"Organlarımız toprak olmasın, hayat olsun"

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulundu. Başta sağlık çalışanları olmak üzere toplumun bütÃ?

GÜNDEM 4.11.2020 13:52:00 0
"Organlarımız toprak olmasın, hayat olsun"

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan ve İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

 

 “ORGAN BAĞIŞI, KİŞİLERİN YAPABİLECEĞİ EN KUTSAL BAĞIŞTIR”

 

Organ yetmezliğine bağlı olarak organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Vali Yıldırım, “Ancak organ bağışı oranları bir seviyede seyretmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız sağlıklarına kavuşmadan hayatlarını kaybedebilmektedirler.  Bilindiği üzere her yıl 3-9 Kasım arası Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan Organ Bağışı Haftası’nı etkin ve verimli bir şekilde kutlamanın organ bağışı hususunda vatandaşlarımızda bilinç oluşturmak ve dolayısıyla bu konuya yeni bir bakış açısı geliştirmek için çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Organ bağışı, kişilerin yapabileceği en kutsal, en anlamlı bağıştır. Bazen görmeyen bir hastanın görmesini ya da hayatına diyaliz makinesine bağlı olarak sürdüren diyaliz hastasının hayata dönmesini sizler sağlayabilirsiniz” dedi.

 

“ÜMİTLE BEKLİYORLAR”

 

Vali Yıldırım, “Hayattayken böbreğimizin birini, karaciğerimizin bir parçasını hiç tereddüt etmeden bir yakınımızın hayatını kurtarmak için verebiliyoruz. Ancak öldüğümüzde organlarımızın hayat kurtarmak amacıyla nakledilmesini kabul etmekte tereddüt gösteriyoruz. Rakamlar bize gösteriyor ki her 1 milyon nüfus başına vefat eden 25 kişinin organları bağışlansa ülkemizde organ nakli bekleyen hasta kalmayacak, hepsinin hayatları kurtulabilecektir. Hayat devam eden bir süreçtir. Bizler Organ Bağışı Haftası olduğu için mutluyuz ancak organ bağışının 52haftanın hepsinde, 365 günün tamamında konuşulmasını istiyoruz. Çünkü organ nakli bekleyen hastalarımız her gün bekliyorlar. Her gün tekrar tekrar o ümitle yaşıyorlar. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere toplumun bütün bireylerini organ ve doku bağışı konusunda birlik olmaya, ‘Bir organ bir hayattır’ düsturuyla insanları yaşatmaya vesile olma noktasında duyarlı olmaya davet ediyorum. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız il sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ bağışı yapan merkezlere, aile hekimliklerine başvuru yaparak detaylı bilgi alabilirler. Organlarımız toprak olmasın, hayat olsun, can olsun, yaşamaya devam etsin istiyoruz. Bu vesileyle bütün vatandaşlarımıza sağlıklı günler temenni ediyor, saygıyla selamlıyorum” dedi.

 

“ONLARIN SESİ OLMAK ZORUNDAYIZ”

 

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan da, yaptığı açıklamada, “Yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine Organ Bağışı denilmektedir. Yapılan maddi bir bağışla başkalarına aş, iş, barınak, yer ve kıyafet temin edebiliriz. Ama asla onları hayata yeniden döndürecek çarpan bir kalp, nefes olan bir akciğer, görmesini sağlayacak bir göz, karaciğer, böbrek sağlayamayız. Kişilerin sağlığı yerinde olmayınca yiyecek ekmeğin, giyecek kıyafetin hiçbir önemi yoktur. Organ bağışı, kan bağışı gibi insanlara hayat vaat etmektedir. Birçok hastanın organ nakli beklediğini ve bu durumun onlar için ‘hayat’ anlamı ifade ettiğini herkesin bilmesi gereklidir. Bir insanın organlarını bağışlayarak başka insanların yaşama şansı olacağını, bir gün herkesin organ nakline ihtiyaç duyabileceğini bilmesi, duyarlılığını en üst seviyeye çıkarması en temel insani görevimiz olmalıdır. Dünyanın birçok ülkesinde çok daha fazla bağışlar yapılırken maalesef ülkemizde çok fazla organ bağışı yapılmamaktadır. Bunun acı ve ızdırabını umutla bekleyen tüm hastalarımız ve yakınları çekmektedir. Organ nakli bekleyen hastalarımız seslerini çıkaramıyor, takatleri yok, diyalizdeler, yoğun bakımdalar, cihaza bağlılar. O yüzden biz onların sesi olmak zorundayız. Hayat kurtarmak için sağlık personeli olmaya gerek yok. Sizlerde organlarını bağışlayarak hayat kurtarabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

“DUYARLILIĞA DAVET EDİYORUM”

 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan da, yaptığı çağrıda, “Her yıl 3-9 Kasım arası Organ Bağışı Haftası olarak kutlanıyor. Bu vesileyle organ bağışının hayati önemini bir kez daha vurgulayarak, organ bağışı konusunda farkındalığın ve bağışçı sayısının arttırılması amacıyla duran hayatlara dokunmak, candan cana yapılabilecek en büyük iyilik olan organ bağışı konusunda sizleri duyarlılığa davet ediyorum. Organ bağışı, her geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık 1,5-2 katı bir artış göstermekte olup bu artış maalesef çok yetersiz kalmaktadır. Ülkemizde yılda bir milyon nüfus başına azami 25 kadavra donör sağlayabildiğimiz taktirde organ nakli bekleme listelerindeki hastaları tedavi etme şansını yakalayabiliriz.2019 yılında ilimizde faaliyet gösteren sağlık tesislerinde beyin ölümü gerçekleşen 11 hastamızdan sadece 2 hastamızın organları yakınları tarafından bağışlanmıştır. Kadavradan organ bağışında yıllık ortalamanın çok altında kalıyoruz. Bu nedenle her yıl ülkemizde 6-7 bin kişi organ nakli beklerken yaşamlarını kaybediyor. Yaş ortalaması da oldukça düşük. Örneğin böbrek hastalarının yüzde 50’sine yakının 5-40 yaş arası kişilerden oluştuğunu tespit ediyoruz. Bir böbrek hastası ya da karaciğer hastası yakınlarından bağış alabiliyor ancak kalp, ince bağırsak, akciğer bekleyen hastalarımız canlıdan canlıya değil sadece kadavradan gelen organlarla hayata devam edebilmektedir. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastayı hayatta tutmamız imkansız ancak organ bekleyen ve nakil olan hastanın hayata tutunması, çalışması, evlenmesi organ nakli ile mümkün olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN