Hukuk Fakültesi'nin açılış dersini TBMM Başkanı Şentop verdi

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Dersi, video konferans yöntemiyle yapıldı. Hukuk Fakültesi'nin ilk dersini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı

GÜNDEM 10.11.2020 16:29:00 0
Hukuk Fakültesi

Açılış Dersine; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur, Genel Sekreter Ahmet Şimşek, Hukuk Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

 

“ARZUMUZ, EN YAKIN ZAMANDA YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAMAK”

 

İlk dersin açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür ve Kırklareli Valisi Osman Bilgin yaptı. Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, “Sevgili öğrencilerimiz, gönüllerimiz muhakkak ki bu derste yüz yüze olalım isterdi. İlk dersimizi ve diğer derslerimizi pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştiriyoruz. Arzumuz, hepimizin sağlık ve güven dolu bir ortama kavuştuktan sonra en yakın zamanda yüz yüze eğitime başlamaktır. Ancak bu süreçte de üniversitemizin ve fakültemizin sizlerin evrensel hukuk ilkelerine bağlı adil ve donanımlı hukukçular olarak yetişmeniz için elinden gelen bütün gayreti sarf edeceğinden emin olabilirsiniz. Bu vesileyle pandemi dolayısıyla Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden aramıza katılan öğrencilerimize de “Üniversitemize Hoş Geldiniz” diyorum” dedi. Rektör Şengörür, 29 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Kırklareli Üniversitesi’nin bugün itibariyle; 11 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvarı ve 14 uygulama ve araştırma merkezinde 785 akademik ve 475 idari personeli ile 24 bin 163 öğrencisine hizmet vermekte olduğunu söyledi. Uluslararasılaşmaya büyük önem verdiklerini de vurgulayan Şengörür, 45 farklı ülkeden 2 bin 115 uluslararası öğrencinin Kırklareli Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olduğunu belirtti.

 

“HUKUK FAKÜLTELERİNİN SAYISI ARTTI”

 

Kırklareli Valisi Osman Bilgin de konuşmasında, “Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ülkemizdeki üniversite sayılarının artmasıyla birlikte hukuk fakültelerinin sayısı da farklı bölgelerimizde arttı. Eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte toplumun her kesiminin eğitim olanaklarından faydalanması, ülkemizin gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın Hakkari’den Edirne’ye, Muğla’dan Artvin’e kadar yapmış olduğu bu girişimin önemi belki bugün tam olarak anlaşılmasa bile önümüzdeki süreçlerde çok daha iyi anlaşılacağını ve ülkemize eğitim açısından çok büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

 

KUŞAKLAR ARASI FARKLILIKLARA DİKKAT ÇEKTİ

 

Açılış konuşmalarından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Hukuk Fakültesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı açılış dersini verdi. Yargı ile ilgili işlemlerin dijital ortama aktarıldığını, online duruşmaların yapılabildiğini anlatan Şentop, UYAP sistemine geçişin ardından Türkiye'de birçok hakim ve savcının emekliliğini istediğini, bunun sebebinin yeni sisteme dahil olmakta yaşadıkları sıkıntı olduğunu anlattı. Kuşaklar arasında büyük farklılıklara dikkat çeken Şentop, "Bizim 20. yüzyılın son çeyreğinde yaşanan değişimin hızını dikkate aldığımızda, kuşaklar arasındaki bu çatışmanın, kültür farklılığının çok büyük mesafelerle açıldığını görmemiz gerekir. Bambaşka bir dünyaya doğru gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

“ESKİDEN BİLGİ ÇOK ÖNEMLİYDİ”

 

Eskiden bilginin çok önemli olduğunu dile getiren Şentop, kendisinin para biriktirerek bir genel kültür ansiklopedisi aldığını anlattı. Şu an her yerden bilgiye ulaşılabildiğini vurgulayan Şentop, "Bu bilgilerin doğruluğu meselesi ayrıca bir tartışma meselesi. Şimdi artık gençlerimize, çocuklarımıza eğitim verirken onlara bilgi yüklemek yerine, şüphesiz temel bilgileri elbette almaları gerekir ama bilgiden çok önlerine çıkan bilgiyi, doğru bilgi olup olmadığını değerlendirecek kriterlerle mücehhez hale getirmek ve ayrıca elde ettikleri bilgileri mukayeseli bir şekilde değerlendirip, yorumlayıp onlardan bir takım sonuçlar çıkarabilecek şekilde bir eğitime yönlendirmemiz lazım” dedi.

 

“DÜZENLİ ÇALIŞMAYI GEREKTİRİYOR”

 

"Hayatımız, hukuk tarafından düzenlenmiş bir hayattır” diyen Şentop, “Ancak hukukçu olmayanlar bunun farkına, madalyon ters döndüğü zaman varabiliyor. Hukuk - hayat ilişkisini doğru bir şekilde kurmak önemli. Hukukta okuduğumuz şey, tamamen yaşadığımız hayattan farklı, bambaşka, tamamen teorik, soyut birtakım mülahazalardan ibaret bir şey değil. Yaşadığımız hayatın yazıya dökülmüş şeklidir hukuk. Bunu bu şekilde, hayatla ilişki içerisinde kavramak, anlamak gerekir." ifadelerini kullandı. Hukuk bölümünü tercih eden öğrencilerin şanslı olduğunu da belirten Şentop, öğrencilerin, hukuk -hayat ilişkisini tam manasıyla idrak ederek bu şanslarını bir imkana dönüştürmeleri gerektiğini söyledi. Öğrenmenin planlanması, yönetimi, kontrolünün öğrencinin elinde olduğunun altını çizen Şentop, hukuk öğreniminin düzenli çalışmayı gerektirdiğini dile getirdi.

 

Haber / Yakup KARATEPE