Edirne'de apartmanlar denetleniyor

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'de birden fazla katlı binaların altında yer alan iş yerlerinin denetlenmeye başladığını açıkladı. Gürkan, "Depremin nasıl ve ne zaman geleceği

GÜNDEM 3.11.2020 11:02:00 0
Edirne

“Deprem öldürmez, binalar öldürür” diyen Başkan Gürkan, “Maalesef bu gerçeği biz Türkiye olarak çok sık yaşayan ülkelerden birisiyiz. Ülkemizin belli bir kesimi deprem bölgesinde, fay hatlarına çok yakın. Elbette 1999 Gölcük depreminden sonra Türkiye’de bu anlamda çok ileri tedbirler alındı. Fonlar oluşturuldu, destekler geliştirildi, deprem yönetmeliği çıkarıldı, binaların bu yönetmeliğe göre yapılması şartları getirildi. Ama İzmir’de gördük ki kuralları yazmanız bir şey ifade etmiyor” dedi.

 

“KURALLAR KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR”

 

Başkan Gürkan, “Eğer kuralları uygulamazsanız, cezai yaptırımları uygulamazsanız, yaptığınız kurallar sadece kağıt üzerinde kalıyor. İzmir’de ilk etapta yıkılan binalara baktığımızda birçoğunun apartman altındaki işyerlerinde; o işyerini genişletmek için yapılan hatalı çalışmalardan kaynaklandığını görüyoruz. Nedir bu; bir apartman altına işyeri açılmış, alanı genişletmek için apartmanın taşıyıcı kolanları zafiyete uğratılmış, bazısında tamamen kesilmiş, bazısında zarar verilmiş. Böyle olunca bir sarsıntıda o apartman tümüyle çökerek, insanlarımıza adeta bir mezar oldu” dedi.

 

“DEPREMİN NASIL VE NE ZAMAN GELECEĞİ HİÇ BELLİ OLMAZ”



Edirne Belediyesi olarak bağımsız binalar daha sonra olmak üzere, özellikle birden fazla katlı binaların altında yer alan, işyerleri ya da başka amaçla kullanılan, konut olmayan binaların denetimine başlayacaklarını belirten Gürkan, “İlk etapta teknik bir denetim olmayacak. Apartman altında bir işyeri oluşturulmuş ve bu iş yeri yapılırken, olması gereken kolonlar, kirişler bir zarar görmüş mü – görmemiş mi; herhangi bir tahribata uğramış mı? Bunların ilk etapta çok hızlı bir şekilde tespitini yapacağız. İnşallah Edirne’de böyle bir şey çıkmaz. Ama çıkarsa da kanunların bize verdiği yetkiyle, teknik ve statik incelemeleri yaparak, kimseye hatır-gönül demeden kanunun emrettiği şekilde, sert bir şekilde müdahale edeceğiz. Bunu halkımız için, Edirneliler için, Edirne için yapmak zorundayız. Depremin nasıl ve ne zaman geleceği hiç belli değil. Sorumluluğumuz gereği ve vatandaşlarımızı korumak için bunları yapmak zorundayız ve kararlılıkla yapacağız.  Böyle bir bina çıkarsa önce mühürleyeceğiz, sonra teknik testleri paylaşacağız. Gerekirse o binaların boşaltılmasını sağlayacağız. Can her şeyden önemli. Dün İzmir’de depremzede vatandaşlar ile konuşurken, o insanların gözünde gördüğümüz tereddüttü, korkuyu, kaygıyı hiç kimsenin yaşamasını istemeyiz. Sorumluluğumuz Edirne’ye, Edirnelilere karşı. Biz de bu sorumluluğu yerine getireceğiz. Kararlılıkla” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yakup KARATEPE