"Yoğun bakım ünitelerinin yüzde 70'i dolu"

Edirne Sultan 1´inci Murat Devlet Hastanesi'nin sığınağı 10 yataklı yoğun bakım ünitesine dönüştürüldü. Edirne İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, "Edirneâ€

GÜNDEM 12.11.2020 15:22:00 0

 

 

Edirne İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, bütçe görüşmeleri devam eden İl Genel Meclis toplantısına katılarak, müdürlüğün çalışmaları ve projeleri hakkında sunum yaptı.

 

“ASTIM VE BRONŞİT HASTALARININ ÇOK AKTİFLEŞTİĞİ BİR DÖNEM”

 

Yıldırım, “Edirne´de ilçelerle birlikte toplam 40 adet filyasyon aracı var. Bu noktada diğer illere göre şanslıyız. İldeki yatak, ameliyathane ve yoğun bakım sayımız, ilimizin nüfusuna göre çok özel bir durum olmazsa şu an yeterli seviyede. 194 tane erişkin yoğun bakım yatağımız var. Nüfusa göre yoğun bakım sayılarımız da oldukça iyi ama bu dönem özellikle kronik akciğer hastalığı dediğimiz, astım ve bronşit hastalarının çok aktifleştiği bir dönem. Dolayısıyla her sene tüm Türkiye´de olduğu gibi bizde de kasım ayıyla birlikte yoğun bakım doluluk oranları artar. Şu anda yoğun bakım doluluk oranları yüzde 70’lerde. Ama biz bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz" dedi.

 

KURULUMLARINI ASELSAN YETKİLİLERİ YAPTI

 

Koronavirüs önlemleri kapsamında Sultan 1´inci Murat Devlet Hastanesi’nin sığınağını da yoğun bakım ünitesine çevirdiklerini söyleyen Yıldırım, "Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'ndeki sığınağı, 10 yataklı yoğun bakıma çevirdik. Bakanlığımızdan 10 tane yeni ventilatör aldık. ASELSAN yetkilileri kurulumlarını yaptı. İlk kez bir sığınakta böyle güzel bir yoğun bakım gördüklerini söylediler. İnşallah kullanmak zorunda kalmayız ama biz önlemlerimizi aldık. Aynı şekilde Uzunköprü Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Ünitesi'nin 4 yatağını yoğun bakıma çevirdik. Keşan Devlet Hastanesi'nin sığınak bölümünde yoğun bakım çalışmamız var. İnşallah orayı da yoğun bakıma çevirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

“HAREKETLİLİK EŞİTTİR KORONA”

 

Koronavirüsün arttığı günlerle mart ayındaki sürecin arasında fark olduğunu belirten Yıldırım, "O süreçle bu süreç arasında bir fark var. O süreçte sosyal hayat durdurulmuştu, yani kamu vardiyalı çalışıyordu, özel sektör çalışmıyordu, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı dışarı çıkamıyordu. Şu anki süreçte normal hayatımız ve hareketlilik devam ediyor. Hareketlilik demek, eşittir korona demek. Yani o dönemi iyi atlattık ama şu anki dönemimiz daha büyük önem arz ediyor. Biz de önlemlerimizi buna göre alıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber/ Menşure KARDEŞ