI HABERLERİNİ ALMAYA BAŞLADIK”

“Eğitim ve yeme içme sektörünün doğrudan ve pek çok sektöründe dolaylı olarak etkilendiği yeni tedbirler, 20 Kasım’dan itibaren uygulanmaya başladı” diyen KTSO Başkanı Ilık, “Bu sektörlere yönelik somut ek tedbirlerin acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Koronavirüs salgını Mart ayından beri sağlığımızı ve ekonomimizi tehdit ediyor, maalesef durum çok ciddi. Yakın çevremizden tanıdığımız insanların acı haberlerini almaya başladık, çok üzgünüm. Öncelikle bu süreçte hayatı kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Sağlık çalışanlarımızın gösterdiği insanüstü mücadeleden ötürü kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Umuyorum ki en kısa sürede bu salgını aşacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

“GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR”

Iık, “Kasım ayına gelindiğinde salgının ulaştığı boyut yeni tedbirlerin alınmasını gerektirdi ve hükümetimiz geçtiğimiz hafta bir dizi tedbir yayınladı. Eğitim ve yeme içme sektörlerinin ve bu sektörlerle sıkı ilişki içinde olan işletmelerin bu yeni tedbirlerden doğrudan etkileneceğini görüyoruz. Ülkemizde ve ilimizde istihdamın önemli bir oranı bu sektörlerde gerçekleşiyor. Salgının yayılmasını engelleyici tedbirlerin yanı sıra hem işletmeleri hem de çalışanları koruyacak ekonomik tedbirlerin de zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor. Mart ayında başlatılıp Haziran ayında gevşetilen ilk tedbir döneminin yaraları henüz sarılamamışken tekrar zorlu bir sürece girdik. Üstelik Mart-Haziran döneminde ertelenen kira, vergi ve SGK Borçları, kullanılan kredilerin geri ödemeleri gibi maliyetlerin vadesi geldi. Bu yeni tedbirlerden doğrudan etkilenen işletmelerimiz açısından durumu daha da zorlaştırıyor. Hükümetimizin bu konuları tekrar değerlendirmesi ve sektörlerin ayakta kalması için gerekli adımları atması gerekiyor” dedi.

 

“EKONOMİ HERKESİN BİRBİRİNE BAĞLI OLDUĞU BİR ZİNCİR”

“Kahvehaneler ve Gel Al/Paket Servisi Hizmeti’ne uygun olmayan ya da bu çalışma sisteminde maliyetlerini karşılaması mümkün olmayan pek çok işletme kapanmak durumunda kaldı” diyen Ilık, “Açık olanlar da işlerinde yüzde 70 oranında azalma bekliyor. Okulların online eğitime geçmesiyle birlikte özel eğitim kurumları ve öğrenci taşıma sektörü büyük bir mağduriyet içinde. İlimizde binlerce, ülkemizde ise milyonlarca insanı doğrudan etkileyecek bu süreçte acil somut desteklere ihtiyaç var. Bu sektörleri ayakta tutmak diğer sektörler için de çok önemli zira ekonomi herkesin birbirine bağlı olduğu bir zincir. Eğer bu sektörleri ve geçimini buradan sağlayan insanları ayakta tutamazsak diğer sektörleri de ayakta tutmamız zor olacaktır. Hükümetimizin bu konuları gözden geçirerek uygun tedbirleri alacağına ve geleceğe daha da güvenle bakmamızı sağlayacağına inanıyorum. Hem malımızın hem de canımızın tehdit altında olduğu bu süreçte herkese sağlık ve sıhhat diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

Haber / Buse SERİN