Edirne Kırmızısı toprakla buluştu

15. Yüzyılda Edirnekâri ustalarının kullandığı ve zamanla ortadan kaybolan Edirne Kırmızısının yeniden günümüz değerlerine kazandırılması amacıyla Trakya Tarımsal Araştırma arazisinde

GÜNDEM 12.11.2020 15:12:00 0
Edirne Kırmızısı toprakla buluştu

 

Trakya Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortak çalışması ile oluşturulan proje ile Muhteşem Edirne Kırmızısının tohumları Edirne Valisi Ekrem Canalp,  Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve ilgili kurum müdürlerinin katılımları ile toprakla buluştu.

 

“YENİDEN CANLANACAK”

 

Tohum ekim etkinliğinde konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, geçmişin hatırasında kalan Edirne Kırmızı’nın artık yeniden canlanacağını ifade ederek “Bugün burada ekeceğimiz tohumlarla önümüzdeki yıllardan itibaren burada yeniden canlanacak. Bu çerçevede Trakya Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi ile işbirliği içerisindeyiz. Bütün bu çabaları ve gayreti bir araya getirmek suretiyle Türk kültürünün bir motifi olarak Edirne Kırmızısını ortaya koyacağız. Yaygın bir kullanımı olacak ve içerisinde kimyasal bir ürün olmayan bu kök boya uygulaması el sanatları ve süsleme sanatlarında kullanılabilecek” dedi.

 

DEĞERLERİMİZ ARASINDA YENİDEN YERİNİ ALACAK

 

Vali Canalp “Edirne Kırmızısı geçmişimizin bir parçasıydı ve yok olmuştu uzunca bir zamandan bu yana tekrar canlandırmak için çalışmalar yaptık ve önümüzdeki dönemle uygulamaya geçecek” diyerek çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından tohumlar toprakla buluşturuldu. Edirne Valisi Ekrem Canalp da ekim yapılan alanda kurulan ve uygulamalı olarak kök boya yapılan kazanların başına geçerek ürünleri inceledi. Yetkililer, tohumdan üretimine, motiflerde kullanılmasına kadar geniş çaplı Ar-Ge çalışmaları yapılarak Rumeli Kültür Sanat Akademisi’nin üzerinde çalışmalarını özenle sürdüreceği en önemli tarihi değerlerimizden biri de Edirne Kırmızısı’nın tarihi ve kültürel değerler arasında yerini yeniden alacağını söyledi.

 

Haber / Yener AKBABA