Cumhuriyet, can siperane bir mücadelenin eseridir

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "29 Ekim 1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, Kurtuluş Savaşı boyunca genç, yaşlı, kadın, erkek

GÜNDEM 29.10.2020 16:19:00 0
Cumhuriyet, can siperane bir mücadelenin eseridir

Cumhuriyetimizin ilanının 97’nci yılı tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ ve Kapaklı’da da törenle kutlandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Tekirdağ Valiliği’nde düzenlenen tebrikat töreninde Vali Aziz Yıldırım tebrikleri kabul etti. Törene AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Piyade Alb. Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, protokol üyeleri, kurum müdürleri, siyasi partilerin il başkanları, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

 

CUMHURİYETİ AYAKTA TUTAN YEGANE KUVVET; MİLLETİN KENDİSİDİR

 

Tebrikat töreninin ardından Tekirdağ Valiliği önünde tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Törende konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım konuşmasına Ömer Bedrettin Uşaklı’nın ‘Akdeniz’e Doğru’ isimli şiirini okuyarak başladı. 29 Ekim 1923’ün, Türk Milletinin yüksek karakterinin tecelli ettiği Cumhuriyet idare şeklinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildiği tarih olduğunu belirten Vali Yıldırım, “29 Ekim 1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, Kurtuluş Savaşı boyunca genç, yaşlı, kadın, erkek demeden verilen can siperane bir mücadelenin eseridir. Dönemin imkânsızlıkları ve zorluklarına rağmen, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılmış bir zaferdir. Cumhuriyet yönetiminde milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir. Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet; milletin kendisidir. Türk Milleti, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. Cumhuriyetimizin temel hedefi; görevlerini yerine getiren, haklarını kullanabilen, özgüveni gelişmiş, üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur” dedi.

 

“CUMHURİYET EBEDİYEN PAYİDAR KALACAKTIR”

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu  “Egemenlik; kayıtsız, şartsız milletindir” ilkesinin, devletin ve rejimin temelini oluşturduğunu dile getiren Yıldırım, bütün bunların teminatının Cumhuriyet olduğunu vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin her türlü şer odağının boş çabalarına karşın, önünde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğini, benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek, Büyük Türkiye ideali yolunda verdiği kararlı mücadeleyi sürdüreceğini kaydeden Yıldırım, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Cumhuriyete ve vatanına gönülden, karşılıksız bağlı evlatları bir gün toprak olsa da Türk Milletinin karakterine en uygun yönetim şekli olan Cumhuriyet ebediyen payidar kalacaktır” dedi. Vali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatan sevgisi ile canlarını gözlerini kırpmadan veren kahraman silah arkadaşlarını, vatan savunmasında ve demokrasi mücadelesinde kanlarını ay yıldızlı bayrağımıza veren şehitlerimizi anarak konuşmasını tamamladı. Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Ebru Nayim Fen Lisesi öğrencisi Beren Eker “Bugün” adlı şiiri okudu.

 

 

“CUMHURİYET TÜRK MİLLETİNİN GEÇMİŞİ, BUGÜNÜ VE YARINIDIR”

 

Cumhuriyetin 97’nci yılı Kapaklı’da da törenle kutlandı. Saat 11.30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tebrikat töreninin ardından Konferans Salonu’nda program düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu’nun konuşması ile devam etti. Cumhuriyetin, milletimizin yeniden diriliş ve var olma başarısı olduğunu kaydeden Hamitoğlu, “Cumhuriyet, dili, bayrağı, marşı, başkenti ve temel özellikleri ile ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütünlüğü ifade etmektedir. Milletimizin tarih boyunca Cumhuriyet rejimi ile kazandığı değerleri, toplum hayatının vazgeçilmez unsuru olarak benimsemiş; karşılaştığı sorunları ise birlik ve beraberliğinden taviz vermeden aşmış ve aşmaya devam etmektedir. Cumhuriyet, milletimizin dirilişi ve yükselişidir. Ulusal onurunun bayraklaşan simgesidir. Bu sebeple ülkemizin birlik ve beraberliğini; ekonomik krizler, çeşitli terör unsurları, bölücü ve yıkıcı gruplar ile adı her ne olursa olsun yok edemezler. Bizler kadını, erkeği, yaşlısı ve genci ile bir ata geleneği olan bu mücadeleyi hiç bırakmadan sürdürmeli, ayrıcalık yapmadan vatanımızı bölmek isteyen hiç kimseye fırsat vermemeliyiz. Vatanımızı korumalı ve ona sahip çıkmalıyız. Türk devrimi ve Cumhuriyet rejimi, yapıldığı dönem ile sınırlı kalmayan, sürekliliği olan, yeni katılımlarla gelişen dinamik bir atılımın adıdır. Cumhuriyet Türk milletinin geçmişi, bugünü ve yarınıdır. Yarını olmaya da devam edecektir” dedi. Atatürk’ün tavsiyesi olan akıl ve bilim ile hareket edip onun en büyük eseri olan Cumhuriyeti korumada özellikle gençlere büyük görev düştüğünü söyleyen Hamitoğlu, “Tarihine sahip çıkan, milli ve manevi değerlerine bağlı bir nesil yetiştirmek, Cumhuriyetimizin en büyük teminatı olacaktır” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU