İlk dersi Sayıştay Başkanı Baş verdi

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Dersi, "Denetim Tarihi ve Kariyer Planlaması, Muhasebe-Denetim Mesleğinin Geçmişi, Bugünü ve Ge

GÜNDEM 18.11.2020 13:31:00 0
İlk dersi Sayıştay Başkanı Baş verdi

 

 

Açılış Dersine; Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal Çağlar, fakülte akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

 

İlk dersin açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal Çağlar, yaptı. Prof. Dr. Ünal Çağlar, açılış konuşmasında fakültelerinin açılış dersi etkinliğine katıldığı için Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’a teşekkür ederek fakültelerinin akademik ve idari personel sayıları, öğrenci sayısı, eğitim imkanları, fiziki durumu ve projeleri hakkında bilgiler paylaştı.

 

“ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK FAKÜLTELERDEN”

 

Rektör Şengörür de, “Bölgemizdeki sanayi kuruluşlarıyla birlikte kalkınma konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu’nun "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında “GIDA” alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlenmiştir. Şüphesiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de ihtisaslaşma çalışmalarımızda önemli rolü olacak fakültelerimizdendir. Üniversitemiz tüm birimleriyle ülkemize ve bölgemize değer katan bir üniversite olmak için çalışmalarını hız kesmeden devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.

 

SAYIŞTAYLAR İKİYE AYRILIYOR

 

Açılış konuşmalarından sonra Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, “Denetim Tarihi ve Kariyer Planlaması, Muhasebe-Denetim Mesleğinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlıklı açılış dersini verdi. Sayıştay Başkanı Baş, açılış dersine yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek başladı. “İnşallah yüz yüze ortamlarda da buluşacağız. Bunun da şimdiden programını yapmış olalım” diyen Baş, bugünlerde Sayıştay raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşüldüğünü söyledi. Dünyada Sayıştayların genel olarak yargısı olanlar ve yargısı olmayanlar diye ikiye ayrıldığını belirten BAŞ, şöyle konuştu: “Yargısı olmayan Sayıştaylar kendi içinde bir daha ayrılıyor. Ancak yargısı olan Sayıştaylar dediğimizde dünyada yaklaşık 50 civarında Ülkemizdekine benzer yargısı bulunan Sayıştay var. Demek oluyor ki Sayıştay’ın bir denetim fonksiyonu, bir de yargılama fonksiyonu var. Yargısı olmayan Sayıştaylarda yargılama fonksiyonu olmayıp sadece denetim fonksiyonu var. Peki neyi denetliyor Sayıştaylar? Kamu kaynaklarını kullananları denetliyor”

 

“ÜST KURULUŞU VE BÖLGESEL KURULUŞLARI VAR”

 

Baş, “Sayıştayların bir üst kuruluşu var, bir de bölgesel kuruluşlar var. Bir Sayıştayın yüksek denetim kurumu olup olmadığı yüksek denetim kurumları birliğine kayıtlı olup olmadığına bakılarak anlaşılabilir. Dolayısıyla önümüzde bir Uluslararası Sayıştaylar Birliği var. Birliğin öngörmüş olduğu kurallar var. Onun öngörmüş olduğu kurallara uygun yapılanmalarda yüksek denetim kurumu olarak oraya kaydediliyor.  Türk Sayıştayı olarak Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı (INTOSAI) üyesiyiz. Asya da olan bir ülke olarak Asya Sayıştaylar Birliği’ne de üyeyiz. Ayrıca bir de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerinin sayıştaylar birliği var. Türkiye 6 yıl başkanlığını yürütmüştür” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yener AKBABA